Alienware M17x incelemesi

13 Nisan 2010 20:02

Oyun dünyasında efsane bir marka olarak dillerde dolaşan Alienware, Dell ile birleşmesinden sonra artık ülkemizde de resmi olarak satışa giriyor. Hedef kitle olarak oyuncuları belirleyen Alienware M17x, bu ay test merkezimize de uğradı ve bizlere adeta performans şöleni sundu.

UZAYIN DERİNLİKLERİ
Öncelikle belirtmek gerekiyor ki, Alienware M17x devasa bir koliyle geliyor. İçine neredeyse bir masaüstü bilgisayar kasası sığabilecek boyutlarda olan bu kutunun içindeyse tabiri caizse yok yok. Öncelikle bilgisayarı ve adaptörü kutudan çıkardıktan sonra dikkatimizi ilk çeken Alienware kullanım kılavuzu oldu. Oldukça güzel tasarlanmış olan bu kılavuz, ön kısmında bilindik metal Alienware logosunu bulunduruyor. Tamamen deri kaplı bir cilde sahip olan bu kılavuzda, bilgisayar hakkında ilk etapta bilmemiz gereken her şey gayet güzel bir şekilde açıklanmış. Kutunun içinden çıkan bir diğer güzellikse Alienware özel mouse pad’i. Tüm oyuncuların sahip olmak isteyeceği cinsten olan bu mouse pad, mükemmel akış sağlayan yüzeyinin yanı sıra Alienware logosuyla da oldukça karizmatik bir görünüme sahip. Bu yan ürünlerden kendimizi güç bela alıp da bilgisayarın kasasını incelediğimizde ise, ‘uzay’ temasının ne kadar başarılı bir şekilde işlendiğini fark ettiğimizi söylememiz gerek. Monitörün arka kısmında bulunan ve gayet başarılı biçimde ışıklandırılmış olan logo, bu cihazın rakiplerinden ne kadar farklı bir sınıfta olduğunu gösterir nitelikte. Kırmızıyla harmanlanmış olan kasa rengi ise adeta göz kamaştırıyor. Ekranı kaldırıp klavyeye baktığımızda da ışıklandırmasıyla gayet güzel göründüğünü ve oldukça ferah bir konumlamaya sahip olduğunu görüyoruz. Uzun bileklik kısmı oyuncular düşünülerek dizayn edilmiş ve kullanım sırasında oldukça kolaylık sağlıyor. Klavyenin hemen sağ üstünde yer alan dokunmatik fonksiyon tuşları da oldukça iş görüyor. Özellikle optik sürücüden disk çıkarmaya yarayan ‘Eject’ tuşunun bu kısımda konumlandırılması ergonomiyi artırmış. Kasanın ön ve arka kısmına konumlandırılan ve oldukça güçlü bir ses çıkışı sahibi olan hoparlörler de ışıklandırılmış. Tüm bu ışıklandırılmış kısımların ışık renklerinin istenildiği gibi değiştirilebildiğini de eklemeden geçmeyelim. Yani Alienware logosundan klavyeye kadar her türlü ışığı istediğimiz renkle değiştirmeniz mümkün. Ses sistemlerine rahat uyum için çoklu ses çıkışları, 4 USB girişi, 1 HDMI çıkışı, DVD RW optik sürücü, FireWire, Ethernet ve VGA bağlantıları standart olarak bilgisayarın üzerinde bulunuyor. Ayrıca monitörün üstünde konumlandırılmış olan kamera hem görüntülü konuşmalarda oldukça başarılı, hem de açılıştaki yüz tanıma programıyla birlikte güvenlikte etkin rol oynuyor. Ancak neredeyse 6 kiloyu bulan ağırlığı, cihazın en büyük handikabı.

