İnternette bilgiye ulaşmak başta Google gibi araçlar sayesinde çok kolay, ancak erişimin anahtarı dijital dünyada kelimeleri doğru seçmekten geçiyor. Gerçek dünyadaki nesnelere ilişkin bilgi edinmeye geldiğinde açıklama yeteneğimizi doğru kelimeler döküp doğru sonuca ulaşabileceğimizi ummaktan fazlasını yapamıyoruz. Örneğin insan bir yerde bir çiçek veya bitki görüp adını merak ediyor ve keşke Google dünyayı da Google’lasa diye düşünüyor. Dünyayı Google’lamak isteyen ne çok insan olduğunu fark eden Consumer Physics, Inc., gerçek dünyadaki nesneleri dijital ortamda aratmanızı sağlayan SCiO‘yu Kickstarter üzerinden tanıttı.
SCiO adlı minik arama motoru aslında bir tür spektrometre. Bir nesneden yansıyan kızılötesi ışınları analiz eden spektrometre teknolojisi çok yeni değil, ancak bugüne kadar çok pahalı olması sebebiyle sadece teknik işlerde laboratuvar gibi ortamlarda kullanılıyordu. Consumer Physics Inc. ise bu teknolojiyi 150 dolardan başlayan fiyatlarla, üstelik de anahtarlık boyutunda sunacağını iddia ediyor. Firma sözünü tutup bu cihazı bu fiyat ve boyutlarla gerçekten de üretebilirse, Star Trek’teki doktorun kullandığı tricorder analiz cihazı gerçek dünyaya aktarılmış olacak.
Kendi akıllı telefon uygulamasıyla çalışan SCiO’nun kullanımı da bir hayli basit. SCiO’yu nesnelerin üzerine tutarak örneğin şunları öğrenebilirsiniz:
Tabağınızdaki beyaz peynir kaç kalori ve ne kadar kalsiyum içeriyor?
İki gün önce aldığınız avokado yeterince olgunlaşmış mı?
Bitkileriniz yeterince sağlıklı mı?
Bahçedeki toprağın kalitesi ne durumda?
Masanın üzerindeki hap ağrı kesici mi, mide ilacı mı?
SCiO’yu Aralık 2014’te tüketicilere ulaştırmayı planlayan Consumer Physics, Inc., Kickstarter’da hedeflediği 200 bin dolarlık fonu dörde katlamış durumda, üstelik kampanyanın bitmesine daha 40 gün var. SCiO konusunda siz de bizim kadar heyecanlıysanız (daha ucuz seçenekler çoktan tükendiği için) 399 dolardan başlayan fiyatlarla SCiO’yu Kickstarter‘dan sipariş edebilirsiniz.
VİDEO