reklamı kapat

POPÜLER

Akıllı telefon devler ligi

Nokia Lumia 920

NOKIA LUMIA 920

NE ANDROID NE DE iOS DİYENLER İÇİN EN GÜÇLÜ ALTERNATİF NOKIA’NIN WINDOWS PHONE 8’Lİ LUMIA SERİSİ. LUMIA’LARIN LİDERİ İSE 920. BİRBİRİNİN AYNI GİBİ GÖRÜNEN, HERKESİN ELİNDEKİ TELEFONLARDAN SIKILANLAR BU TARAFA BUYURSUN

Nokia, giderek kan kaybetmeye başladığı akıllı telefon pazarında büyük bir hamle yaparak yıllardır kullandığı işletim sistemi olan Symbian’dan vazgeçmiş ve Microsoft’la anlaşmaya varmıştı. Windows 8 işletim sistemini kullanan modeller piyasaya çıkmaya başladıktan sonra da Nokia adına büyük gelişmeler yaşanmadı ancak firma yılların deneyimini Windows’lu telefonlara başarıyla yansıtması sayesinde piyasadaki en başarılı serilerden biri ortaya çıktı. Lumia serisinin yakın bir zaman öncesine kadar amiral gemisi olan modeli 920’ydi. Kısa bir süre önce duyurulan Lumia 925, yeni özellikleriyle tahtın yeni sahibi oldu ancak Türkiye’de henüz piyasaya çıkmadığı için dosyamızda yine 920’yi ele alacağız. Nokia’nın tasarım konusundaki tecrübesi ve malzeme kalitesine verdiği önem malum. Lumia 920, bu iki ögenin neredeyse kusursuz bir şekilde bir araya geldiği bir cihaz. Telefonun ana malzemesi bir nevi plastik olan polikarbondan. Kıvrımlı bir forma sahip olan gövde tasarımı sayesinde telefon konforlu bir şekilde elde tutuluyor. Yekpare gövde, ekran ve altında kalan tüm bileşenleri içine alan bir yapıda. Bu da göze hoş gelen bir bütünlük yaratıyor. Telefonun sağ tarafında kalan ses, güç ve kamera düğmeleri dışında dışarıya taşan hiçbir parçası yok. Bu düğmelerin yerleşimi de mükemmel. Telefonu tutuş şekliniz ne olursa olsun her düğmeye rahatlıkla ulaşabiliyorsunuz. Lumia 920’nin özel gövdesinin üst kısmında kulaklık girişi, microSIM kart yuvası ve konuşmalarda çevre gürültüsünü engellemeye yarayan ikinci mikrofon yer alıyor. Sol kısmı boş olan telefonun altında ise hoparlör, ana mikrofon ve micro-USB bağlantı noktası bulunuyor. Bir şeyin eksikliği dikkatinizi çekmiş olabilir, Lumia 920’de microSD kart yuvası yok. Yani telefonun hafızası artırılamıyor. Neyse ki dahili hafızası 32 GB da kart eksikliği çok sıkıntı yaratmıyor. Ana hatlarıyla oldukça beğendiğimiz tasarımın en büyük handikabı 10,7 mm’lik kalınlık ve 185 gramlık ağırlığı. Lumia 920, rekabet içinde olduğu akıllı telefonların en kalın ve en ağırlarından biri. Öyle ki kimi markaların phablet olarak geçen cihazlarından (Bkz: Samsung Galaxy Note 2) bile ağır. Bu durum çok rahatsız edici değil ama yine de daha hafif olmasını tercih ederdik.

EKRAN VE KABLOSUZ ŞARJ
Akıllı telefon satın alırken en çok dikkat ettiğimiz kriterlerden biri de ekran. Lumia 920’nin 4,5 inç büyüklüğündeki ekranı 1280×720 piksel çözünürlüğünde ve IPS LCD panele sahip. IPS’in en önemli artıları, renkleri doğala yakın haliyle göstermesi ve farklı açılardan bakıldığında renk ve detay kaybına neden olmaması. Lumia 920’nin ekranı her iki anlamda da oldukça başarılı. Yalnız beyaz renkleri görüntülemede rakiplerinin daha iyi olduğunu belirtmemiz gerek. Lumia 920’nin beyazı tam beyaz değil, sanki üzerinde ince bir filtre varmış gibi hafif koyu görünüyor. İnç başına piksel değeri 332 olan ekran, parlaklık seviyesi ve kontrastıyla da çok çok iyi iş çıkarıyor. Siyah renkler soluk değil, gerçeğe bir hayli yakın görünüyor. Dayanıklılık için Gorilla Glass 2 ile kaplanan ekran oldukça hassas. Elinizde eldivenle dahi (yaz günü eldiven takmadık tabii ki, ekranla parmağımız arasına kalın bezler koyarak denemeler yaptık) ekranı rahatlıkla kullanabiliyorsunuz. Ekran, stylus kalemlerin yanı sıra tırnakla dokunmaya da tepki veriyor. Lumia 920’nin en eğlenceli özelliklerinden biri kablosuz şarj. NFC’nin avantajlarından biri olan bu teknoloji sayesinde haricen satın alabileceğiniz Nokia’nın şarj plakası veya Fatboy imzalı şarj yastığını kullanarak telefonunuzu şarj edebiliyorsunuz. Yapmanız gereken ilk şey bu iki şarj aletinden birini prize takmak sonrasında da telefonunuzu üzerine bırakmak. Belli bir açı, özel bir duruş yok. Yalnızca telefonun arka kısmının şarj plakası veya yastığına temas etmesi yeterli. Anında başlayan şarj işlemi telefonu aletlerin üzerinden kaldırdığınızda duruyor. Telefonu kabloyla şarj etmekten biraz daha uzun sürüyor olsa da hem daha güvenli hem de fazlasıyla kullanım kolaylığı sağlıyor olmasıyla kablosuz şarj tercih edilesi bir özellik.

