Adobe, “yapay zeka” temelli olarak görev yapan Firefly sistemlerine Türkçe dil desteği getirdiği duyurdu. Toplam dil desteği 100’ü geçti.
Dall-E, Stable Diffusion ve Midjourney gibi yazılanları görsel hale getiren yapay zekâ sistemleri arasına geçtiğimiz aylarda birden fazla sistem ile dahil edilen Adobe Firefly hizmeti, artık aralarında Türkçe’nin de olduğu 100’den fazla dile destek veriyor. Bu konuda bir açıklama yapan Rufus Deuchler, “Adobe Firefly beta web sitesi artık 100’den fazla dilde girişi kabul ediyor! Firefly beta web sitesindeki Text to Image, Generative Fill, Generative Recolor ve Text Effects modülleriyle kreasyonlar oluşturmak için kendi dilinizi kullanın” dedi. Buradan kullanılabilen sistemlerin merkezinde yazdıklarınız görsel hale getiren ana hizmet yer alıyor. Yapay zeka tarafına “Sensei” üzerinden uzun yıllardır yatırım yapan Adobe, kendi geliştirdiği sistemin yalnızca lisanslı veya telif hakkı olmayan içerikler ile eğitildiğini, internet üzerindeki sanatçıların eserlerini izinsiz olarak çalmadıklarını belirtmişti. Bu önemliydi çünkü DALL-E, Stable Diffusion ve Midjourney gibi yapay zekâ temelli sistemler, internetteki fotoğrafları / görselleri geniş çaplı olarak toplayarak analiz ediyor. Bu sistemler uygulanan süreçten dolayı çok sayıda tasarımcının ve fotoğrafçının içeriğini / tarzını izinsiz olarak kopyalıyor ve aktif olarak kullanıyor. Adobe ise yeni platformunun çalıntı görüntüler kullanılarak oluşturulmadığını üstünü çizerek belirtiyor, bunun etkisiyle ve alana yeni adım atıldığı için Firefly tarafından oluşturulan görseller rekabetin biraz gerisinde kalıyor.
Üzerindeki geliştirme çalışmaları aktif olarak süren sistem, sadece fotoğraf tarafında kalmayacak, firma yapay zekâ teknolojilerini video tarafına da getirecek. Daha önce resmi olarak gösterildiği kadarıyla Firefly, Creative Cloud altındaki video yazılımlarına da dahil olacak ve örneğin kişilerin sadece yazarak bir video üzerinde düzenleme yapmasına imkân tanıyacak. Bu altyapıda yapay zekaya videodaki kişinin yüzünü daha aydınlık yap veya videonun rengini daha sıcak hale getir gibi komutlar verilebilecek, animasyonlu metinler hazırlanabilecek, oynatılan video için otomatik B-Roll çekimler bulunabilecek ve video içeriğine özel müzik ile ses efektleri sadece yazılarak bulunarak saniyeler içerisinde üzerinde çalışılan içeriğe entegre edilecek. Adobe’un yapay zekâ sistemleri kişilerin daha çekime başlamadan önce otomatik storyboard’lar ve çekim planları / taslakları oluşturmasına da yardımcı olacak. Burada sisteme verilen taslak çalışma metinleri analiz edilerek animasyona dönüştürülecek, böylelikle birçok çekim daha alana gitmeden bilgisayar ortamında görsel olarak planlanmış olacak.