Yapay deri araştırmalarında ilginç bir ilerleme kaydedildi. Çinli Huazhong Üniversitesindeki araştırmacılar “acıya” duyarlı yapay deri geliştirdi.
Basınca duyarlı yapay deri aslında bir ilk değil. Araştırmalarda basınca farklı şekillerde duyarlı pek çok deri geliştirildi. Ancak hafif basınçlarda tepki gösteren deri, zarar verecek düzeyde ağır basınçlarla baş edemeyebiliyordu. Huazhong Üniversitesi’nin yeni araştırması ise bu problemi ortadan kaldırıyor. İlhamını ise doğadan, denizanalarından alıyor.
Daha açıklayıcı olmak gerekirse; ekip denizanası türlerinden biri olan Atolla’dan esinleniyor. Atolla çevresindeki basıncı hissedebiliyor ve saldırıya uğradığında etrafına ışık saçmaya başlıyor. Araştırmacılar da bu etki-tepki durumunu deri üzerinde görselleştirmeye çalışmış. Esnek materyal içine ince gümüş kablolar döşeyen ekip hafif baskılarda elektrik sinyalleri üretmeyi başarmış. Katmanlar arasına üçüncü bir katman ekleyen araştırmacıların bu yeni katmanında ise fosfor yer alıyor. Bu katmanın amacı daha güçlü basınçlarda parlamak.
Hem hafif hem de ağır basınçları algılayabilen bu yeni sistem, daha önce geliştirilen yapay derilere kıyasla daha geniş yelpazede basıncı algılayabiliyor. Yüksek basınçla neyin kastedildiğini de kısaca açıklayalım. Yukarıdaki görselde W ile gösterilen alan normal bir insan için acı verici düzeyde bir basınçla karşılaştığında parlıyor. Pek çok farklı alanda kullanılabilecek olan yapay deri, aynı zamanda insansı robotlar için de önem taşıyor. Zira derilerinde acıyı hissedebilen robotların geliştirilmesi söz konusu teknolojiyle işten bile değil. Araştırmaya ilişkin daha detaylı bilgiyi buradan okuyabilirsiniz.