LG OPTIMUS G
YAZILIMIN ÖNEMİNİ BİZE VURGULAYAN İKİ GÜNEY KORELİ ÜRETİCİDEN BİRİ OLAN LG; AKILLI KAMERA ÖZELLİKLERİ VE FONKSİYONEL UYGULAMALARI İLE ÖNE ÇIKIYOR. NEXUS 4’ÜN ÜRETİCİSİNİN BU UYGUN FİYATLI MODELİ ARENADA FARKLI ÖZELLİKLERİNİ SERGİLİYOR
LG Optimus G’nin ekranı 4,7 inç. IPS Plus özellikli ekranın renkleri çok canlı, bakış açınızı değiştirdiğinizde ekrandaki görüntü solmuyor, renkler ters dönmüyor. 4,7 inçlik ekran büyüklüğü 5 inçlik modellere tercih edilebilir gibi duruyor çünkü hem elde tutması daha kolay hem de çanta veya cepte taşıması. Ekran çok küçük olmamasına rağmen telefon elinizde dev gibi kalmıyor. Hele ki Xperia Z’nin köşeli tasarımından hoşlanmayanlar LG’nin yuvarlak hatlı kasasını daha çok beğenebilir. Öte yandan Optimus G, Xperia’nın sağlamlığına sahip değil. Arka kapağı sabit; SIM girişi sol tarafta ses kontrol tuşlarının hemen altında. Sağ yanda sadece açma kapama tuşu var. Kulaklık girişi üstte, mikro-USB girişi ise altta. Telefona önden bakıldığında görünen incecik, parlak metal görünümlü çerçeve, Optimus G’nin tüm havasını değiştiriyor; daha elit bir görünüm kazandırıyor. Telefon ağırlığı ve ölçüleriyle bu dosyada incelenen akıllı telefonlar arasında ortanca kardeş misali tam ortada yer alıyor. 8,5 mm kalınlığıyla incelikte üç modeli sollayan ancak diğer üçünün gerisinde kalan Optimus G, 141 gramlık ağırlığıyla da aynı durumda. Yeri gelmişken belirtelim; iPhone fanatiklerinin de tahmin ettiği gibi bu sayfalardaki akıllı telefonlar arasında en hafif ve en ince model iPhone 5. Ekran boyutu farkları olduğunu unutmayın.
“ELCİ”
LG arenadaki rakiplerinin yanında, fiyat olarak çok makul görünen, çok eğlenceli ve farklı özelliklere sahip bir akıllı telefon. Temel özelliklerini zaten biliyoruz; son modayı takip eden tüm büyük üreticiler gibi onun da dört çekirdekli 1,5 GHz işlemcisi, 2 GB RAM’i ve 32 GB’lık depolama alanı bulunuyor. Bunun 25 GB’ı kullanılabilir hafıza olarak görünüyor. Ekran Full HD değil ama HD: 768×1280. İşlem gücü ve grafik performansı değerlendirmeye daha sonra zaman ayıralım ve akıllı telefona katma değer sağlayan özel yeteneklerine bakalım. Gerek arayüzle gerek yüklü gelen uygulamalar aracılığıyla ilginç birtakım detaylara önem verildiğini görüyoruz. Kamera uygulamasının sesle kumanda edilebilmesi bunlardan biri. Fotoğraf çekmek için gövde üzerinde atanmış bir deklanşör tuşu bulunmuyor. Bunun yerine ekrandaki deklanşöre basarak ya da “kimchi” diyerek fotoğraf çekebiliyorsunuz. “Cheese Shutter” adındaki bu özelliği sayesinde LG; “smile”, “cheese”, “kimchi” ya da “LG” dediğinizde sesi algılıyor ve fotoğrafı çekiyor. Üstelik kulakları oldukça da iyi işitiyor. “Kameraya Kimchi deyince fotoğraf çekiyormuş.” cümlesi ile “Kimchi deyince çekiyor muymuş?” cümlesi kurulana kadar iki tane üst üste kareyi yapıştırıyor; hiçbir kimchi’yi kaçırmıyor. Hatta bazen gereğinden fazla hassas; ş, ç, s gibi fonetik olarak sert ve net harfler içerdiğinden olsa gerek, kimchi’ye benzeyen kelimeleri duyduğunda da deklanşöre basabiliyor.
