reklamı kapat

POPÜLER

Android virüs

Android modellerine bulaşan pop-up virüsleri temizleme [Nasıl yapılır?]

Android kullanıcıları için can sıkıcı virüslerden biri de pop-up yapıda olanlar. Son zamanlarda bir internet sitesini ziyaret etmek istediğinizde karşınıza şüpheli bir uyarı ekranı çıkıyorsa, cihazınızı temizlemeniz gerekiyor.

Android kullanıcılarının zaman zaman yaşadığı virüs ve zararlı yazılım sıkıntılarının başında pop-up virüsler geliyor. Bu virüsler bir internet sitesine girmeye çalıştığınızda bir anda telefonunuzun ekranında beliriyor ve size cihazınızın girdiğiniz sitelerden dolayı virüsle dolduğunu acilen uygulama indirmeniz gerektiğini belirtiyor. Tabii bu indirilmesi gereken uygulamaya da sizi yönlendirmeyi ihmal etmiyorlar. Bu tarz virüsleri görüyorsanız cihazınızda “adware” olduğu anlamına geliyor. Adware’lerin cihaza bulaşmasının en popüler yollarından biri de güvenilir olmayan bir uygulama indirmek.

Bu adware’ler pek çok uygulama içinde saklanabiliyor. Pil optimizasyonu, performans optimizasyonu gibi uygulamalar favori olanlar diyebiliriz. Çünkü Android kullanıcılarının da indirmeyi en çok sevdiği uygulamalar arasında bunlar yer alıyor. Üstelik milyonlarca kez indirilmelerine rağmen çoğu zaman Google tarafından kolay kolay fark edilmiyorlar. Adware’in amacı ise sizi korkutarak zararlı yazılımı yazan kişinin istediği uygulamayı indirmeniz. O zaman işte zararlı yazılım ya da malware tam olarak cihazınıza bulaşmış oluyor. Peki adware’den nasıl kurtulabiliriz?

Android için pop-up virüs temizliği

Öncelikle cihazı “resetlemeden” neler yapabiliriz bir bakalım. İlk öneri olarak söz konusu sıkıntının 3. parti bir uygulamadan kaynaklı olup olmadığını anlamak için cihazınızı Güvenli Mod‘da çalıştırabilirsiniz. Boot menüsünden açabileceğiniz Güvenli Mod’un boot menüsünün açılışı cihazdan cihaza değişiklik gösterebilir. Güvenli Mod’un açılışının en genel yöntemi cihazı tamamen kapattıktan sonra yeniden açtığınız anda ses kısma tuşuna basılı tutmak. Cihazınızın modelinin adını ve “Safe mode” kelimelerini aratırsanız; cihazınızı Güvenli Mod’da çalıştırmak için özel direktifleri görebilirsiniz.

Güvenli Mod’da cihazı çalıştırdıktan sonra yeniden uyarıyı aldığınız anı canlandırmanız gerekiyor. Her zaman uyarı aldığınız şekildeki adımları takip ederek uyarının çıkıp çıkmadığına bakın. Güvenli mod 3. parti uygulamaların hareketini engelleyeceği için pop-up virüs ekranda belirmezse bunun indirdiğiniz bir uygulamadan kaynaklı olduğuna emin olabilirsiniz. Bu durumda şüpheli olabilecek uygulamaları temizlemeniz gerekiyor.

Hangi uygulama olduğundan emin olamıyorsanız, en son indirdiğiniz uygulamadan başlayarak yavaş yavaş geriye doğru silmeniz gerekebilir. Her bir uygulama silindikten sonra yeniden internet sitesinde pop-up virüs uyarısı alıp almadığınızı kontrol edin. Bu sayede sorunlu uygulamayı tespit edebilirsiniz.

Ayrıca Android Recovery panelinde sistem önbelleğini (cache) de silmeniz gerekiyor. Bunun için yine cihaza bağlı olarak Recovery Mode’u açmalısınız. Safe Mode’da olduğu gibi kullandığınız cihazın adı + Recovery Mode olarak Google üzerinde aratırsanız izlemeniz gereken adımlar listeleniyor. Bu adımları takip ettikten sonra çıkan panelde Recovery Mode > Wipe Cache Partition dedikten sonra önbellek siliniyor. Reboot ile cihazınızı yeniden başlatıp, eski dosyaları kullanmasını önleyebilirsiniz.

Android uygulamalarının önbelleklerini silme

Tüm uygulamaları sildiğiniz halde hala pop-uplar devam ediyorsa o zaman uygulamaların önbelleklerini silmeniz gerek. Android cihazlara göre farklılık gösterebilir ancak temel olarak adımlar şu şekilde: Ayarlar > Uygulamalar > önbelleğini silmek istediğiniz uygulama > Önbelleği sil. Tekrar yukarıdaki Recovery Mode’dan sistem önbelleğini de silmeyi unutmayın.

Hiçbir şey işe yaramıyorsa…

Tüm bu adımları izlediniz ancak hiçbiri işe yaramadıysa kaçınılmaz sonla karşı karşıyayız. Cihazınızı fabrika ayarlarına sıfırlamanız gerekiyor. Bu adımla tüm verilerinizi kaybedeceğinizi belirtelim. Telefonu eski yedekten döndürmemeniz gerektiğini de söyleyelim. Çünkü eski yedeğiniz hala zararlı yazılımı içeriyor olabilir. Ayarlar kısmına geldikten sonra ekranın üzerindeki arama çubuğuna Sıfırla yazarak Fabrika Ayarlarına Sıfırla adımına ulaşabilirsiniz.

İlginizi çekebilir

Paypal hesabından otomatik para çeken zararlı Android yazılımı

İLGİLİ HABERLER