Sıcak hava koşullarına sahip bölgelerde elektriğe ihtiyaç duymadan besin depolamak için geliştirilen FreshBox, Türk girişimcilerin imzasını taşıyor.
Kenya, Nijerya gibi Sahra altı Afrika bölgelerinde yaşayan insanlar için yiyecek depolamak büyük bir dikkat istiyor. Yüksek sıcaklıkların hakim olduğu bölgelerde sebzeler, meyveler ya da günlük gıdalar çok çabul bozuluyor. Elektriğe olan erişimin de kısıtlı olduğu bölgelerde yiyecek depolamak çok zorlu bir hale geliyor. Bu durumda yiyecekler genellikle açık alanlarda ya da soğutucu kutularda tutuluyor. Soğutucu kutular ise sorunu tam olarak çözemiyor. Çünkü sadece belirli bir süre için kullanılabiliyor ve çok fazla su tüketimine ihtiyaç duyuyor. Bu yüzden insanlar hızlı bozulabilecek besinleri aynı hafta içinde pek çok kez satın almak zorunda kalıyor. Bu da tek seferde almanın sağladığı zaman tasarrufunu çöpe atarken ciddi oranda bir enerji harcanımını da açığa çıkarıyor. BSH Ev Aletleri’nin inovatif projesi FreshBox bu sorunu elektriksiz çözüyor.
Proje yöneticisi Emrah Torun, Münih’teki inovasyon ekibinin ön gelişim sürecini tamamladıktan sonra, Türk geliştirme ekibinin üretim sürecini Çerkezköy’de başlattığını kaydediyor. Elektriksiz çalışan FreshBox’ın temelde iç mekan sıcaklığını dış mekan sıcaklığına kıyasla düşürdüğü kaydediliyor. Sıcaklıktaki azalmanın iç mekandaki nemi artırdığı bunun da yiyecekleri taze tuttuğu kaydediliyor. FreshBox’ın dış yüzeyi ile içindeki saklama kabı arasına konumlandırılan bölgeye dahil edilen suyun buharlaşması ile sistem çalışıyor. Günlük yaklaşık 1,4 litre su ile bu gerçekleştirilebiliyor.