Acer Aspire VX 15 incelemesi
PERFORMANS
Tabii şimdi ne yalan söyleyelim her ne kadar tasarım önemli olsa da bir oyun bilgisayarında performans tasarımdan önce geliyor. İlk olarak cihazın ekranıyla başlayalım. VX 15, isminden de anlaşılabileceği üzere 15,6 inç boyutunda Full HD çözünürlük sunan bir ekrana sahip. Açıkçası ekran boyutu oyun deneyimi için gayet yeterli diyebiliriz. Mat ekranın parlama yapmıyor olması da bir başka artı. Özellikle bulunduğumuz konum itibarıyla arkadan güneş ışığı alan bir yerde test ettiğimiz bilgisayar, yansıma yapmadığı için oyun deneyimine pozitif bir katkı sağladı. Ancak ekranın sunduğu renkleri biraz soluk bulduk. Soluk renkler ikinci bir cihaz olmadan dahi göze batıyor. Parlaklık sonuna kadar açıkken bilgisayar ekranının oldukça yeterli bir performans sergilediğini ekleyelim. Bir diğer nokta da ses elbette. Dolby Audio destekli iki hoparlöre sahip olan bilgisayarın ses performansı başarılı. Tek kişilik oyunlarda kulaklık takmıyorsanız bilgisayarın kendi hoparlörlerini gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Aynı şekilde Netflix’te de test ettiğimiz hoparlörler başarılı bir performans sergiliyor.
Gelelim bilgisayarın donanımına. Cihazda 2,8 GHz hızında çalışan dört çekirdekli Intel Core i7-7700HQ işlemci yer alıyor. 16 GB RAM (DDR4) ile gelen cihazın RAM’ini 32 GB’a kadar artırabiliyorsunuz. Ayrıca cihazda 1 TB’lık harici disk ve 128 GB’lık SSD yer alıyor. En önemli detaylardan biri ise ekran kartı. NVIDIA kullanan dizüstü oyun bilgisayarlarının yavaş yavaş M serisi kartlardan vazgeçtiği dönemde Acer da farklı bir karar almayarak NVIDIA GeForce GTX 1050’ye yer vermiş bilgisayarda. Bu noktada M serisi olmaması elbette bizi çok mutlu etti. Ancak ne yalan söyleyelim, 1050 yerine en azından bir 1060 görmek isterdik. Genel olarak VX 15’in oyun performansı için mükemmel diyemeyeceğiz bu noktada. Yani aldığınız gibi ultra ayarlara getirip tüm oyunları oynayacağınız bir cihaz değil. Ancak hem çevrim içi hem de tek kişilik pek çok yeni-eski oyunla test ettiğimiz bilgisayar, makul ayarlarla oyunları rahatlıkla çalıştırıyor. Tabii cihazın ekranının yenileme hızının 60Hz olduğunu da unutmadan ekleyelim.
Cihaz Windows 10 işletim sistemiyle geliyor. Tablet modunda da kullanılabilen bilgisayarın bu modunu ise önermiyoruz. Çünkü arayüz tasarımı Windows 10’un mobil tasarımına geçiyor ve kullanım zorlaşıyor. Özellikle ekran dokunmatik olmadığı için bu mod konusunda çekimseriz. Cihazda 4605 mAh gücünde bir pil bulunuyor. Parlaklık sonuna kadar açıkken Witcher 3 oynayarak test ettiğimiz pil yaklaşık 1 saat boyunca kesintisiz oyun deneyimi sunabiliyor. Genel kullanımda bu süre yaklaşık 5 saate kadar çıkabiliyor. Her ihtimale karşı, özellikle oyun oynayacaksanız yanınızda mutlaka şarj aletini de taşımanız gerekiyor yani. Oyun deneyimi sırasında ise bilgisayarın bir hayli ısındığını söylemeliyiz.
Cihazın artılarından bir diğeri ise fiyatı. 4 bin TL fiyat etiketine sahip olan cihaz bütçe dostu alternatifler arasında konumlandırılabilecek düzeyde. Yeni nesil oyunları da oynayabileceğiniz, rahat taşınabilen ve fazla cep yakmayan bir alternatif arıyorsanız Aspire VX 15’i bir değerlendirin deriz.