Akıllı telefon devler ligi

23 Eylül 2013 14:08

BLACKBERRY Z10

HERKES AYNI SORUYU SORUYOR. BLACKBERRY’Yİ BU YENİ TELEFON KURTARIR MI? BİZ BU SORUNUN CEVABINI VEREMEYİZ ANCAK RIM ADINI BİR KENARA BIRAKARAK BLACKBERRY İLE YOLUNA DEVAM EDEN ŞİRKETİN BU DEFA ÇOK İYİ BİR İŞ ÇIKARMIŞ OLDUĞUNU GÖNÜL RAHATLIĞIYLA SÖYLEYEBİLİRİZ

Bu BlackBerry Z10’u LOG ofisinde ikinci ağırlayışımız. İlkinde henüz piyasaya çıkmıştı ve incelemesini kaleme almıştık. O zamandan aylar sonra BlackBerry Z10’u tekrar gördüğümüzde fark ettik ki bu cihaz iPhone’u gerçekten andırıyor. Hiç alakası olmadığını da düşünebilirsiniz ama objektif davranırsak Samsung’un, Nokia’nın, HTC’nin Sony Xperia’nın tamamen bambaşka kasalarının yanında iPhone tasarımını en fazla andıran cihaz BlackBerry Z10 oluyor. Diğer yandan, iki telefonu yan yana getirdiğimizde iPhone 5, Z10’un yanında yavrusu gibi kalıyor. 4,2 inçlik, 1280×768 piksel çözünürlüklü BlackBerry Z10, 4 inçlik iPhone 5’e ekran büyüklüğü olarak en yakın akıllı telefon.

BLACKBERRY HAVASI
BlackBerry Z10, 1.699 TL’lik fiyatıyla Samsung, iPhone, HTC ve Sony dörtlüsünü solluyor. 1.800-1.900 TL’lik fiyat seviyesindeki diğer akıllı telefonlar karşısında ilk mücadelesini bu şekilde kazanmış oluyor. Telefonun kasası, cam ve plastiğin birleşimi. Telefonun alt ve üstünde ekrana sınır çeken iki şerit yer alıyor. Arka kapak da plastik malzemeden ancak buradaki dokulu ve kauçukla kaplanmış hissi veren yapı işleri değiştiriyor. Parlak metal parçaların bir araya gelmesiyle oluşmuş BlackBerry logosu, arka kapağa zımbalanmış gibi görünüyor. Telefon çok hafif de değil. Dolayısıyla da ucuz bir havası olmadığından emin olabilirsiniz. Sağ yandaki ses kontrol tuşları ve tepedeki açma kapama tuşunun alüminyum renginde olması da BlackBerry’nin kurmak istediği bu ağır havayı pekiştiriyor. Yeni işletim sistemine sahip Z10’da ana ekran tuşu bulunmuyor. Geri ya da seçenekler tuşları da yok. Telefon üzerinde yalnızca sağ ve üstteki fiziksel tuşlar var. İşletim sistemini en başta kullanmak zor ama alışmak kolay. Önceleri, geri tuşu olmadan bir önceki ekrana nası döneceğinizi şaşırıyorsunuz. BlackBerry 10’da tek bir ana ekran bulunmuyor. Sayfalardan oluşan uygulamalar menüsü, onun solunda açık olan uygulamaları gösteren bir ekran, onun da solunda tüm bildirim ve mesajları tek bir yerde toplayan BlackBerry Hub bulunuyor. BlackBerry Hub’da e-postalarınız, metin mesajlarınız, sosyal ağlarınız üzerinden gelen bildirim ve mesajlar bir arada görülüyor. Bu şekilde karışık görünmelerini istemezseniz her birini kendi başlığı altında da görüntüleyebilirsiniz. Söz gelimi Twitter hesabınızı kurduğunuz halde oradan gelen bildirimlerin Hub’da görüntülenmesini istemiyorsanız yalnızca Twitter’ın senkronizasyonunu kaldırabilirsiniz. Yeni işletim sisteminde çareler tükenmiyor. Uygulamaları kapatmak için ekranda alttan yukarı doğru parmağınızla bir çizgi çekmeniz gerekiyor. Tüm bu kapatılan uygulamalar esasında kapanmıyor ve açık uygulamalar / son kullanılanlar, Hub’ın sağındaki ekranda bir thumbnail görseliyle beraber yerini alıyor. Uygulamayı tamamen kapatmak isterseniz bu thumbnail’ın sol altındaki minik çarpı işaretine tıklamanızla uygulama son kullanılanlar ekranından kayboluyor. Aslında anlatması zor. Bugüne kadar gördüğünüz akıllı telefon işletim sistemlerinden biraz farklı. Gidip görerek incelemenizi kesinlikle tavsiye ediyoruz.

