Akıllı telefon ve tabletlerin pil ömrü performansı artıyor

05 Aralık 2012 15:00


Dünya genelinde akıllı telefon ve tablet kullanımının her dakika arttığı günümüzde, kullanıcılar artık birçok işlemini bu cihazlar üzerinden gerçekleştiriyor. Bu cihazların yüksek performansa sahip olması ise düşük pil ömrü sorununu beraberinde getiriyor. Kullanıcıların akıllı telefon ve tabletlerde en çok şikayet ettiği konulardan olan düşük pil ömrüne Yale Üniversitesi‘nden bir çözüm gelmişe benziyor.

Yale Üniversitesi’nin geliştirdiği bir pille, bundan böyle tabletlerin kesintisiz olarak çalışacağı belirtiliyor. Üniversitedeki mühendisler, taşınabilir cihazlarda kullanılan pillere alternatif olarak, dayanıklı, düşük fiyatlı ve çevre dostu güç kaynağı mikro yakıt pilini geliştirdiklerini duyurdu. Akıllı telefon, tablet ve uzaktan kumandalarda kullanılacak olan bu piller, dökme metalik cam, silikon ve paslanmaz çelikten üretiliyor. Mikro yakıt pili, hidrojen ve oksijenin birleştirilmesiyle enerji üretiyor. Açığa yalnızca su ve ısı çıkardığı için de çevre dostu bir elektrokimyasal enerji kaynağı olarak kabul ediliyor. Yale Üniversitesi araştırmasında üretilen mikro yakıt pillerinin verim ve maliyet konusunda ise büyük bir avantaja sahip olduğu belirtiliyor. Dökme metalik camdan üretilen bu pillerin içeriğinde platinyum ve zirkonyum da kullanılıyor.

Araştırmayı yürüten André D. Taylor, dökme metal camın, mikro yakıt pillerinde kullanılan metallerden daha dayanıklı olduğunu; kolay şekil değiştirebildiği için üretiminin daha ucuz ve verimli olduğunu ifade ediyor. Bu projenin araştırmasında görev alan mühendislerden Jan Schroers ise nano üretimde karşılaşılan yüksek maliyetleri, Yale Üniversitesi’nde keşfedilen termoplastik işleme yöntemiyle metalik camları plastik gibi kullanarak aştıklarını belirtiyor. Bu pillerin akıllı telefonlar ve tabletler de ne zaman kullanılmaya başlanacağı ise henüz belli değil.

Paylaş