reklamı kapat

POPÜLER

Akıllı tekerlekli sandalye, hastaların hayatını kolaylaştırıyor [Video]

MIT (Massachusetts Institute of Technology) bünyesinde çalışan Matt Walter ve Sachi Hemechandra liderliğindeki bilim insanları, tekerlekli sandalye kullanmak zorunda olan ve felç gibi nörolojik sorunları bulunan hastalar için devrim niteliğinde bir akıllı tekerlekli sandalye geliştirdi.

MEKANLARI ÖĞRENİYOR, SESLE KONTROL EDİLİYOR
Akıllı tekerlekli sandalye, kullanıcılarına sesli komutlar aracılığıyla belirli bir alan içerisinde istedikleri yere gidebilme imkanı sağlıyor. Akıllı tekerlekli sandalyenin hafızasına kullanıcının evinin, ofisinin veya zaman geçirdiği diğer alanların bir haritası yükleniyor. Bu sayede hangi odanın nerede olduğunu öğrenen tekerlekli sandalye, kullanıcısının direktifleri doğrultusunda otomatik olarak istenen odaya gidebiliyor. Doğal insan konuşmalarını tanımlayabilen sandalyeye kullanıcılar “Beni mutfağa götür” veya “Acıktım” şeklinde günlük hayatta kullandıkları komutları verdiğinde akıllı sandalye kendi kendine mutfağa gidebiliyor.

GÜNLÜK DİLDEKİ KOMUTLARI ANLIYOR
Üzerindeki yakınlık sensörü sayesinde karşısına çıkan insanlara ve benzeri engellere çarpmadan hareket edebilen tekerlekli sandalye, özellikle elleriyle sandalyenin joystick’ini dahi kullanamayan ancak konuşma yetisini kaybetmemiş hastalar için büyük kolaylık sağlıyor. Akıllı sandalyenin insanların günlük hayatta kullandığı dildeki tüm komutları anlayabilmesi için, Mechanical Turk Platform adındaki sosyal sorumluluk platformundan destek alınıyor. Platform ekibi, örneğin kullanıcıların yatak odasına gitme ihtiyacını belirten olası tüm cümle kalıplarını kaydediyor.

Projenin geliştirilmesinde çok büyük bir aşama kaydedilmiş durumda. Şu anda bir sağlık merkeziyle yürütülen ortak çalışmayla hastaların akıllı tekerlekli sandalyeyi kullanmasına imkan veriliyor, böylece olası hataların tespitine ve sistemin iyileştirilmesine çalışılıyor. Prototip aşamasındaki projenin nihai ürüne dönüşerek hayata geçmesinin ardından tekerlekli sandalyeye bağlı yaşamak zorunda olan hastaların bir başkasına olan bağımlılığının azalacağı düşünülüyor. Sistemin nasıl çalıştığını açıklayan videoyu aşağıda izleyebilirsiniz.

VİDEO

İLGİLİ HABERLER