Android 4.0 Ice Cream Sandwich ve getirdiği yenilikler

19 Ekim 2011 14:04


Google, Hong Kong’da düzenlediği etkinlikte önümüzdeki yıl piyasaya çıkacak Samsung Galaxy Nexus‘un (Nexus Prime) yanı sıra Android işletim sisteminin en yeni sürümü 4.0 Ice Cream Sandwich‘i de tanıttı. Yeni sürümün en temel özelliği; akıllı telefonlar için ayrı, tabletler için ayrı versiyonları olan işletim sistemini her iki cihazla da uyumlu hale getiriyor olması. Bunun yanında kullanımı kolaylaştıran, arayüzü zenginleştiren ve iletişim özelliklerini güçlendiren birçok yeni fonksiyon da Ice Cream Sandwich’le hayatımıza giriyor.

Android 4.0’da görsellik bir hayli ön planda. Eski sürümler üzerine yapılmış birçok makyaj var. Kilit ekranı bunların başında geliyor. Yeni kilit, ekranı çeşitli kilit açma seçenekleri arasında yüz tanıma seçeneğini de sunuyor. Ön yüzdeki kamerayı kullanarak yüzünüzü taratıyor ve telefonun kilidinin bu şekilde açılmasını sağlayabiliyorsunuz. Yine kilit ekranı üzerinden yalnızca tek bir simgeye tıklayarak kamera uygulaması açılabiliyor. Bu da hızlı bir şekilde fotoğraf/video çekmek gerektiğinde oldukça işe yarıyor.

Uygulama menüsünün görünümünde de yenilikler var. Telefonunuzda kullanabileceğiniz tüm widget’lar ayrı bir sekme halinde uygulama menüsü içinde görüntülenebiliyor. Buradan istediğiniz widget’ı seçip ana sayfalarınızdan birine ekleyebiliyorsunuz. Üstelik widget’lar artık yeniden boyutlandırılabiliyor. Yeni işletim sistemi üzerinde klasörler oluşturup bunları yönetmek de oldukça kolay. İstediğiniz alana klasörler açıp, istediğiniz uygulamaları kolaylıkla içine taşıyabiliyorsunuz. Ice Cream Sandwich’te, ekranın alt kısmında yer alan dock da artık kişiselleştirilebiliyor. Sabit olarak altta kalan bu kısma istediğiniz uygulama ve kısayolları atayabiliyorsunuz. Ve uzunca bir süredir beklenen ekran görüntüsü alma özelliği de artık standart olarak sunuluyor. Ses kısma ve güç düğmesine aynı anda basarak ekran görüntüsü alınabiliyor.

Görsel değişikliklerden nasibini alan yerlerden biri de bildirim çekmecesi. Yukarıdan aşağıya parmak kaydırma hareketiyle açılan bu çekmecedeki e-posta, ileti ve çağrı bildirimleri artık fotoğraflı. Çekmeceden istenen bildirimleri silmek için ise soldan sağa parmak kaydırma hareketi yapmak yeterli. Bildirimleri görüntülemek için artık telefon kilidini açmak da gerekmiyor. Gelen tüm bildirimler kilit ekranında görüntülenebiliyor. Android 4.0 klavyede de yenilikler sunuyor. Geliştirilen arayüz ve kopyala/yapıştır gibi fonksiyonlar kullanımı kolaylaştırıyor. Artık seçili metinler sürükle bırak yapılarak istenen yere taşınabiliyor. Speech-to-text (konuşmadan yazıya) özelliğinin de artan hızı sayesinde siz daha söyleyeceğiniz cümleyi tamamlamadan ekranda yazılı olarak görülüyor.

Android 4.0’ın içinde gelen entegre internet tarayıcısı eski sürümlere göre iyileştirilmiş. Yeni tarayıcı, Google Hesabı’nızı kullanarak Chrome yer imlerini senkronize edebiliyor. Tek bir tıklamayla gezdiğiniz web sitesi mobil görünümden normal masaüstü görünüme dönüştürülebiliyor. Bunun da oldukça işe yarar ve kullanışlı bir özellik olduğunu söylemeliyiz. Sekmelerin kontrolünü daha etkin bir hale getiren tarayıcı, daha sonradan okumak istediğiniz içerikleri saklayabilmeniz için yeni geliştirilen “save for offline” özelliğine de sahip.

