Amerika’dan Huawei yasağında “ilk” geri adım

21 Mayıs 2019 09:30

Amerika’nın Huawei yasağı üzerindeki yankılar dinmek bilmiyor. Amerika Ticaret Bakanlığı bu kez ilginç bir “izin” çıkardı.

16 Mayıs’tan bu yana Amerika hükümeti aldığı kararlarla Huawei için zor anlar yaşatıyor. 16 Mayıs’ta Amerika Başkanı Donald Trump’ın çıkardığı kararname sonrası Trump, kendisine doğrudan yabancı üreticilerle telekomünikasyon alanında alışveriş yasağı koyma yetkisi getirmişti. Bu kararla beraber Amerikalı şirketlerin belirlenen şirketlere donanım ve yazılım satışı doğrudan yasaklanabileceği gibi Amerikalı şirketlerin de aynı şekilde teknoloji alımının önüne geçilebilirdi. Bunu izleyen süreçte Amerika Ticaret Bakanlığı, Huawei ve 70 iş ortağını kara listeye alınca beklenen yasak geldi. İlk olarak Google, Android desteğini keseceğini ve Huawei’nin herkesin kullanabildiği Android Open Source Project’ten yararlanabileceğini duyurdu. Daha sonra Intel ve Qualcomm gibi önemli donanım üreticileri de ürün satışı yapmayacaklarını açıkladı. Amerika Ticaret Bakanlığı ise şimdi ilginç bir açıklamaya imza atmış durumda. “Geri adım” gibi düşünülebilecek olan bu açıklama Huawei’ye biraz daha zaman tanıyor.

Huawei önümüzdeki üç ay daha izinli

Google’ın Android yasağı gereğince mevcut cihazlar güvenlik güncellemelerini AOSP versiyonu çıktığında alabilecekti. Yeni çıkan cihazlarda ise doğrudan Google uygulama servislerinin olmayacağı belirtilmişti. Reuters‘ın haberine göre önümüzdeki üç ay boyunca Huawei cihazlara yazılım güncelemesi gönderilebilecek. Aynı şekilde firma üç ay boyunca Amerika yapımı ürünlerin satın alımını da gerçekleştirebilecek. Söz konusu iznin mevcut cihazlar için geçerli olduğu belirtiliyor. Yani 16 Mayıs 2019’da ve öncesinde çıkan cihazlar için.

Huawei’nin önümüzdeki dönemlerde çıkaracağı yeni ürünleri içinse hükümet lisansı olmadan Amerikalı şirketlerden alışveriş yapması mümkün değil. Habere söz konusu olan lisanslama 19 Ağustos‘ta bitecek. Bu süre zarfında mevcut kullanıcıların mağdur olmaması için Huawei’nin nasıl adımlar atacağı merak ediliyor. Washington avukatı ve eski Ticaret Bakanlığı yetkililerinden Kevin Wolf Reuters’a verdiği açıklamada “Amaç mevcut sistemleri çalışmaz hale getirmeyi önlemek gibi görünüyor. Bu bir ‘şartlı teslimiyet’ değil, bu ortalığı toparlamak.

Amerika Ticaret Bakanlığı 90 günlük muafiyetin süresini uzatma konusunda çeşitli değerlendirmeler yapacaklarına da değiniyor.

İlginizi çekebilir

Apple’dan Android kullanıcılarını hedef alan reklam

Paylaş