Apple, ilk ortaya çıktığında inanılmaz ses getiren iPhone yavaşlatma konusunda ABD’de tazminat ödemeye başladı.
Apple’a geçtiğimiz yıllarda Fransa merkezli olarak iPhone’ları yazılım güncellemesi üzerinden yavaşlatma gerekçesiyle 25 milyon euroluk bir para cezası kesilmişti. Daha sonra Apple, iPhone yavaşlatma konusunda ABD merkezli açılan davada mahkeme ile anlaşma yoluna giderek 500 milyon dolarlık bir ceza ödemesini kabul etmişti. İşte bu ödemelere bugün itibarıyla başlandı ve ABD’deki bazı kişiler 92 dolar seviyesinde ödemeler almaya başladı. Bu konu en son bir karar ile gündeme gelmişti çünkü iPhone yavaşlatma üzerinden İngiltere merkezli açılan bir davanın iptal edilmesi talebi kabul edilmedi ve sürecin sonuna kadar (Burada bir cezaya kadar diyebiliriz) devam ettirileceği açıklandı. Reuters tarafından aktarıldığı kadarıyla şirket şu an yaklaşık 2 milyar dolarlık bir dava ile karşı karşıya bulunuyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Bu davada Apple, milyonlarca iPhone’daki kusurlu pilleri gizlemek için cihazların performansını düşürmekle suçlanıyor. Apple ise bu yasal adımın bir temele sahip olmadığını belirtiyor ve yöneltilen suçlamaları kesinlikle kabul etmiyor.
Teknoloji devi sadece az sayıdaki iPhone 6s modelindeki pilin arızalı olduğunu kabul ediyor ve bu kullanıcılara da ücretsiz pil değişimi teklif edildiğini belirtiyor. Aslında bu konuda yine İngiltere merkezli olarak başka bir yasal adım da atılmıştı.
ABD örnek gösterilerek geçtiğimiz yıl başlatılan bir yasal süreç kapsamında Apple’dan, tam £750 milyon (907 milyon dolar) ceza ödemesi istenmişti. O zaman iPhone yavaşlatma durumundan İngiltere’de 25 milyon kişinin etkilendiği ve onlara telafi olarak para ödenmesi gerektiği söyleniyordu.
Peki bu süreçte tam olarak neler olmuştu? Yaptığı açıklamada hiçbir ürününü “kasıtlı” olarak yavaşlatarak yeni cihazlara geçirmeye çalışmadıkları söyleyen Apple, bu konuda birçok yanlış anlaşılmanın oluştuğunu belirtmişti.
Lityum-iyon pillerin zamanla performans kaybı yaşadığını belirten şirket, bunun telefonların zaman içerisinde istenmeyen kapanmalar yaşamasına neden olduğunu aktardı. Bu kapanmayı kesinlikle kabul edilebilir bulmadıklarını belirten teknoloji devi, bu yüzden iPhone’un çekirdek hızını bataryanın verdiği voltaj çıkışına göre değiştiriyordu.
Bu değişim sayesinde kapanma sorununun önüne geçilebildiği belirtilirken, batarya kimyasal olarak eskidikçe verdiği çıkış azalıyor. Bunun sonucunda da otomatik olarak çekirdek hızları azaldığı için telefonun performansı ciddi oranda düşüyor. Performansı düşen telefonu yeniden eski haline getirmek içinse yeni pil takılması gerekiyor.