reklamı kapat

POPÜLER

android anti virüs

Android antivirüs uygulamaları gerçekten işe yarıyor mu?

Zararlı yazılımlar konusunda başı beladan kurtulmayan Android, aynı zamanda uygulama mağazasında pek çok antivirüs programına sahip. Peki bu programlar ne kadar işe yarıyor?

Android cephesinde sıklıkla karşılaştığımız haberlerden biri Play Store’daki zararlı yazılımlar içeren uygulamalar. Kullanıcıların indirdikleri uygulamalar konusunda bilinçli olması gereken işletim sistemi, dikkatsiz kullanıcıları “avlamayı” bekleyen yazılımlara da ev sahipliği yapıyor. Bunun yanı sıra elbette her sorun çözümünü de beraberinde getiriyor. Play Store’da kısa bir gezinti yaptığınızda karşınıza onlarca antivirüs programı çıkıyor. Peki ücretli ya da ücretsiz hizmet veren bu uygulamalar telefonunuzu ne kadar koruyor? AV-Comparatives tarafından gerçekleştirilen araştırmaya göre, sonuçlar pek de parlak değil. Antivirüs uygulaması indirirken de kullanıcının bilinçli olması gerekiyor.

250 uygulamadan 80’i temel testi geçti

Ocak ayında gerçekleştirilen bu araştırma, Google Play Store üzerindeki 250 farklı Android antivirüs uygulamasını merceğe oturtmuş. Yapılan açıklamaya göre bireysel testlerde bu 250 uygulamanın sadece 80’i araştırma ekibinin sisteme soktuğu virüsleri tespit edebilmiş. Tespit edilen zaralı yazılım oranı ise yüzde 30’un üzerinde. Herhangi bir emülatör kullanılmadan, 250 uygulama 250 farklı cihaza ayrı ayrı yüklenmiş. Daha sonra zararlı yazılım içerdiği bilinen içerik cihazlara yüklenmiş. Her bir uygulama için 2 bin kez gerçekleştirilen bu testte, geçtiğimiz yılın Android üzerindeki en yaygın zararlı yazılımları kullanılmış. Yani halihazırda bu uygulamaların aslında güncellenmiş ve bu zararlı yazılımlara karşı cihazı korumaya hazır hale getirilmiş olması gerekiyordu.

AV-Comparatives, bazı uygulamaların zararlı yazılımları taramadığını da belirtiyor. Bunun yerine kara liste sistemi üzerinden ilerleniyor ve belli başlı uygulamaların indirilmesine izin veriliyor. Yani Android’in açık sistemini bir nevi sınırlı bir sisteme çeviriyor. Eğer uygulama onaylanmış listede yoksa, zararlı bir içeriği olmasa dahi antivirüs programı o uygulamaya izin vermiyor. Bazı antivirüs programları kendilerini “temiz” listesine koymayı unuttuğu için sorun dahi yaşıyor. Hazırlanan rapor, pek çok uygulamanın birbirinin “kopyası” olduğuna ve “reklam gösterimlerine” odaklandığına da değiniyor. Yani amaç kullanıcıyı korumaktan ziyade uygulama ile gelir elde etmek.

Yayınlanan rapora buradan ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda yüzde 30’un üzerinde zararlı yazılımı saptamayı başaran ve hiç yanlış uyarı vermeyen uygulamalar da raporda listeleniyor.

İlginizi çekebilir

Paypal hesabından otomatik para çeken zararlı Android yazılımı

İLGİLİ HABERLER