Ice Cream Sandwich’le birlikte en önemli değişikliklerden biri de Gmail’de göze çarpıyor. Tamamen yenilenen arayüz, daha büyük ve kolay okunabilen bir yapıya kavuşmuş. İki satırlık ön izleme alanı, e-postaları açmadan içeriklerini görüntülemeyi sağlıyor. Yeni e-posta, etiketler, arama ve bunun gibi farklı düğmeler e-postaları yönetmeyi kolaşlaştırıyor. Yeni Gmail ile birlikte Google 30 günlük e-posta içeriğini cihazınızda depolayabiliyor. Gün sayısını azaltmak için bir seçenek de mevcut. Jestlere oldukça önem veren işletim sistemi Gmail üzerinde de bunu belli ediyor. E-postalar arasında gezinmek için kaydırma hareketi yapmak yeterli oluyor. Yenilenen takvimde jestlerin yapabildikleri oldukça fazla. Kaydırma hareketiyle günler arasında geçiş yapılabiliyor, çimdik hareketiyle günün belli bölümüne ilişkin detaylar görüntülenebiliyor.

Birçok harici uygulamanın yapmaya çalıştığı mobil veri trafiği kontrolü de Android 4.0 ile birlikte işletim sistemine entegre hale geliyor. Veri kullanımı yalnızca toplu olarak değil, uygulamalar bazında da görüntülenebiliyor. Üstelik istediğiniz zaman dilimine ilişkin detayları da görebiliyorsunuz. Hangi uygulamanın, hangi günlerde ne kadar veri kullandığını görebiliyor olmanın çok işe yarar bir özelik olduğu gerçek. İnternet paketinizin büyüklüğüne göre Mobil veri trafiğine limit de koyabiliyorsunuz. İstenildiği takdirde uygulama, belli bir sınıra ulaşıldığında bildirim de yapıyor.

Geliştirmelerden nasibini alan uygulamalar arasında kamera ve galeri de yer alıyor. Yeni kamera, çok daha hızlı açılış süresine sahip ve art arda yapılan çekimler arasında herhangi bir beklemeye neden olmuyor. Kamerada panorama modu da bulunuyor. Bu mod ile kamera soldan sağa hareket ettirilerek çekilen fotoğraflar bir araya getiriliyor ve tek bir panorama fotoğraf elde ediliyor. Kamera ile video kaydı esnasında artık zoom yapılabiliyor ve kayıt devam ederken ekran görüntüsü alınabiliyor. Time lapse forksiyonu da bulunan kameraya kilit ekranı üzerinden doğrudan erişilebildiğini zaten belirtmiştik.

Yenilenen galeride ise daha büyük önizleme fotoğrafları ve dergi görünümü benzeri bir arayüz kullanılıyor. Fotoğraflar albüm, konum hatta etiketlenen arkadaşlara göre gezilebiliyor. Yeni eklenen fotoğraf editörü sayesinde kırmızı göz engelleme, kesme, eğme gibi ayarların yanı sıra fotoğraflar üzerine çeşitli filtreler uygulanabiliyor.

Rehberin yeni görünümü Windows Phone 7’deki Metro-Style’ı anımsatıyor. Burada göze çarpan ise büyüyen kullanıcı fotoğrafları. Android’in en can sıkan yönlerinden biri olan kişilerin küçük ve kalitesiz görünen fotoğrafları Ice Cream Sandwich ile birlikte tarihe karışıyor ve yüksek çözünürlüklü hale dönüşüyor.

Ve “beam”. Bildiğimiz NFC fonksiyonuna Google’ın verdiği isim olan Beam, yakın saha iletişimi sayesinde iki telefon arasında veri transferine olanak tanıyor. Şu an için çok fazla telefonda NFC olmadığı için pek kullanışlı değil belki ama yakın zaman içinde yaygın bir şekilde kullanacağımız kesin.

Paylaş