Geçtiğimiz yıl tanıtılan DB11 ailesinin son üyesi olarak karşımıza çıkan Volante, zorlu test koşullarını başarıyla geride bırakarak yola çıkmak için hazır hale geldi.
Genellikle yaz aylarının başlangıç dönemlerinde görmeye alışık olduğumuz convertible modeller, otomobil sürüş keyfini bambaşka bir atmosferde yaşamamıza olanak sağlıyor. Bir otomobil tutkunun ölmeden önce yapılması gerekenler listesinde rahatlıkla kendisine yer bulacak olan bir convertible modeli bu kez alışılmışın dışımda bir zamanlamada karşımıza çıktı. Bunun muhtemel nedeniyse otomobilin üzerinde alışılmışın dışında işlere imza atan Aston Martin‘in logosunu taşıyor olması. Sınıfının en yakışıklı modeli olmak konusunda fazlasıyla iddialı olan DB11 Volante, detaylardan oluşan bir yapbozun bir araya gelmesiyle ortaya çıkmış sanat eserini andırır şekilde karşımızda.
On iki ve sekiz silindirli versiyonların ardından DB11 ailesine katışan üçüncü üye olarak asfaltla buluşan Volante, tasarım parçalarıyla ailesine sadık bir yapıyı beraberinde getiriyor. Özellikle bordo kırmızısı, gümüş gri ve bej renk seçenekleriyle zerafetine zerafet katan Volante’yi, DB9’dan ayıran önemli parçalar var. Evet, takibiki konu yeni bir Aston olunca tasarımdan çok daha ötesinde güzelliklerin olduğuna şaşırmadık. DB9 Volante’ye göre kumaş tavan bölümündeki alüminyum altyapı tamamen değiştirilen aracın bu bölümü ağırlık kazanımı ve burulma direnci ayağında önemli avantajları beraberinde getiriyor. Yaşanabilecek ses ve olumsuz hava koşullarının önüne geçilmesi adına tam tamına sekiz katlı bir yapının kullanıldığı tavan 14 ile 16 saniye aralığında açılıp kapanabiliyor. Bu arada, sürücülerin açıp kapatma işlemlerini 50 km/s hıza kadar yapabildiklerini hatırlatmakta da fayda var. Tavan bölümüyle ilgili üzerinde durulması gereken son noktaysa dayanıklılığı. Kullanıcıların akıllarında belirebilecek “Ne kadar dayanıklı olabilir ki?” sorusuna Aston Martin’in burada verdiği cevapsa 100.000 kilometrelik test süreci. Aston mühendisleri bu yeni tavanı Kutup Dairesi de dahil olmak üzere 100.000 kilometrelik zorlu bir rotada test ederek hazır hale getirmiş.
Yeni tavan sistemiyle birlikte bagaj bölümünde yüzde 20‘ye varan kullanım alanı kazanımı da sağlanan DB11 Volante’nin kaputunun altında AMG imzalı makine görev yapıyor. 4.0 litrelik sekiz silindirli yapıya sahip olan bu motor twin-turbo desteğiyle 510 PS güç ve 695 Nm tork üretiyor. Sekiz ileri değerli otomatik şanzımanla (ZF) yere aktarılan bu güç değerleri, dinamik tork iletim ve LSD diferansiyelle kontrol edilirken, Aston Martin cephesi şimdilik performans değerlerini paylaşmak konusunda biraz cimri davranıyor. Coupe versiyonunu yaklaşık dört saniyelik 0-100 ve 300 km/s‘lik maksimum sürat değerlerini hatırladığımızdaysa tahminlerimizi bu değerler üzerinden yakalamak çok daha kolaylaşıyor. Yurt dışında 211.541 dolardan başlayan fiyatlarla satışa sunulacak olan DB11 Volante’nin ilk teslimatları 2018’in ilk çeyreğinde gerçekleştirilecek.
VİDEO