Android Pie’ın üzerine gelecek bir sonraki ana sürüm Android Q, ilk betasıyla geliştiricilerin indirmesine açıldı. İşte elde edilen ilk bilgiler;
Google’ın uzun süredir üzerinde çalıştığı yeni mobil işletim sistemi Android Q, Beta 1 sürümüyle çıkışına yönelik ilk adımı attı. Google Pixel, Pixel XL, Pixel 2, Pixel 2 XL, Pixel 3 ya da Pixel 3 XL sahipleri tarafından indirilebilen yeni sürüm, daha sonra birçok farklı telefon için de indirilebilir (Beta) hale gelecek. Son kullanıcılara yönelik büyük değişikliklerini Google I/O 2019 kapsamında duyacağımız Android Q, Beta 1 sürümüyle daha çok uygulama geliştiricilere hitap ediyor. Geliştiriciler bu sürümü kullanarak uygulamalarının ana sürümde sorunsuz olarak çalışmasını sağlıyor. Toplam beş farklı beta sürümü çıkacak denilen işletim sistemi, ancak 5 ve 6. sürümlerde çıkışa hazır hale gelmiş olacak.
Eski bilgiler ile harmanladığımız zaman Face ID benzeri üç boyutlu yüz tanıma sistemlerini yerleşik olarak destekleyecek işletim sistemi, güvenlik ve gizlilik konusunda kullanıcıları çok memnun edecek detaylar taşıyor. Örneğin işletim sistemi açılan uygulama kamera, mikrofon veya konum bilgisi kullanıyorsa bunu bildirim çubuğundan aktif olarak gösteriyor. Buna ek olarak artık verilen izinlerin sadece uygulama açıkken çalışması ayarlanabiliyor. Bu sayede konuma erişme izin verdiğinizi uygulama, isterseniz sadece aktif olarak kullanılırken konumunuzu takip edebiliyor.
Uygulamalara verilen ya da engellenen izinleri daha güzel bir arayüzde karşımıza getirecek denilen işletim sistemi, koyu arayüz modunu da sunuyor. Büyük önem arz eden ve gece kullanımını kolaylaştıran koyu arayüz, yeni sürümde yerleşik olarak destekleniyor. Yeni sürümde uygulama izinlerinin tek tek görüntülenebildiği ve ayarlanabildiği söyleniyor. Konum takibini anlık olarak bildirim ekranında gösteren ve buradan takip yapan her uygulamayı gösteren Android Q, Samsung DeX benzeri bir masaüstü moduna da sahip.
Uygulamaların istenmeyen şekilde öne çıkmasını da engelleyen yeni sürüm, katlanabilir akıllı telefonlar için geliştirilen özel arayüz altyapısını da beraberinde getiriyor. Bu altyapı Samsung Galaxy Fold ve Huawei Mate X için büyük önem arz ediyor. Uygulamaların belirli sistem ayarlarını kendi içerisinde gösterebildiği yeni işletim sistemi, kamera için dinamik derinlik sistemini de getiriyor. Bu sayede üçüncü parti uygulamalar telefonların derinlik sensörlerine erişim sunabiliyor ve farklı bokeh efektleri oluşturabiliyor. AV1 ve HDR10+ kodeklerini taşıyan yeni sürüm, Wi-Fi için oyunlara ve konuşmalara odaklanan bir yüksek performans – düşük gecikme modu sunuyor. Yerleşik olarak ekran kaydı (Video) özelliğin bulunan sürüm, söylendiği kadarıyla kamera kalitesini genel olarak artırıyor.
İşletim sisteminin destek verdiği katlanabilir akıllı telefonlardan