Akıllı televizyon pazarının lider markası Samsung, dev bütçesiyle her türlü mecraya verdiği reklamlarla kullanıcıların dikkatini çekmeyi başarıyor. Kullanıcılar, ne işe yaradığını ve kullanışlı olup olmadığını pek bilmese de Samsung akıllı televizyonların yeni özelliklerini konuşuyor. Bu elbette büyük bir pazarlama başarısı ancak gerçekten bu fonksiyonlar işlevsel mi? Sesli komutlarla televizyonu kontrol etmek reklamlardaki kadar kolay mı? Ya da elinizi kaldırdığınızda görüntüyü durdurmak uzaktan kumandayla bunu yapmaktan daha mı rahat? Bu sorulara da yanıt vermeye çalışarak markanın üst seviye akıllı televizyonlardan biri olan F8000’i anlatmaya başlayalım.
Hızlı ve radikal bir biçimde tasarım değişikliğine gitmeyi seven Samsung, F8000’de de bu özelliğini korumuş. Yay şeklindeki ayak formu ayrı bir hava katarken, tamamen köşeli kasa televizyona daha sert bir çizgi kazandırmış. Televizyonun yukarıdan aşağıya ince bir şekilde gelen kasası arka kısmın altlarında iki kat kalınlığa çıkıyor. İki ayrı parçanın üst üste sabitlenmiş gibi göründüğü bu alanda televizyonun tüm bağlantıları bulunuyor. Her şeyin burada toplanmış olması televizyonun tamamen kalınlaşmasının önüne geçmiş. Plastik benzeri özel bir malzemeyle kaplı arka kasa ve yan çerçeveler parlak değil, bu da dikkat çekmelerinin önüne geçiyor. Televizyonun dahili kamerası üst kısma yerleştirilmiş. Üzerine hafifçe dokunduğunuzda açılan kamera doğrudan yukarı doğru çıkmıyor, ters bir L çizer şekilde ekranın önüne doğru uzuyor. Üzerindeki ufak parça ile görüş açısını aşağı / yukarı ayarlayabiliyorsunuz. Kamerayı kapatmak için iterek yerine oturtmanız yeterli oluyor. Samsung’un yeni dokunmatik yüzeyli kumandası eskisine nazaran daha güzel ve daha hassas. Ancak dokunmatik kumandaların kontrolünün işaretçi görevi gören kumandalara kıyasla daha zor olduğu bir gerçek.
STANDARTLARI BELİRLEYEN GÖRÜNTÜ KALİTESİ
Samsung yalnızca televizyonlarını giderek akıllandırmakla kalmıyor görüntü kalitesi için de ciddi yatırımlar ve çalışmalar da yapıyor. Bunların sonuçları da daha televizyonu açar açmaz kendini belli ediyor. Samsung özellikle renk üretimi ve kontrast konusunda iyi iş çıkarmış. Detaylı ayarlar yapıp televizyonu elinizden geldiğince kalibre ettiğinizde fark daha bariz ortaya çıkıyor. Arka plan ışığının kademe kademe azaltılabiliyor olması, zengin kontrast ayarları sayesinde hem gece hem de gündüz, aydınlık ortamlarda derin siyahlar verebilmesi F8000’i farklılaştırıyor.
Film modu hiçbir ayarla uğraşmak istemiyorsanız tercih etmeniz gereken mod. Doğal renkler, detaylı gölgeler ve keskinliği azaltılmış yumuşak görüntüler bu moda geçtiğinizde karışınıza çıkıyor. Televizyonun görüntü işlemcisi de çok iyi bir iş çıkarıyor. İster Blu-ray ister televizyona taktığınız bir USB bellek isterseniz de web üzerinden bir görüntü izliyor olun, yüksek işlem hızı sayesinde herhangi bir takılma göze çarpmıyor ve fazlaca filtrelenmiş görüntüler izlemiyorsunuz. Samsung 3D’de de standartların üzerinde bir performans sergiliyor. Rahatsız edici titremeler olmaksızın görüntünün içinde kayboluyorsunuz. Aktif 3D teknolojisini kullanan aktif 3D gözlükler çok rahat. Samsung bu anlamda ciddi bir yenilik getirmeyi başarmış.