GENİŞ SEÇENEKLER
13 MP’lik kamera otomatik netleme yapıyor. Ekranda netlemek istenilen noktaya dokunarak da netlik ayarı yapmak mümkün. Kamerada görüntü modlarından renk efektlerine, HDR’den zaman yakalamalı çekime kadar pek çok seçenek sunan, kolay kullanımlı bir menü var. İkonların yerleşimleri güzel. Gayet anlaşılır simgeler kullanılmış. Artık kameralarda çok fazla akıllı özellik var ancak kısa bir kullanımdan sonra neyin nerede olduğunu öğreneceğinizden şüphemiz yok. Zaman yakalamalı çekim denen mod, hareketli objelerin her anını kare kare yakalamaya yarıyor. Klasik bir örnek: Zıplayan adam. Bu yolla belli bir hareketi art arda beş karede yakalayabilir ve ölümsüzleştirebilirsiniz. Objenizin hızlı hareket ediyor olması gerektiğini unutmayın. Duran adamı bu modda çekmeniz bir işe yaramaz. Arka kamera için en yüksek çözünürlük 13 MP, ön kamera için en yüksek çözünürlük ise 1 MP. Ön kamerada ekrana dokunarak netleme yapılamıyor. Portre çekimlerinin sonuçlarını güzel kılmak için “güzelleştiren” çekim modu düşünülmüş. Ekranın altında beliren ayar düğmesini sağa sola çekiştirerek güzelleştirmenin yoğunluğunu ayarlıyorsunuz. Ten bulanıklaştırılarak pudralıymış gibi bir görünüm kazanıyor. Tabii hem efektli bir fotoğraf olduğu hem de çözünürlüğü düşük olduğu için detaylar kayboluyor. Ana kamerada durum böyle değil. Az ışıkta çok zengin detaylar göremesek de güneş ışığı altında çekilmiş olanlar fena değil. İç mekanda çekilen fotoğrafların genelindeki grenli görünüm dikkatimizden kaçmadı. Full HD çözünürlüklü video kaydı yapmak mümkün. Video çekerken aynı anda fotoğraf da çekebiliyorsunuz. Videoya çekerken çimdik hareketiyle zoom yapılabildiği gibi izlediğiniz videoya da zoom yapabiliyorsunuz.
OPTIMUS 3.0
QuickMemo, LG’nin ekran üzerine parmakla not alma uygulaması. Yazdığınız kalem ucunun kalınlığını, rengini değiştirebiliyor; yazdıklarınızı Defter’e kaydedebiliyorsunuz. İsterseniz anında e-posta, Bluetooth, Picasa üzerinden paylaşabilirsiniz de. Notu ister ekran görüntüsüyle beraber kaydediyor isterseniz de arka planı değiştirerek kaydedebiliyorsunuz. Bu not defteri ve ekrana yazarak not alma ister istemez aklımıza başka bir Güney Koreli üreticiyi getiriyor ancak biz LG’nin zenginlik kattığı arayüzünü incelemeye devam ediyoruz. QSlide, tek ekranda üst üste iki görüntüyü izlemenize yardımcı oluyor. Söz gelimi, videonun oynadığı pencereyi küçültüp büyütebiliyor, ekranda her hangi bir yere taşıyabiliyorsunuz. Hatta o pencereyi transparan hale getirebiliyorsunuz. Bu haliyle tam ekranda video oynamaya devam ederken, siz telefonu kullanabiliyorsunuz. QSlide özelliği sadece video ile sınırlı değil; takvim, internet, notlar ve hesap makinesi de yarı saydam halde ekrandaki diğer herhangi bir uygulama ile aynı anda kullanılabiliyor. Optimus 3.0 arayüzünün keşfedilmeye açık birkaç değişik özelliği daha var. Ekran