Amsterdam kanallarına MIT’nin otonom tekneleri girdi. Roboat III ile süreçte yeni bir aşamaya geçiş yapılmış oldu. İşte detaylar;
Massachusetts Institute of Technology yani kısa adıyla MIT, Roboat ile ilk defa Amsterdam kanallarına giriş yapmıyor. Ancak şimdiye kadar hep ufak versiyonlar ile deneme yapılıyordu.
Şimdi ise otonom teknenler tam boyutlu olarak teste girdi. Bünyesinde yer alan LiDAR, kamera ve GPS ile kanallar içerisinde çevreye / trafiğe zarar vermeden yol alabilen teknenler, yolcu taşıyabilecek durumdalar ve bu açıdan gelecek vadediyorlar.
Beş kişilik tasarlanan Roboat III, özel bir kontrol algoritması üzerinde görev yapıyor ve sadece yolcu taşımak için de planlanmıyor. Özel düzenlemeler ile bu otonom tekneler ile yük taşınabilmesi de hedefleniyor.
Yapısı gereği 7/24 görev yapabilecek formda olan teknenler, güvenlik için bir görevliye ihtiyaç duyuyor. Ancak sadece bir kişinin 50 farklı Roboat III’ü uzaktan izleyebileceği aktarılıyor.
Roboat III ile gerçek kullanımın önünde halen hatırı sayılır bir zaman bulunuyor. Ancak otonom araçlar her alanda artıyor ve bu durum gelecekte birçok iş kolunu ortadan kaldıracak gibi görünüyor.
Geçtiğimiz aylarda karşımıza Kongsberg ve Yara firmaları tarafından geliştirilen Yara Birkeland çıkmıştı. Birkeland dünyanın ilk tamamen elektrikli otonom yük gemisi olarak dikkatleri üzerine çekmişti.
Herhangi bir personele ihtiyaç duymadan yol alabilen kargo gemisi, yıl sonunda ilk görevini (Herøya ile Brevik arasında) yapacak ve deniz taşımacılığında gerçek anlamda yeni bir dönem başlatacak.
Teknik olarak verilen bilgilere göre Yara Birkeland bünyesinde 7 MWh kapasitesinde bir pil paketi taşıyor ve güçlü elektrik motorlarıyla 13 knots / 15 mph hızında yol alabiliyor. Görebileceğiniz üzere birçok diğer kargo gemisinden daha ufak olan otonom gemi, net olarak 60 adet 40’lık konteyner taşıyabiliyor.
Elektrikli yapısı sayesinde sıfır emisyonda görev yapan araç, elbette her türlü duruma karşı uzaktan kontrol edilebiliyor. Bunun için özel bir kontrol merkezi yer alıyor. Bu merkezdekiler gemideki kameralar ile her türlü veriyi elde edebiliyor.
Gemilerdeki dizel motorlardan kaynaklanan zehirli Kükürt Oksit (SOx) ve Azot Oksit (NOx) emisyonlarıyla mücadele için hayat bulan Yara Birkeland, ileride gelecek daha büyük versiyonlara bir test platformu da olacak.