reklamı kapat

POPÜLER

ABD başkanı yapay zekâ LOG Tasarım

ABD başkanı, yapay zekâ tehlikelerine karşı devlerle bir araya geldi

ABD başkanı, yapay zekâ tehlikelerine karşı alandaki devlerle bir araya geldi. Gelecek için dikkatli olunması isteniyor.

ABD başkanı Joe Biden, teknoloji devlerinin liderleriyle yaptığı toplandı kapsamında yapay zekâ merkezli ürünlerin kullanıma sunulmadan önce güvenli olduğundan emin olunması istedi. Yapılan açıklamaya göre yaklaşık iki saat süren toplantıya Google CEO’su Sundar Pichai, Microsoft CEO’su Satya Nadella, OpenAI CEO’su Sam Altman ve Anthropic CEO’su Dario Amodei‘nin yanı sıra, Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Biden’ın Özel Kalem Müdürü Jeff Zients, Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Ulusal Ekonomi Konseyi Direktörü Lael Brainard ve Ticaret Bakanı Gina Raimondo katıldı. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre ChatGPT’yi kullanan ve son dönemde patlama yapan sistemle bazı denemeler yapan Joe Biden, yetkililere yapay zekanın bireyler, toplum ve ulusal güvenlik için oluşturduğu mevcut ve oluşturabileceği potansiyel riskleri azaltmaları gerektiğini söyledi. Toplantıda, şirketlerin YZ sistemleri hakkında politika yapıcılara karşı daha şeffaf olmaları gerektiği konusunda yapıcı bir tartışma da gerçekleştirildi. Başkan Yardımcısı Kamala Harris ise yaptığı açıklamada teknolojinin insan yaşamını iyileştirme potansiyeline sahip olduğunu ancak güvenlik, mahremiyet ve sivil haklar konularında endişelere yol açtığını söyledi. Harris ayrıca toplantıya katılanlara yapay zekâ ürünlerinin güvenliğini sağlamak için yasal sorumlulukları olduğunu ve yönetimin yapay zekâ konusunda yeni düzenlemeler geliştirmeye ve yeni mevzuatı desteklemeye açık olduğunu da söyledi.

Geçtiğimiz ay kâr amacı gütmeyen Future of Life Institute tarafından yayınlanan ve 1.000’in üzerinde kişi tarafından imzalanan bir müzakere metni kapsamında Elon Musk (Eski OpenAI yatırımcısı) ve çok sayıda yapay zekâ uzmanı ortak bir görüşte birleşti. Teknoloji dünyasının öne çıkan isimleri, toplum ve insanlık için potansiyel riskleri düşünerek OpenAI’ın yeni piyasaya sürdüğü GPT-4’ten daha güçlü sistemlerin geliştirilmesine altı ay kadar ara verilmesi çağrısında bulundu. Peki neden? Süreçte altı ay beklemenin ne faydası olacak? Uzmanlar bu tarz yapay zekâ sistemleri ve gelişmiş dil modelleri için önümüzdeki 6 ayda ortak güvenlik protokolleri geliştirilmesini, bunların aktif olarak uygulanmasını ve sürecin bağımsız uzmanlar tarafından denetlenmesini istiyor. Bu kişiler, “Güçlü yapay zekâ sistemleri ancak etkilerinin olumlu olacağından ve risklerinin yönetilebilir olacağından emin olduğumuzda geliştirilmelidir” görüşünü masaya koyuyor.

Yapay zekâ haberleri yanında bu da ilginizi çekebilir: Xiaomi imzalı robot köpek CyberDog ile tanışın