Akıllı televizyon rehberi

04 Ocak 2012 10:49


Sony KDL-40EX721
Sony’nin Internet TV adını verdiği akıllı televizyon serisinin bir üyesi olan EX721, dahili Wi-Fi bağlantıya sahip. Bu sayede zahmetsizce internete erişebilen televizyonda isteyenlerin kullanımı için Ethernet bağlantı noktası da bulunuyor. DLNA ve Wi-Fi Direct teknolojisi aracılığıyla destekleyen cihazların içindeki fotoğraf, müzik ve video dosyalarını oynatabilen televizyon, USB bellek ve sabit disklerdeki içerikleri de görüntüleyebiliyor. Ancak format desteği biraz sınırlı. Yaptığımız denemelerde televizyon MKV formatlı dosyaları hiç göremezken, XviD kodekli AVI dosyalarını gördü fakat oynatamadı. Bunun oldukça önemli bir eksi olduğunu belirtmek lazım. Sabit disklere televizyon yayınlarını kaydedebilen televizyonda USB klavye de desteği yok. Lakin USB bağlantı noktaları hem televizyon açıkken hem de bekleme modundayken elektronik cihazlarınızı şarj edebiliyor. Bu da işe yarar bir özellik.

TRACK ID İLE ŞARKILARI BULUN
Sony Internet TV, siyah ve mor rengin hakim olduğu bir kullanıcı arayüzüne sahip. Biraz karanlık ama beyaz ikonlar ve beyaz yazılar rahat bir kullanım sunuyor. Internet TV serisindeki bu televizyonda pek tabii ki internet tarayıcı da var. Performansı bazı rakiplerinin gerisinde olan tarayıcıda Adobe Flash desteği yok. Gelelim televizyonun sunduğu internet ve uygulama içeriklerine. Öncelikle Sony’nin her daim olduğu gibi bu noktada da kendi çizgisinde ilerlediğini belirtelim. Uzaktan kumanda üzerindeki tek bir tuşa basarak açılan Internet Video servisi mevcut içeriğin temelini oluşturuyor. Bu servis içinde video içeriği sunan 10’un üzerinde sitenin uygulaması bulunuyor. Bunlar arasında YouTube, Dailymotion ve Break de var. Ayrıca iliginizi çekebilecek video podcast’leri de yine buradan takip edebiliyorsunuz. Samsung gibi Sony de sosyal medyayı televizyona tam anlamıyla entegre etmiş. Televizyon yayınını izlerken ekranın sağından Facebook ve Twitter akışlarını takip edebiliyorsunuz. Her iki uygulama da çok sade ve ekranın kenarında çok hoş görünüyor. Sony’nin kendine has özelliklerinden biri de Track ID. Shazam benzeri bir servis olan Track ID, izlediğiniz herhangi bir içerikte çalan şarkılara ait bilgileri tek bir tuşla size sunuyor. Bunun izlediğiniz dizi ve filmin ne olduğuna dair bilgi veren video versiyonu da var ancak o tam anlamıyla Türkiye’de desteklenmiyor. Bu saydıklarımız dışında bir market üzerinden indirilip televizyona kurulan uygulamalar bulunmuyor.

KRİTİK ÖZELLİKLER
İnternet Bağlantısı
• Dahili Wi-Fi, LAN
İnternet Tarayıcısı
• Var
Adobe Flash Desteği
• Yok
DLNA
• Var
Twitter ve Facebook
• Var
Skype
• Var
Android Uygulaması
• Var
iOS Uygulaması
• Var

ARTILAR
Sosyal medya entegrasyonu, Track ID, Skype

EKSİLER
Bir uygulama mağazası olmaması, sınırlı internet içeriği, format desteği sıkıntısı

FARK YARATAN ÖZELLİKLER
Sony’nin en büyük farkı yıllardır devam ettirdiği benzersiz olma iddiası ve bunun getirdiği yeni servisler desek yanlış olmaz. Track ID ve Internet Video servisi bunlardan bazıları. Sosyal medyayı tam anlamıyla televizyon keyfine dahil etmek için kullanılabilen arayüz ve harici kamera sayesinde Skype ile görüntülü görüşme yapmaya izin veriyor olması da Sony’yi rakiplerinden ayırıyor.

ÜRÜN LİSTESİ ve KARŞILAŞTIRMA
Samsung UE46D8000
Philips 46PFL6606
LG 42LW5500
Panasonic TX-P50VT30E
Sony KDL-40EX721
Toshiba 42SL833
Vestel Smart TV 42PF7017
Karşılaştırma Tablosu

Sayfa: 1 2 3 4 5 6 7 8 9

Paylaş