ABD’deki Seattle merkezli devlet okulları bir araya gelerek TikTok, Facebook, Instagram, YouTube ve Snapchat’i dava etti.
Peki neden böyle bir yasal adım atıldı? Bir araya gelen okullar, TikTok, Facebook, Instagram, YouTube ve Snapchat gibi sosyal medya ağlarının gençlere zarar verdiğini belirtiyor. Yapılan açıklamaya göre teknoloji devleri, sosyal medyanın bağımlılık yaratan doğasından faydalanarak gençler arasındaki kaygı, depresyon ve kendine zarar verme düşüncelerinin artmasına neden oluyor. Kullanıcılarının psikolojisini ve nörofizyolojisini sömürerek platformlarında giderek daha fazla zaman geçirmelerini sağlayacak şekilde tasarlamak ve işletmek suçunun yöneltildiği firmalar, genel olarak gençleri ve çocukları istismar etmekle veya buna göz yummakla suçlanıyor.
Şikâyete göre, gençlere sunulan zararlı içerikler arasında aşırı diyet planları, kendine zarar vermeye teşvik ve daha fazlası yer alıyor. Gençleri sadece ABD’de değil tüm ülkelerde ulaşamayacakları şeylere ya da olumsuz davranışlara yönelten ve bunları “popülerlik” adı altında normal kabul eden sosyal medya kanalları, yaptıkları olumsuz etkinin farkındalar ancak kullanıcı kaybetmemek adına pek bir şey yapmıyorlar.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Sadece göstermelik bazı psikolojik destek adımları atan platformlar, elbette bu sorunları yaratma konusunda yalnız değiller. Televizyon kanalları, Hollywood ve dijital platformlar da gelişme çağındaki milyonlarca genci hiç ama hiç iyi yönlendirmiyor. Bu konuda en büyük sorumluluk ise ebeveynlerin üzerinde yer alıyor. Anne ve babaların çocuklarını yakından takip etmesi ve onları dijital dünyanın oluşturduğu saçma sapan kalıplardan ve zararlı popüler(!) unsurlardan koruması gerekiyor.
Günümüzde TikTok gibi sosyal medya kanallarında gördüğü belirli akımlara uymak için yaptıkları sonrasında hayatını kaybeden ya da çok kötü şekilde depresyona giren çok sayıda genç bulunuyor. Bunların önlenmesi için sosyal medya platformlarının kapatılması mümkün değil. Ancak mutlaka platformlar için çok sıkı bir denetim mekanizmasının kurulması gerekiyor.