Amerika Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi’nin (NOAA) üç ay önce uzaya fırlatılan en yeni uydusu GOES-17, Dünya’nın yeni fotoğraflarını paylaştı.
Amerika Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi (NOAA), en yeni uydusu GOES-17’yi üç ay önce uzaya göndermişti. NOAA’nın 2016’da gönderilen GOES-16 uydusuyla beraber çalışacak olan uydunun 20 Mayıs’ta çektiği Dünya fotoğrafı nihayet paylaşıldı. Beraberinde 6 saniyelik kısa bir video da paylaşan ekip, Dünya’nın tüm ihtişamını gözler önüne seriyor. Bu iki uydu batı yarı küreyi Afrika kıyılarından Yeni Zelanda’ya kadar tarayabiliyor. Dünya’nın neredeyse 36 bin km üzerinden yapılan gözlemler kasırga, kuraklık, yıldırım, sis gibi doğa olaylarını gözlemlemeyi kolaylaştırıyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Dünya fotoğrafları
GOES-17’nin çektiği en yeni Dünya fotoğraflarının Advanced Baseline Imager (ABI) ile kaydedildiği belirtiliyor. Söz konusu sistem gezegeni kızılötesinin de dahil olduğu 16 farklı banttan tarıyor. Tüm bu detaylı tarama bilim insanlarının farklı tipteki bulutların hareketini ve sıcaklıklarını gözlemlemesini mümkün kılıyor. Ve bunu yaparken de diğer uydulara kıyasla çok daha detaylı veriler sunuyor.
ABI ve GOES-17’nin bazı sıkıntıları olduğu da kaydedilmiş. Sistemin soğutması istendiği gibi çalışmıyor. Bu da büyük bir sorun olarak yansıyor. Çünkü ABI’nin kızılötesi dedektörlerinin Dünya’dan gelen kızılötesi radyasyonu tam olarak ölçebilmek için soğutulmuş olması gerekiyor. NOAA ve NASA’daki uzmanların bu konuyu çözmek üzere çalıştıkları kaydedilmiş. Resmi açıklamanın tamamına buradan ulaşabilirsiniz.