KELİME TAHMİNLERİ
Bize güvenin, BlackBerry 10 çok fazla seçenek sunan bir işletim sistemi. Tuş kilidini açmak için hangi hareketi yapmayı tercih edeceğiniz bile soruluyor. Tuş kilidini açmak için klasik yöntemle tepedeki tuş kilidi tuşuna basabilir daha sonra da ekranı yukarı sürükleyerek kilidi açabilirsiniz. Ancak illa ki fiziksel bir tuşa basmak zorunda değilsiniz. Kilitli konumdaki simsiyah ekran üzerinde parmağınızla en alttan yukarı doğru bir çizgi çizdiğinizde de kilit açılabiliyor. İşletim sisteminin şahsına münhasır özelliklerinden biri de klavyesi. Yeni BlackBerry Klavye, zahmetsiz yazma deneyimi sağlamayı amaç ediniyor. Siz yazdıkça klavye tuşları üzerine serpiştirilmiş kelime önerileri karşınıza çıkıyor. Bu yeni BlackBerry’nin en güzel özelliklerinden biri. O yüzden biraz daha detaylı anlatmaya çalışalım. Örneğin “kesinlikle” yazacaksınız ve yazmaya başlıyorsunuz. “Kesin” yazdıktan sonra l harfine sıra geldiğinde klavyede l harfinin üzerinde kesinlikle kelimesi küçük bir öneri olarak beliriyor; l harfine basmak yerine dokunduktan sonra parmağınızı kaldırmadan yukarı doğru sürüklerseniz kesinlikle kelimesi, metin kutucuğundaki yerini alıyor. Yine aynı kelimedeki i harfine gelmeden “kesin” kelimesi de öneri olarak i harfinin üzerindeki yerini alıyor. Kelimeyi bir çırpıda tamamlıyorsunuz. BlackBerry klavyenin önerileri bununla sınırlı değil tabii. Yazma tarzınızı öğrenip, daha hızlı, daha doğru ve en az zahmetle yazmanıza yardımcı olmak için yeni sözcükler de önermeye başlıyor. Yani zamanla size dair yeni şeyler öğrenerek bunları kullanmaya başlıyor. Bazı harfleri yanlış yazmaya eğiliminiz varsa merak etmeyin, klavye bunu da anımsıyor. Klavyeyle yeterince vakit geçirdikten sonra BlackBerry’nin üzerinde çok durduğu bir özellik olan zaman kaydırma modlu kamerayı incelemeye geçiyoruz. Telefonun kamerası 8 megapiksel çözünürlüklü. f/2.2 diyafram açıklığına sahip Z10’un kamera uygulamasında açıkçası diğer akıllı telefonlarda bulduğumuz zengin ayarları bulamadık. Sahne modları arasında otomatik, plaj veya kar, gece gibi seçenekler yer alırken, çekim modları arasında normal, seri çekim ve HDR bulunuyor. ISO, beyaz dengesi, pozlama telafisi ve benzeri kişiselleştirme seçenekleri BlackBerry’nin kamerasında yok. Ancak otomatik moda kendinizi teslim ederek çektiğiniz gündüz fotoğraflarında memnuniyetsizlik doğuracak bir durum görmeyeceksiniz. Renkler Xperia Z’nin yanında çok daha gerçekçi görünüyor. Objelerin kendi renkleri abartılmıyor, fazlasıyla canlı ama gerçek olmayan sahneler görmüyorsunuz. Bu anlamda iPhone’un kamerasıyla benzerlik gösteriyor diyebiliriz ancak ışık biraz bile azalsa görüntülerdeki grenin anında tavan yaptığı da görülüyor. Cihazın düşük ışık performansı vasat. Z10 üzerinde fiziksel bir kamera tuşu bulunmuyor. Aslında ekran üzerinde de bir deklanşör yok. Kamera açıkken ekranda herhangi bir yere dokunarak fotoğraf çekebiliyorsunuz ama asıl güzel olan ses açma kısma tuşlarını deklanşör olarak kullanabilmek.

