Acer ICONIA incelemesi

27 Mart 2011 09:59


Son zamanlarda test merkezimizde pek çok sıra dışı ürün ağırladık. Getirdikleri özelliklerle bulundukları segmentin dışına çıkmayı ve alışkanlıkları değiştirmeyi başaran bu ‘farklı’ çizgideki ürünlerden biri de Acer’ın dizüstü bilgisayarlara yeni bir bakış açısı getiren, kendi deyimiyle ‘dünyanın en gelişmiş touchbook’u ICONIA oldu. Üzerinde herhangi bir fiziksel klavye bulundurmayan ICONIA, iki adet 14 inçlik çoklu dokunma özelliğine sahip ekrana ve dokunma hissini destekleyen türlü özelliklere ev sahipliği yapıyor.

TABULARI YIKAN YAKLAŞIM
Acer’ın konsept ürünü olarak dikkat çeken ICONIA, tasarımıyla oldukça şık görünüyor. Alüminyum kaplı bir dış yüzeye sahip olan ICONIA, dış görünüşüyle kullanıcıların aklında her ne kadar sade bir izlenim bıraksa da iç yüzeyiyle de bir o kadar ‘asi’ olduğunu kanıtlıyor. Az önce de bahsettiğimiz gibi ICONIA üzerinde herhangi bir fiziksel klavye bulundurmuyor. Sıradan dizüstü bilgisayarlardan alışkın olduğumuz fiziksel klavye ve touchpad’in bulunduğu alanı ICONIA’da 14 inçlik bir ekran kaplıyor. Yine 14 inç büyüklüğündeki ana ekran gibi çoklu dokunma özelliğine sahip olan bu ekran üzerinde ister sanal klavyeyi görüntülüyor, isterseniz de Acer’ın ICONIA’da yer verdiği özel arabirimlerle dizüstü bilgisayarınızı eğlenerek kullanıyorsunuz. Eğer ürünü yakından incelerseniz, her iki ekrana da yakından baktığınızda ekranlar üzerine konumlandırılmış minik noktalar ve ince çapraz çizgiler göreceksiniz. Bu nokta ve çizgiler sayesinde her noktada çoklu dokunmatik desteği sağlayan ICONIA, sezgisel bir kullanım sunmayı başarıyor. Daha önce tablet PC kategorisinde bulunan yakından incelediğimiz cihazlardan bu anlamda rahatlıkla ayırabileceğimiz ICONIA, sahip olduğu sanal klavyesiyle de oldukça rahatlık sağlıyor. İstediğiniz zaman aktif, istediğiniz zaman pasif duruma geçirebileceğiniz klavye bölgesinin altında sanal bir touchpad alanı da sunan cihaz, dokunmatik ekranlarla donatılmış olmasına rağmen touchpad bulundurmasıyla kullanıma bir anlamda espri katmış. Klavyeyi ortadan kaldırdığınız durumlarda bu ekranı ister ikincil, ister üsttekiyle birlikte tek ekran olarak kullanabiliyorsunuz. Fonksiyonelliği arttırması bakımından bu özellik oldukça hoşumuza gitti. Özellikle uzayıp giden web sayfalarında dolaşırken bu sayede etkili bir kullanım sağlayabiliyorsunuz. Dolaştığınız sayfalarda metin girişi yapmanız gereken yerlerde sizi hemen küçük bir klavye simgesi ile uyaran ICONIA, bu simgeye tıkladığınızda alt ekranda sanal klavyesini görüntülüyor. Siz işinizi bitirip, köşedeki ‘x’ simgesine basarak klavyeyi kapattığınızda ise, yeniden ana ekrandaki görüntüyü ikincil ekranla paylaşıma kaldığı yerden devam ediyor.

SİHİRLİ ‘HALKA’
ICONIA’nın özel tasarımına özel uygulamalarla işlevsellik kazandırmayı başaran Acer, tüm bu kullanışlı uygulamaları ‘Acer Ring’ adını verdiği tek bir çatı altında barındırıyor. İkincil ekran üzerinde çalışan Acer Ring, elinizi pençe şekline getirip parmak uçlarınızla ekrana dokunduğunuzda aktif hale geliyor. Hemen yan taraftaki detaylarda göreceğiniz gibi, etrafına çeşitli uygulamaların dizili olduğu bir halkadan oluşan Acer Ring, halkası etrafında sırasıyla; Window Manager, Web Clip, Device Control, Virtual Keyboard, Gesture Editor ve Capture uygulamalarına kısayollar bulunduruyor. Ayrıca halkanın hemen yanında paletler şeklinde dizilmiş olan TouchBrowser, TouchMusic, TouchPhoto, TouchVideo, Scrapbook, My Journal ve SocialJogger uygulamalarına da bu alandan ulaşabiliyorsunuz. Bu uygulamalar arasında Gesture Editor ve SocialJogger uygulamaları özellikle dikkat çekici. Gesture Editor ile ulaşmak istediğiniz program veya ICONIA’nın yapmasını istediğiniz işlemler için ekrana çizeceğiniz sembolleri atayabiliyorsunuz. Örneğin, Internet Explorer’a ‘e’ harfi atayabiliyor ve Acer Ring’in ortasında yazan ‘Draw a gesture here’ yazısının bulunduğu alana ‘e’ harfini çizerek ICONIA’nın üst ekranda Internet Explorer sayfasını açmasını sağlayabiliyorsunuz. Bunun yanı sıra SocialJogger uygulamasıyla Facebook, YouTube ve Flickr sosyal paylaşım sitelerini bir araya getiren ICONIA, böylece bu popüler sosyal paylaşım sitelerini tek bir noktadan oldukça rahat bir şekilde yönetebilmenize de imkan tanıyor.

SONUÇ: “OLMUŞ!”
Bir üst paragrafta bahsedemediğimiz diğer uygulamalarıyla da işlevsellik sunan ICONIA hakkında son birkaç söz söylememiz gerekirse, şunları da mutlaka yazıya iliştirmeliyiz: ICONIA, tasarımından kullanılabilirliğine kadar oldukça etkili bir ürün olmuş doğrusu. Yenilik anlayışından yazıda bahsedemediğimiz yüksek performansı amaçlayan sistem özelliklerine, SIM kart yuvası ile sağladığı 3G desteğinden konfigürasyon öğelerine pratik ulaşımı sağlayan yekpare gövde kapağına ve Dolby Home Theater destekli hoparlörleriyle sunduğu yüksek ses kalitesine kadar neredeyse her şeyiyle oldukça beğendik. Bunlara rağmen yine de ICONIA, kullanım alışkanlıklarının ötesinde olduğu için kullanıcılar tarafından tercih edilmeyebilir. Fakat konsept ürünlerin meraklısı olanlar tarafından kaçırılmamalı.

► Detaylar sayfa 2‘de

Sayfa: 1 2 3

Paylaş