Yazılım dünyasının en büyük isimlerimden olan Adobe, ilginç olarak Firefly sistemini “Midjourney” görselleriyle de eğitmiş.
Yazılanlardan görseller üretebilen bir altyapıya sahip olan Adobe Firefly, ilk çıktığı zaman büyük oranda Adobe Stock görselleriyle eğitildi, bu açıdan kimsenin fotoğraflarını izinsiz olarak kullanmıyor ya da başkalarının fotoğraflarını çalmıyor açıklamasıyla öne çıkarılmıştı. Şimdi ise sistemin başkalarının fotoğraflarını izinsiz olarak alan “Midjourney” sisteminin oluşturduğu görsellerle eğitildi de ortaya çıktı. Bu durum firmanın açıklamalarıyla ters düşüyor ve Firefly’ın “etik bir sistem” ya da “ticari olarak güvenli” mottolarını yalanlamış oluyor. Bazı başka yapay zeka üretimi görseller kullanılarak eğitildi de aktarılan sistem, bu konuda tepki çekmiş durumda. Bloomberg, eğitim veri tabanındaki görüntülerin yaklaşık yüzde 5’inin aslında diğer yapay zeka modelleri tarafından oluşturulduğunu bildiriyor ve bu gerçekten ilk açıklamalar göz önüne alındığı zaman oldukça kötü görünüyor.
Bu arada Adobe, resmi doğrulamaya göre bir OpenAI Sora rakibi üzerinde çalışmaya da başladı. OpenAI firmasının yeni yapay zeka modeli “Sora”, eğer bilmiyorsanız yazılanlardan 60 saniyelik videolar üretebiliyor ve çok ama çok iyi sonuçlar ortaya koyuyor. Bu alana biraz geç giriş yapan ancak çok iddialı bir altyapı hazırlayan firma, bu konuda rakipsiz kalmayacak.
Geçtiğimiz günlerde öğrendiğimiz kadarıyla süreçte Adobe firması da çalışmaya başlamış durumda. Yazılanları videoya dönüştürecek bir sistem geliştiren ve bu sistemin temelindeki modeli eğitmek için parasıyla video satın almaya başlayan firma, yapay zeka / üretken yapay zeka tarafında uzun zamandır yer alıyor, hali hazırda yazılanları görsel haline getiren bir sistemi bulunuyor.
OpenAI bu sistemi geçtiğimiz haftalarda Hollywood yöneticilerine gösterecek haberiyle gündeme gelmişti. Daha sonra öğrendiğimiz kadarıyla Sora’nın yapabildikleri yakın zaman önce, direkt olarak OpenAI CEO’su Sam Altman tarafından Universal, Paramount ve Warner Bros Discovery gibi dev şirketleri üst düzey yöneticilerine gösterildi.
OpenAI yönetimi, daha fazla para kazanmak için Hollywood stüdyoları, medya yöneticileri ile ajanlarla eğlence sektörü tarafında ortaklıklar kurmak ve film yapımcılarını Sora’yı çalışmalarına entegre etmeye teşvik etmek istiyor. Sora, daha şimdiden çok büyük bir gelecek potansiyeli ortaya koyuyor ve yapabildikleriyle özellikle film / dizi yapımcılarını oldukça korkutuyor.
O isimlerden birisi olan Tyler Perry, bir röportaj kapsamında şok etkisi yaratan Sora’yı gördükten sonra tam 800 milyon dolarlık prodüksiyon stüdyosu genişletme planını beklemeye aldığını söylemişti. Sora gibi akıllara durgunluk veren sistemlerin iyi ya da kötü anlamda sektörün her köşesine dokunacağını belirten Perry, bu sistemlerin film / dizi sektörünü derinden etkileyeceğini düşünen tek isim konumunda da yer almıyor, yeni bir dönem kapıda bulunuyor.