ÇİFT ÇEKİRDEK PERFORMANSI
BlackBerry Z10’da çift çekirdekli 1,5 GHz işlemci bulunuyor. 2 GB RAM’in de yardımıyla açık uygulamalar arası geçişler çok hızlı. İşletim sisteminin kullanışlılığı zaten üst seviyede. Hiç tuşu bulunmayan bu telefona alıştıktan sonra Android’li cihazlara geri dönüş insana zor bile geliyor. Kullanıcı dostu yapısının dışında BlackBerry’nin üst düzey tarayıcı performansını da vurgulamak lazım. Şaşırtıcı derecede hızlı çalışan tarayıcıda Flash desteği de devam ediyor. Google’ın Android 4.0 ile kestiği Flash desteği iPhone’da zaten en baştan beri yoktu. Adobe Flash içeriklerini halen destekliyor olması BlackBerry adına küçük de olsa bir kazanç. BlackBerry’nin bir de cihazda yüklü gelen kendi harita uygulaması yer alıyor ki tepkileri oldukça yavaş, haritanın zoom in-out yapılırken yüklenmesi de uzun sürüyor.

PİL STANDARDI GEÇMİYOR
Bu kadar çeşitli özellikle doldurulmuş, klavyesi ayrı arayüzü ayrı güzellikte olan akıllı telefon BlackBerry Z10’u maalesef üçüncü parti uygulama anlamında asgaride kullanacaksınız. Daha doğrusu Android ve iOS uygulama marketleri yanında sönük kalan BlackBerry World sizi sınırlayabilir. BlackBerry Z10, iki günlük kullanımımız boyunca neredeyse beş dakikada bir tuş kilidinden çıktı, ekran parlaklığı hep en sondaydı, kablosuz bağlantı daima açıktı ve tarayıcı, kamera, BlackBerry Hub, uygulama menüsü arasında mekik dokuduk. İlk günün gecesinde tüm bağlantıları kapatan gece moduna aldığımız telefon ikinci günün ilk saatlerinde pilinin yüzde 10’un altına düştüğü uyarısını verdi. Bu uyarı verilmeden hemen evvel cihazın kamerasıyla oynuyorduk. Bu da süreci hızlandırmış olabilir. Uzun lafın kısası BlackBerry Z10’da da iş pil ömrüne geldiğinde özel bir şey olmadığını bilmelisiniz. Yoğun kullanıcıların telefonlarını her gün şarj etmesi gerekecek.

ARTI-EKSİ

+ Tarayıcı hızı, arayüz
Uygulamalar yetersiz

SON KARAR

Pek çok platformu bir araya getiren bildirim ve mesaj merkezi BlackBerry Hub, arayüzün geneline hakim olan sadelik, kolay kullanım, hızlı tarayıcı ve ekran özelikleri BlackBerry’de hoşumuza giden detaylar oldu. Z10, BlackBerry’yi kurtarır mı bilmiyoruz ama cihazın çok başarılı bir akıllı telefon olduğundan eminiz.

Sayfa: 1 2 3 4 5 6 7 8 9

Paylaş