AMD, ilk küçük dil modeli AMD-135M’i tanıttı

01 Ekim 2024 09:22

İşlemci dünyasının dev isimlerinden AMD, üretken yapay zeka alanına hem donanım hem de yazılım konusunda yatırım yapıyor.

Firmanın yapay zeka alanında attığı son adım, küçük dil modeli AMD-135M oldu. Şirketin ilk küçük dil modeli olan AMD-135M, yapılan açıklamaya göre “Llama” ailesine ait ve kapalı şirket içi kullanımlara odaklanıyor. Kendi içinde AMD-Llama-135M ve AMD-Llama-135M-code olmak üzere ikiye ayrılan model, 670 milyar token veri üzerinden sıfırdan eğitilmiş. “Code” versiyonu içinse ekstra olarak 20 milyar token kodlama odaklı eğitim verisi kullanılmış. Şirket geçtiğimiz ay 665 milyon dolara Finlandiya merkezli yapay zeka şirketi Silo AI’ı satın aldığı duyurmuştu. Philips, Rolls-Royce ve Unilever gibi şirketler için yapay zeka çözümleri sağladığı belirtilen Silo AI, şirketin alandaki elini güçlendirecek. Artık resmi olarak tamamlanan satım alım hakkında üst düzey şirket yetkililerinden Vamsi Boppan, “Yapay zeka bir numaralı stratejik önceliğimiz. Büyüyen müşteri kitlemizi ve planlarımızı desteklemek için hem yaratıcı ekiplere hem de farklı yazılım sistemlerine yatırım yapmaya devam ediyoruz.

Silo AI ekibi, Instinct hızlandırıcıları üzerinde eğitilmiş son teknoloji dil modelleri geliştirdi ve müşterilerin kritik sorunlarını çözmek için AI modelleri geliştirme ve entegre etme konusunda geniş bir deneyime sahip. Silo AI ekibinin alandaki uzmanlığının, AMD platformlarında yüksek performans gösteren yapay zeka çözümleri oluşturma konusunda müşteri deneyimini doğrudan iyileştireceğini umuyoruz.” dedi. İşlemci devi geçtiğimiz yıl da Nod.ai isimli yapay zeka girişimini bünyesine katmıştı.

AMD haberleri yanında bu da ilginizi çekebilir: Hyundai’den otomatik çalışan şarj robotu

Paylaş