üzerinde değil de ekranın altında kalan boş kısımda yer alan Android tuşları dokunmatik özellikte ve normalde kullanılmadığı zaman sönüyor. LG, onu bile kişiselleştirmemize izin vermiş. Ayarlarda alt bant üzerindeki kontrol tuşlarının ışığının ne kadar süreyle yanacağının seçimi kullanıcıya sunulmuş. Seçenekler arasında “her zaman yansın” da bulunuyor. Yüklediğiniz uygulamaları kaldırmak isterseniz uygulama ayarlarına kadar yorulmanıza gerek yok; menü ekranında sağ üstteki minik somun simgesine tıklayınca menüde yapabileceğiniz değişiklikler ekranda beliriyor. İstediğiniz uygulamayı hemen kaldırabilir, uygulamalar hakkında bilgi edinebilir, uygulamaları üst üste sürükleyerek klasörler oluşturabilirsiniz. Android, ana ekranlar üzerindeki uygulamaları klasörlerde toplamaya 4.0 versiyonundan itibaren izin veriyor ancak uygulama menüsü içinde klasör oluşturmayı daha evvel bir akıllı telefonda görmemiştik. LG Optimus G’nin Safety Care adında ilginç bir uygulaması var. Güvenlik bakım kılavuzu olarak Türkçeleştirilmiş uygulama, acil durumlarda seçtiğiniz kişi ya da kişilere acil durum mesajı gönderiyor. 112 gibi bir ilk yardım numarasını aradığınızda önceden belirlediğiniz kişiye de acil bir durumla karşı karşıya olduğunuzu söyleyen bir mesaj gidiyor. Mesajın içinde konumunuz Google Maps linki şeklinde yer alıyor. Uygulama aynı zamanda acil bir durumda çocukların konumunu da otomatik olarak mesajla gönderme işlevine de sahip.
PERFORMANS
1,5 GHz dört çekirdekli işlemciden diğerleriyle benzer performansı bekleyebilirsiniz. Sahip olduğu Qualcomm Snapdragon S4 Pro işlemci en iyilerden biri. Telefonun deklanşör gecikmesi minimumda; seri çekimde altı kare art arda çekiyor ve anında işliyor. Oyunlarda ve videolarda Adreno 320 iyi iş görüyor. Yüksek veri hızına sahip videolarda sorun olmadı, ta ki 9000 kb/sn’nin üzerinde bir video oynatmaya kalkana kadar. Gerçi aynı videoyu sorunsuz oynatan başka modeller bu dosyada var ancak normalde telefondan izleyeceğiniz videoların veri hızı değeri o derece yüksek olmayacak. Pil ömrü standart. Normal şartlarda, hemen hemen her akıllı telefon kullanıcısı Optimus G’yi bir günden biraz daha fazla kullanabilecektir. Yalnız, incelediğimiz diğer modellere göre daha hızlı ısındığını gördük.
ARTI-EKSİ
+ Zengin LG uygulamaları, kullanışlı arayüz
– Hızlı ısınıyor, hafıza artırılamıyor
SON KARAR
Eğlenceli bir telefon ve iyi bir asistan olan Optimus G, Google’ın son Nexus’unun üreticisi olan LG’nin en iyilerinden biri. Göz kamaştıran bir tasarım yok ancak kasa ince ve şık görünüyor. Kamera uygulamasındaki detaylar eğlenceyi artırırken Full HD ekranlı olmayışı, kullanıcıları satın almaktan vazgeçirebilir.
Ürün listesi ve karşılaştırma
► GİRİŞ
► APPLE iPHONE 5
► BLACKBERRY Z10
► HTC ONE
► LG OPTIMUS G
► NOKIA LUMIA 920
► SAMSUNG GALAXY S4
► SONY XPERIA Z
► KARŞILAŞTIRMA TABLOSU