PUREVIEW TEKNOLOJİLİ KAMERA
Nokia’nın telefon kamerası alanında geçmişten gelen ciddi bir birikimi var. Bu birikimdeki en büyük pay ise Nokia’nın ortaklık içinde olduğu Carl Zeiss desek yanlış olmaz. Dünyanın en büyük lens üreticilerinden biri olan Zeiss, Nokia’nın akıllı telefon kameraları için de lensler üretiyor ve bu sayede Nokia rakiplerinin bir adım daha önüne geçmeyi başarıyor. Lumia 920’de de Zeiss lensli, 8,7 megapiksel çözünürlüğünde bir kamera bulunuyor. Ancak pek tabii ki yalnızca lens her şeyi çözmüyor. Nokia da kameralarını geliştirmek için yeni teknolojiler üzerinde çalışıyor. Lumia 920’de kullanılan optik görüntü sabitleme teknolojisi buna bir örnek. Teoride bu teknoloji kameranın elinizdeki titremelerden oluşan bulanıklıkları gidermesi öngörülmüş. Ancak pratikte bu etkiyi görmek pek mümkün olmuyor. Özellikle ışığın yetersiz olduğu ortamlarda odaklamayı tam istediğiniz yerlere yapamıyorsunuz. Yapsanız dahi fotoğrafların kimi yerleri bulanık oluyor. Yani az ışıklı bir ortamda arkadaşlarınızın fotoğraflarını çekmek istediğinizde arka plan veya oturulan, bulunan yer net, arkadaşlarınız flu çıkabiliyor. Görüntü sabitleme motoru ters bir etki yapıyor ve bunu ayarlar üzerinden engellemek pek mümkün değil. Gün ışığı altında yaptığımız çekimler çok daha başarılı. Pozlama gayet başarılı ve gölgeler belirgin. Tek sorun fotoğrafların bir parça detaylardan ve keskinlikten yoksun olması. Videoda ise ibre tamamen tersine dönyor. Görüntü sabitleme teknolojisi tam anlamıyla tüm titreşimleri engelleyemese de (özellikle hareket halinde video kaydı yapıyorsanız) çok daha iyi iş çıkarıyor ve keskinlik bir sorun olmaktan çıkıyor. Kamerayı anlatırken biraz eksilere odaklanmış gibi olduk ama yanlış anlaşılmasın, Lumia 920’nin kamerası piyasadaki birçok telefonun kamerasından çok çok daha başarılı.

NOKIA DOKUNUŞU
Windows Phone 8’in ne kadar kullanışlı olduğu kişiden kişiye değişir ancak arayüzüyle, artık iyice sıradanlaşan işletim sistemlerine yeni bir soluk getirdiği kesin. İşletim sisteminin eleştirilen yönlerinin başında fazla detaylı ayarlara izin vermiyor olması ve uygulama marketinin rakiplerine kıyasla çok sınırlı olması geliyor. Fazla ayara izin vermiyor olması iPhone kullanıcıları için çok sıkıntı yaratmasa da Android’den geçiş yapacakları zorluyor. Uygulama sayısının sınırlı olması ise bizce halen Windows Phone 8’in önündeki en önemli engel. Microsoft’un sayıyı artırabilmek için çok daha ciddi hamleler yapması gerek aksi takdirde işletim sistemi kısa ve orta vadede rakiplerinin gerisinde kalmaya mahkum gibi görünüyor. Nokia’nın işletim sistemine getirdiği yenilikler var neyse ki. Bunların başında Nokia Haritalar geliyor elbette. Piyasadaki belki de en iyi mobil harita çözümü olan Nokia Haritalar, çevrim dışı olarak kullanabilmek için harita indirmeye izin veriyor oluşu, bulunduğunuz çevredeki mekanları gösteren “yerler” fonksiyonu ve kendi navigasyonuna sahip olmasıyla bütün artı puanları topluyor. Harita altyapısından yararlanan Nokia Bilen Göz uygulaması da Lumia 920’yi farklılaştıran özelliklerden. Artırılmış gerçekliği kullanan ve pusuladan da yararlanan uygulama, kamerayı açıyor ve siz etrafınızda döndükçe yakınınızdaki mekanlar ekran üzerinde görünüyor. Üstelik mesafelerine göre de sıralanıyorlar. Yeni keşifler yapmak için eğlenceli bir araç. Son olarak değineceğimiz Nokia Müzik var bir de. Nokia’nın albüm satın alınabilen, arşiv oluşturulabilen, internetten seçtiğiniz şarkıları dinleten uygulaması piyasadaki en başarılı müzik uygulamalarından biri. Uygulamanın Mix Radio özelliğiyle istediğiniz tarzda önceden hazırlanmış listeleri de dinleyebiliyorsunuz.

ARTI-EKSİ

+ Tasarım, malzeme kalitesi, arayüz, kamera, haritalar
Ağır ve kalın, uygulama sayısı hala yetersiz

SON KARAR

Nokia Lumia 920

Belki biraz ağır ve belki rakipleri gibi performans canavarı değil ama Lumia 920, Nokia’nın Windows’u seçerek yanlış bir yola girdiğini düşünenlere verdiği en güzel yanıt. Göz alıcı tasarımı bir yana kablosuz şarj desteği ile Nokia’nın harita ve kamera konusundaki üstünlüğü, onu farklı bir yere taşıyor. Tek sıkıntısı işletim sisteminin yavaş evrimi.