Teknoloji devi Apple, atılan yasal adımlar nedeniyle App Store dışı uygulama yükleme konusunu ciddi şekilde devreye alacak gibi görünüyor.
Avrupa Birliği, geçtiğimiz aylarda kabul edilen Digital Markets Act (DMA) mevzuatı ile Avrupa merkezli olarak teknoloji alanında antitröst yani tekelcilik karşıtı sağlam bir temel oluşturmak istiyor. Kapsamlı olarak 2023 yılında devreye alınması beklenen yeni dönemde, gerçekten büyük değişiklikler hedefleniyor. Tüm detaylarına burada yer verdiğimiz Digital Markets Act, akıllı telefon gibi cihazlarda üçüncü parti uygulama marketlerinin kullanılması için kilit bir kapı aralıyor. İşte bu yüzden Apple, önümüzdeki dönemde iOS işletim sisteminde App Store harici uygulama marketlerine ve App Store dışından uygulama yüklenmesine izin vermek zorunda kalacak. Peki firma bunu yapacak mı? Geçtiğimiz aylarda çıkan bilgilere göre çok istemeyerek de olsa evet. Bloomberg’in haberine göre firma aktif olarak böyle bir plan içerisinde bulunuyor. iOS 17 ile sadece Avrupa özelinde atılması beklenen bu adım sayesinde iPhone ve iPad’in kapıları herkese açılacak, App Store zorunluluğu ortadan kalkacak.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Apple bu konuda sadece Avrupa merkezli olarak sıkıştırılmıyor. Biden yönetimi, Apple ve Google’ın mobil uygulama marketlerini yönetme şekillerinde önemli değişiklikler yapılmasını istiyor. Şirketlerin “insanların ve işletmelerin kullanmak zorunda olduğu uygulamalar üzerinde adeta bir bekçi gibi davrandığını” ve “fiyatlar ile yeniliği azaltacak adımlarla tüketicilere zarar verme potansiyeline sahip politikalar” uyguladığını söylüyor. Biden yönetimi bu konuda değişiklikler istiyor, bunlar arasında Apple’ın iPhone ve iPad’lere App Store dışından uygulama yüklenmesine izin vermesi de yer alıyor. Bu konu kapsamında “uygulama ekosisteminde rekabeti artırmak için yeni mevzuat ve ilave antitröst yaptırım eylemleri gerekli.” deniyor.
Bu taleplere cevap vermek adına büyük bir iş gücü ayırdığı aktarılan teknoloji devi Apple, bu konuda bazı çalışanları pek mutlu etmiyor. Apple halen App Store dışı yüklemelerin tüketicilerin cihazlarına güvenli olmayan uygulamalar sokabileceğini ve gizliliğe zarar verebileceğini savunuyor. Ancak firma Avrupa’da (İleride ABD’de de sürece dahil olacak gibi görünüyor) satışa devam edebilmek adına yasalara uymak durumunda ve bu yüzden çok büyük bir ekosistem değişikliği yolda bulunuyor. iOS ekosistemi sonunda Android kadar olmasa da “açılma” yolunda ilerliyor.
Apple’ın bu yeni altyapı için çok ciddi güvenlik önlemleri planladığı, App Store dışından gelen uygulamaların da zorunlu birçok gereksinimi karşılamak zorunda kalacağı aktarılıyor. Aynı şekilde App Store’a alternatif uygulama marketleri için de çok sıkı gereksinimlerin uygulanacağı, Apple’ın bu marketlerden de para kazanmak istediği gelen bilgiler arasında yer alıyor.
Apple gelişmesi yanında bu da ilginizi çekebilir: Motorola’nın uzaktan kablosuz şarj teknolojisi