Dünyanın en büyük alışveriş platformu Amazon, ortaya çıktığı kadarıyla üretken yapay zeka özelinde büyük çalışmalar yapıyor.
Görevi Jeff Bezos’tan devralan Amazon CEO’su Andy Jassy, şirketin son çeyrek açıklamaları kapsamında “Amazon’un her bir işletmesi / bölümü şu anda birden fazla üretken yapay zeka girişimine sahip” açıklamasında bulundu. Yani üretken yapay zeka sistemleri üzerinde sahibi oldukları tüm bölümlerin çalıştığını belirten Jassy, yapay zekanın şirketin geleceği için çok ama çok önemli olduğunu net olarak dile getiriyor ve bu tarafa yönelik yatırımların sürmeye devam edeceğini belirtiyor. Firma aktarıldığı kadarıyla 20 Eylül tarihinde bir etkinlik düzenleyecek ve burada yeni donanımlar tanıtacak. İşte bu etkinlik kapsamında üretken yapay zeka konusunda devasa duyurular bekleniyor. Etkinlikte özellikle Alexa özelinde büyük bir üretken yapay zeka atılımı yapılabileceği düşünülüyor. Dijital asistanın, üretken yapay zeka sistemlerinin temelinde olan güçlü bir “büyük dil modeli” ile çok daha yetenekli ve insana yakına hale getirileceği tahmin ediliyor. Amazon, geçtiğimiz aylarda açılan bir iş ilanında görüldüğü kadarıyla platformundaki arama altyapısını üretken yapay zekâ ile birleştirmek ya da başka bir deyişle güçlendirmek adına da çalışmalar içerisinde bulunuyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Arama altyapısını bu temelde yeniden tasarlamak isteyen firma, yeni dönemde kişilere ChatGPT ile konuşuluyormuş gibi soru sorup cevap alabilecekleri bir arama deneyimi sunmayı hedefliyor. Bu çok mantıklı görünüyor ve kişilerin alışveriş süreçlerini inanılmaz oranda kolaylaştıracak izlenimi oluşturuyor. Kişilerin çok hâkim olmadıkları alışverişleri hatasız olarak gerçekleştirebilmesi adına da inanılmaz kullanışlı görünen üretken yapay zekâ destekli arama altyapısı, henüz tam olarak ne aşamada bilinmiyor, şirketten bu konuda şimdilik net bilgiler gelmiyor.
ChatGPT, 2022’nin sonuna damgasını vurdu, halen de eskisi kadar olmasa da ciddi şekilde ses getiriyor. Yapay zekâ temelinde yapabildikleri nefes kesen ChatGPT, Amazon dahil birçok şirkette bazı endişelere neden olmuştu. Buradaki en büyük endişe, sistemle paylaşılan veriler oluyor. Birçok yazılımcı ChatGPT ile üzerinde çalıştığı kodları paylaşıyor, bu sayede hem belirli hataları rahat şekilde görebiliyor hem de geliştirme sürecine hız katabiliyor. Bu durum birçok teknoloji firması içerisinde tepki topluyor çünkü kilit kodlar / bilgiler GPT’nin sunucularına gidiyor. Bu konuda geçtiğimiz aylarda önemli bir uyarı yapan Amazon avukatları, çalışanların yapay zekâ temelli sohbet boyu ile gizli bilgi ve kod paylaşmamalarını istemişti. Bu konuda çalışanlara şunlar söylendi:
“Bu önemli çünkü girdileriniz ChatGPT’nin bir sonraki sürümü için eğitim verisi olarak kullanılabilir. ChatGPT sonuçlarının gizli bilgilerimizi içermesini veya benzer sonuçlar sunmasını istemeyiz.” Bu konuda bazı “benzer” yapılı örnekler görmeye başladıklarını belirten şirket avukatları, bu konuda haklı görünüyor. Çünkü GPT gerçekten içerisinde yapılan işlemleri gelecekte daha iyi olabilmek adına analiz ediyor. Ancak istenirse bu süreç kapatılabiliyor. Onun nasıl yapılacağını buradaki haberimizde öğrenebilirsiniz.