SİLAHLAR ORTAYA ÇIKIYOR
İnsanın aklını başından alan tasarımının yanında, Alienware’in dillere destan performansını görmek üzere bilgisayarı açıp testlerimize başlıyoruz. Bizim elimize ulaşan modelinde Intel Core 2 Duo P8600 işlemci, 4 GB DDR3 bellek, Nvidia SLI GTX260 M ekran kartı, 17 inç monitör bulunuyor. Bu özellikler piyasadaki rakiplerine oranla yüksek olsa da, Alienware’in daha yüksek konfigürasyonlu modelleri de mevcut. Bu modelleri mart ayından itibaren Türkiye’de görebileceğiz. Oyuncular için tasarlanmış bir cihazda oyun oynamak gerekir düşüncesiyle derhal Call Of Duty: Modern Warfare 2, Mass Effect 2, Bioshock 2 gibi en yüksek konfigürasyon isteyen güncel oyunları bilgisayara kurup sırasıyla denemeye başlıyoruz. En güncel sürücülerin de yüklenmesiyle bu oyunlardan tatmin edici performanslar aldığımızı söylemek yanlış olmaz. Özellikle Modern Warfare 2’de, tüm patlama sahnelerinde yaşanan çatışmalarda tek bir takılma dahi yaşamadık. Test ettiğimiz oyunlarda bu denli yüksek performans sergileyen cihaz, masaüstü uygulamalarıda da oldukça başarı gösterdi. Aralarında Photoshop gibi bilgisayarı zorlayacak programların da bulunduğu yazılımları tek tek ve birlikte çalıştırdığımızda hiçbir sıkıntı yaşamadık. Bunun yanında yüksek çözünürlükteki ekran ve surround hoparlörleri sayesinde Alienware M17x’te film izlemenin de adeta bir şölene dönüştüğünü söyleyelim.

SONUÇ: BAŞARILI
Eğer, “Ben, bilgisayarımın karizmatik ve yüksek performanslı olmasını istiyorum” diyorsanız, Alienware M17x tam size göre bir cihaz. Gösterdiği üstün performans ve mükemmel dizaynıyla, girdiğiniz her ortamda dikkatleri üzerinize çekeceğinizi şimdiden garanti ediyoruz. Ancak sahip olduğu ağırlığı sebebiyle gittiğiniz her yere beraberinizde taşımanızın zor olacağı da bir gerçek. Fakat her şeyi bir kenara bırakırsak, her ne kadar boyutları ve ağırlığıyla göz korkutsa da Alienware M17x’in her şeye değecek bir bilgisayar olduğunu yinelemekte fayda var.

UZAY TEMALI DİZAYNAlienware M17x, uzay temasını fazlasıyla başarılı bir şekilde yansıtıyor

KALIN KASACihaz 50 mm kalınlığındaki kasasıyla gayet ‘oturaklı’ bir görünüm sergiliyor

BAĞLANTI ZENGİNİ
Cihaz, HDMI da dahil olmak üzere üzerinde pek çok bağlantıya yer veriyor

GÜÇLÜ KASA
Alienware M17x, hem havalandırma, hem de ses sistemiyle güçlü bir yapıya sahip

MUHTEŞEM IŞIKLANDIRMA

Işıklandırmasıyla görsel şölen yaşatan Alienware M17x, renk seçenekleri sunuyor

LOGO ÜSTÜNLÜĞÜŞık logosuyla fark yaratan Alienware M17x, böylece oldukça güçlü görünüyor

PUANLAMA
-5YILDIZ-

ARTILAR

Mükemmel konsept dizayn, üstün performans göstermesi, sahip olduğu hoparlörleri ve geniş ekranıyla multimedya uygulamalarında sağladığı başarı.

EKSİLER

Ağırlığı ve yüksek fiyatı.

SONUÇ
Başarılı tasarımıyla oyuncuları peşinden koşturacak olan Alienware M17x, sağladığı yüksek performansı ile de göze çarpıyor. Cihaz, özellikle ses desteği ile multimedya uygulamalarından büyük keyif almanızı sağlayacak.

TEKNİK ÖZELLİKLER

İşlemci
• Intel Core 2 DUO P8600 2.4 GHz

Ekran
• 17 inç TFT LCD

Ekran Kartı
• Nvidia SLI GTX 260M

Bellek
• 4 GB DDR3

Sabit Disk
• 250 GB

Optik Sürücü
• DVD Multi Recorder

Bağlantılar
• HDMI, USB (4 adet)
• Ethernet, VGA, kart okuyucu
• Kamera, FireWire

Ses Çıkışı
• 4 hoparlör

Pil
• 9 hücreli

Boyutlar
• 406 x 320 x 50 mm

Ağırlık
• 5.3 kilogram

Paylaş