reklamı kapat

POPÜLER

Amazon Kindle Fire, tablet pazarını ateşleyecek

 - Güncelleme: 29 Eylül 2011 13:34

Tablet pazarında Apple‘ın iPad ile lider olduğu tartışılmaz. Andoroid işletim sistemine sahip cihazlar da takipte ancak şimdiye kadar iPad’i tahtından edebilecek bir tablet henüz çıkmadı. Xoom, Transformer ve Galaxy Tab gibi birkaç güçlü rakip çıktı tabii ki ama hiçbiri iPad’in popülaritesine ulaşamadı. Ancak bu durum değişecek gibi görünüyor. En azından Amerika pazarında. Çünkü uzun süredir bir hamle yapması beklenen Amazon, e-kitap odaklı yeni Kindle’ların yanında 7 inçlik, Android işletim sistemli tableti Kindle Fire‘ı da duyurdu.

Kindle Fire’ın bu kadar iddialı olabilmesinin de temelleri var elbette. Bunların en başında Amazon’un yarattığı Apple benzeri ekosistem geliyor. Tek bir Amazon kullanıcı kimliği kullanarak, Kindle Fire üzerinden Amazon’da sunulan 18 milyonun üzerindeki film, televizyon dizisi, müzik, uygulama, oyun, kitap ve dergiye ulaşılabiliyor. Bu da onu diğer Android’li tabletlerden ayırıyor çünkü Amazon’un sunabileceği oldukça zengin bir içerik mevcut. Her zaman için iş yapanın da içerik olduğu malum.
Amazon Kindle Fire
ÇOK ZENGİN İÇERİK
Amazon havuzunda 100 binin üzerinde film ve televizyon dizisi bulunuyor. Bunlar ister stream olarak istenirse de cihazlara indirilip izlenebiliyor. Amazon Prime üyeleri ise her daim izleyebilecekleri, sınırsız olarak yararlanabilecekleri ve reklamsız 11 bin film ve diziye erişebiliyor. Kindle Fire da bir aylık Amazon Prime üyeliğiyle birlikte geliyor. Amazon’un müzik arşivi de oldukça geniş. 17 milyonun üzerinde şarkı bulunan arşivde albümler 7,99, tek şarkılar ise 0,69 dolardan başlayan fiyatlarla satılıyor. Çocuk kitaplarından romanlara kadar 1 milyonun üzerinde e-kitabın bulunduğu Amazon’da, 100’ün üzerinde çizgi roman da mevcut. Kindle Fire’ın Newsstand özelliğiyle Amazon üzerindeki yüzlerce dergi ve gazeteye de ulaşılabiliyor. Bunlar arasında Vanity Fair, GQ, Glamour, Wired, Cosmopolitan gibi dergilerinin yanı sıra The Wall Street Journal, New York Times gibi gazeteler de yer alıyor. Amazon’un son atağı olan Android uygulama mağazası da Kindle Fire için önemli ve büyük bir içerik sunuyor. Amazon’un uygulama mağazasında Angry Birds, Plants vs. Zombies, Cut the Rope gibi oyunlar ve birçok popüler uygulama var ve en önemlisi mağazadaki tüm uygulamalar Amazon tarafından denetleniyor ve Kindle Fire ile sorunsuz olarak çalışıyor.

BULUT TABANLI TARAYICI: AMAZON SILK
Halihazırda kullanılan tarayıcı sisteminin hala 90’lar ortasından kalma şekilde çalıştığını ve internette yaşadığımız yavaşlığın buna bağlı olduğunu düşünen Amazon, yeni bir tarayıcı olan Silk’i de Kindle Fire ile birlikte sunuyor. Silk, bölünmüş tarayıcı olarak niteleyebileceğimiz “split browser” olarak adlandırılıyor. Bölünmüş denmesinin sebebi, internet erişiminde yapılan işlemleri cihaz ile Amazon’un yüksek teknik özelliklere sahip bilgisayarlarının arasında paylaştırması. Yani internet tarama işlemi de bulut üzerinde yapılıyor. Bulut sistem Amazon EC2, cihazların internette dolaşırken yaptığı gereksiz veri akışının büyük bir bölümünü kendi üzerine alıyor ve cihaza çok daha hızlı bir şekilde verileri ulaştırıyor. Silk, kullanıcı davranışlarını yorumlayabiliyor ve gezilen web sayfasına göre bir sonraki tıkta nereye gidilebileceğini tahmin ediyor. Devasa bir önbellek sunuyor olması da yine internet hızını artırıyor. Bir web sitesindeki 1 MB’lık büyükçe bir fotoğraf, Kindle Fire ile o siteyi ziyaret ettiğinizde sizin için fazla büyük olacağından yine Amazon EC2 sayesinde küçültülüyor. Her anlamda bir hız söz konusu anlayacağınız.
Amazon Kindle Fire
WHISPERSYNC
Kullanım anlamında da büyük kolaylıklar sunan Kindle Fire, otomatik olarak Amazon hesabınıza kayıtlı olarak geliyor ve bu sayede tableti açtığınız anda Amazon üzerinden içerik satın almaya başlayabiliyorsunuz. Amazon’a ait tüm dijital içerikler, Amazon’un bulut tabanlı servisinde yedekleniyor. Yani içerik kaybetme gibi bir risk de yok. Whispersync teknolojisiyle tüm içeriklerin farklı Amazon cihazlarında senkronlanabilmesi de mümkün.

TEKNİK ÖZELLİKLER VE FİYAT
İçerik ve diğer şeylerden sonra biraz da teknik özelliklerinden bahsedelim. Kindle Fire, 7 inç büyüklüğünde IPS teknolojili LED ekrana sahip. 1024×600 piksel çözünürlüğe sahip bu ekranın avantajı, izleme açısının sıradan LCD’lere göre çok daha geniş olması. Fire’ın üzerinde çift çekirdekli TI OMAP 4 işlemci bulunuyor. 8 GB depolama hafızasına sahip olacak cihazın belleğinin ne büyüklükte olacağı şu an için bilinmiyor. Belki şaşırtıcı olacak ama Kindle Fire’ın ne ön ne de arka yüzünde kamera bulunuyor. Aynı şekilde 3G bağlantı desteği de yok, en azından şimdilik. Cihazın inceliği 11,4 mm ağırlığı ise 414 gram. Bunca özellik saydık, gelelim fiyata. Ön sipariş alan ve 15 Kasım’da satışa sunulacak Kindle Fire’ın fiyatı 199 dolar. Evet, iPad’in ve rakibi birçok tabletin 400-500 dolar civarında dolaştığı bir pazarda 200 dolarlık bir tablet Fire. Bundan ötürü de şansı bir kat daha fazla.

KINDLE FIRE TELEVİZYON REKLAMI

AMAZON SILK

İLGİLİ HABERLER