iROBOT ROOMBA i7 KURULUM VE TASARIM
İlk olarak süpürgenin kurulum işleminden bahsedelim. Süpürgeyi kutudan çıkarttığımızda ilk olarak şarj ünitesini prize taktık. Daha sonrasında süpürgeyi şarj ünitesine manyetik olarak yerleştirdik. Süpürge şarj işlemini sürdürürken iRobot Home isimli uygulamayı iPhone 13’e yükledik. Daha sonrasında bir hesap oluşturduk ve sonrasında robotu Wi-Fi ağımıza bağladık. Robot süpürge Wi-Fi ağına ev ve konumlandırma tuşuna aynı anda basıldıktan sonra kullanıma hazır hale geliyor. Uygulamanın Türkçe dil desteğine sahip olması şirketin Türkiye’ye verdiği önemi gösteriyor.
Minimalist bir tasarıma sahip olan uygulamada süpürgenin haritalandırma yapabilmesi için her yeri süpür seçeneğine basılması gerekiyor. Haritanın oluşabilmesi için süpürgeyi her yeri temizleme modunda bir kaç kez kullanmanız gerekiyor. Biz evimizi üç kez süpürdükten sonra haritanın oluştuğunu söyleyelim. Performans değerlendirmemizde uygulamadan daha fazla söz edeceğiz. Şimdi tasarıma geri dönelim. iRobot Roomba i7 tasarım olarak piyasadaki robot süpürgelerle benzerlik gösteriyor. Siyah renkli bir gövdeye sahip olan süpürgenin üst tarafında parlak bir yüzey göze çarpıyor. Süpürgenin üst tarafında üç farklı tuş bulunuyor. Bu tuşlara dokunarak süpürge kontrol edilebiliyor. Süpürgenin alt kısmında yan fırça yer alıyor. Bu fırça robot süpürgenin mobilyaların etrafında ve odaların köşelerinde ulaşılması zor olanları temizlemeye imkan tanıyor.
Robot süpürgenin alt kısmında iRobot’la özdeşleşen çift kauçuk fırça göze çarpıyor. Piyasadaki diğer robot süpürgelerden farklı olan bu sistem sayesinde Roomba i7, saç ve tüyleri daha kolay topluyor. Ayrıca robot süpürgenin alt kısmında kiri algılayan bir sensör de bulunuyor. Kutu içeriğinden sanal bir duvar aksesuarı da çıkıyor. Bu aksesuar sayesinde robot süpürgenin girmesini istemediğiniz bir yere set çekebiliyorsunuz. Örneğin evinizin bir noktasına köpek maması koydunuz ve robot süpürgenin bu alanı temizlemesini istemiyorsanız. Bu aksesuarı köpek mamasının yakınına koyduğunuzda robot süpürge bu alanı teyet geçiyor ve diğer alanları temizliyor. Bu arada i7+ modelinde iRobot Home uygulaması üzerinden de yasaklı alan seçimi yapılabiliyor.
Robot süpürgenin haznesi dolduğunda uygulama üzerinden bilgilendirmede bulunuyor. Haznenin temizlenmesinin ardından filtrenin de temizlenmesi gerekiyor. iRobot, filtrenin 2 haftada bir temizlenmesi gerektiğini belirtiyor. Yoğun ve kirli bir yeri sıkça temizliyorsanız daha kısa sürede filtre temizliği yapmalısınız. Filtre bir fırça yardımıyla temizlenebiliyor. 2 aylık sürenin ardından filtrenin değiştirilmesi öneriliyor. Ekstra bir filtre kutu içinden çıkıyor.