reklamı kapat

POPÜLER

akıllı gözlük

Akıllı gözlük modelleri için geleceği değiştirecek ilginç teknik [Video]

Hayatımıza bir ara kameraya sahip akıllı gözlük modelleri girmeye çalıştı. Çalıştı diyoruz çünkü biliyorsunuz bu ürünler hiçbir zaman yaygınlaşmayı başaramadı. Bunun arkasında yer alan en büyük nedenlerden birisi ise pil süreleri oldu. Aktif kullanımda 6-7 saat kullanımı geçemeyen bu gözlükler, unutuldu gitti. Ancak Washington Üniversitesi tarafından geliştirilen yeni bir teknik, neredeyse pil kullanmadan video aktarabilen gözlüklerin önünü açıyor.

Kameralı gözlük ve diğer görüntüleme cihazlarına da uygulanabilen bu teknik, süreçteki enerji harcamasını tam 10 bin kat azaltabiliyor. Bunun arkasında bir oldukça mantıklı duran bir teknik yer alıyor. Normal kamera sistemlerinde özel görüntü işlem birimleri bulunuyor. Bunlar kamera sensöründen gelen veriyi aktarım öncesinde işliyor ve sıkıştırıyor. Ancak bu işleme süreci çok yüksek enerji harcanmasına neden oluyor. Washington Üniversitesi araştırmacıları işte bu işleme sürecini ortadan kaldırıyor. Yeni teknik sensörden gelen RAW (Ham) veriyi direkt olarak yakındaki bir akıllı telefon ya da bilgisayara aktarıyor. RAW data bu telefon ya da bilgisayarda işleniyor ve böylece kamera neredeyse hiç enerji harcamadan çekim yapmaya devam edebiliyor. Burada radyo sinyallerinden kendi enerjisini üretebilecek bir altyapıdan da bahsediliyor. Bu da hiç pil kullanmayan giyilebilir cihazların ilk sinyalini veriyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Bu teknik sadece akıllı gözlük modellerine hitap etmiyor

Açıklandığı kadarıyla bu teknik sadece giyilebilir cihazlar için değil. Washington Üniversitesi araştırmacıları sürecin güvenlik kameralarına da uygulanabilir olduğunu belirtiliyor. Yani inanılmaz az enerji harcayarak sürekli kayıt yapacak bir güvenlik sistemi kurulabilir deniyor. Gelecek için büyük önem arz eden sistemin tanıtım videosu aşağıda yer alıyor. Video içerisinde teknik ile kaydedebilmiş bir 720P canlı video aktarımı da bulunuyor. Mevcut prototip saniyede 10 kare aktarım sunuyor ancak bunun artırılacağı söyleniyor.

Video