SES VE HAREKETLE KONTROL
Her yıl akıllı televizyon özelliklerine yenilerini ekleyen Samsung yine boş durmamış ve F8000’i en kullanıcı dostu, en zengin içeriğe sahip televizyon haline getirmiş. Akıllı özelliklerin en dikkat çekenleri elbette sesle ve hareketle kontrol. Geçtiğimiz yılki televizyonlarda da karşımıza çıkan bu kontroller daha da geliştirilmiş. Sesle kontrol özelliği “Hi TV” veya “Smart TV” komutunu söylemenizle aktif oluyor. Türkçe desteği sayesinde arayüz açıldıktan sonra Türkçe komutlar kullanabiliyorsunuz. Komutlarla televizyonun menüsünde gezinip basit ayarlar, kontrolleri yapabildiğiniz gibi internette gezinebiliyor ve uygulamaları açabiliyorsunuz. Hareketle kontrol içinse televizyonun üstündeki kamerayı kullanıyorsunuz. Elinizi sallamanızla aktif olan hareket kontrolü ile, elinizle ekranda beliren imleci kontrol ediyorsunuz. Her iki kontrolün de işe yaradığı durumlar elbette var ama uzaktan kumanda elinizin altındaysa en sağlıklı sonucu onu kullanarak elde edebileceğinizi söylemek gerek. Ortam kalabalık ve gürültülüyse televizyonun sesinizi ve el hareketlerinizi algılaması sıkıntılı oluyor. Bu nedenle eski dost klasik kumandadan vazgeçmemeniz yararınıza. F8000’de Samsung’un en gelişmiş kullanıcı arayüzü kullanılıyor.
Canlı renklerle dikkat çeken arayüz, yeni nesil bağlantıları desteklemesinin yanı sıra akıllı telefon ve tablet uygulamalarıyla da birçok fonksiyonun kullanılmasına izin veriyor. Bu uygulamaları kullanarak uzaktan kumandayla yapabileceğiniz her şeyi yapabiliyorsunuz. Arayüz, “Sosyal”, “Uygulamalar” ve “Fotoğraflar, Videolar ve Müzik” başlığı altında sekmelerden oluşuyor. Her sekmenin altında ilgili içeriklere erişim için kısayollar mevcut. Wi-Fi Direct üzerinden uyumlu cihazları bağlayabileceğiniz televizyon, Screen Mirroring’i de destekliyor. Bu özelliğini kullanmak için cihazınızdan bu fonksiyonu aktif hale getirip F8000’i seçmeniz yeterli. Özellikle sunumlar için uygun olan bu ekran paylaşımı özelliği, hızlı ve tutarlı çalışıyor. Samsung’un medya yeteneklerinin üstünlüğü malum. Televizyonun açamadığı görüntü formatı yok gibi. DTS sesi de destekleyen oynatıcı her türlü kontrol ve kullanım kolaylığına sahip. Türkçe altyazı ve altyazı ayarları kusursuz. Televizyonda yerli yabancı birçok uygulama mevcut. Sosyal ağlardan oyunlara kadar geniş bir içerik söz konusu. Kamera ile kullanabileceğiniz Skype bizim en hoşumuza gidenlerden.
Samsung yine bildiğimiz gibi
Gelişmiş uygulamalar
+ Tasarım, kullanıcı arayüzü, 3D performansı
– Ses ve hareketle kontrol kusursuz değil
► GİRİŞ
► ALIRKEN DİKKAT
► LG 55LA860V
► PANASONIC TX-L60DT60
► PHILIPS 55PFL8008K/12
► SAMSUNG UE55F8000
► SONY KDL-55W805A
► KARŞILAŞTIRMA TABLOSU