AirPods incelemesi
OTOMATİK EŞLEME
Paketini açar açmaz AirPods’un diş ipi kutusu boyutlarındaki kutusuyla karşılaştık. Daha “ne güzelmiş” diyemeden kapağını açtık ve telefonumuzla eşlemeye hazır hale geldi. AirPods ile iPhone’u eşlemek o kadar kolay ki, buna eşleme demek bile zor. Tek yapmanız gereken AirPods’u kutusunun kapağı açık vaziyette iPhone’a yaklaştırmak. Anında iPhone ekranında AirPods kulaklıkların ve kutusunun ikonlarıyla şarj durumları beliriyor. Tek yapmanız gereken iPhone ekranındaki eşleme düğmesine dokunmak. Bu andan itibaren AirPods kulaklıklarınız iPhone’unuzla eşleniyor ve anında kulağınıza takarak kullanmaya başlayabiliyorsunuz. Müzik dinlerken kulağınızdan kulaklığı çıkardığınızdaysa her iki kulaklıkta da bulunan kızılötesi sensörler sayesinde kulaklığın kulağınızda olmadığı anında algılanarak müziğiniz duraklatılıyor. Tekrar taktığınızdaysa yine aynı sensörler tarafından kulaklığın kulağınızda olduğu algılanıp müzik kaldığı yerden oldukça çabuk bir şekilde, herhangi bir takılma ya da bekleme olmadan devam ediyor. Bu da kulağınızda kulaklık olduğunu fark etmeyip sizinle konuşmaya çalışan kişiler olduğunda oldukça faydalı bir özellik haline geliyor. Bir anlık kulaklığınızı çıkararak karşınızdakine cevap verebiliyor ve hemen arkasından müziğinize kaldığınız yerden devam edebiliyorsunuz. Fakat tek kulaklığı kulağınızdan biraz uzun süre çıkardığımızda, kulaklığı tekrar takınca müziğin duraklatıldığını gördük. Duraklatmanın pil yönetimiyle ilgili olma ihtimali yüksek.
Kulaklıkları tek kullanmak da mümkün. Eğer müzik dinlemeye tek kulaklıkla devam etmek isterseniz kullanmak istemediğiniz kulaklığı kulağınızdan çıkararak kutusuna koyduktan sonra iPhone ekranından tekrar çalma tuşuna basmanız ya da Siri’ye çalma komutu vermeniz gerekiyor. Eğer kulağınızdan çıkardığınız kulaklığınızı kutusuna koymazsanız ondan da ses gelmeye devam ediyor. Kutusuna koyduğunuzdaysa kulaklıktaki ses kesiliyor. Bu akıcı kullanımı sağlayan AirPods’daki Apple W1 çipi. Bu çip kablosuz bağlantıdan ses kalitesine, pil yönetimine kadar her şeyi ele almış durumda. Bu kadar sorunsuz ve kolay bağlanan bir kablosuz kulaklık açıkçası beklemiyorduk. Ses kalitesinin de oldukça tatmin edici olduğunu söyleyebiliriz. Eğer beklentiniz “yolda, işte, okulda” müzik dinlemekse AirPods sizin için de kullanması oldukça keyifli bir kulaklık olacaktır ama yüksek kaliteli bir müzik şöleni arıyorsanız AirPods sizi kendinizden geçirmeye yetmeyebilir. Ayrıca AirPods’da müzik dinlerken gürültü engelleme özelliği de bulunmuyor. Yani müzik dinlerken dışarıdaki sesleri de duymanız mümkün.
SIRI
AirPods’un üzerinde herhangi bir tuş bulunmuyor. Bu da tüm kontrollerin Siri’yle yapılmasına sebep oluyor. Kulaklıklar kulağınızdayken her iki kulaklıkta da yer alan ivmeölçer sayesinde dokunmanızı algılayabiliyor. Her iki kulaklığa da çift dokunarak Siri’yi aktif hale getirmek mümkün. Çift dokunma komutuna Siri’yi açmak yerine müziği duraklatma/çalma fonksiyonu da atayabiliyorsunuz. Dilerseniz bu fonksiyonu kapatmak da mümkün. Kapatmayacağınızı düşünüyoruz çünkü Siri AirPods’un en vazgeçilmez özelliği. Adres tarifinden arama yapmaya, müziğin sesini kısmadan şarkı değiştirmeye kadar tüm işlemleri Siri ile gerçekleştirebiliyorsunuz. Siz konuşurken ses ivmeölçeri konuştuğunuzu algılayarak titreşimi ve sesinize odaklanarak çift mikrofonla gürültü önlemeyi sağlıyor. Kulaklıktan konuştuğunuz karşı taraftan pek anlaşılmıyor. Konuşma esnasında gürültü önlemede neredeyse iPhone’un kendisi kadar başarılı olduğunu söyleyebiliriz.