Apple, App Store’un kapılarını Japonya’da da açıyor

13 Haziran 2024 09:33

Apple, App Store’un kapılarını Avrupa sonrasında Japonya’da da açmak zorunda kalacak. Ülke bu konuda resmi bir karar aldı.

Avrupa Birliği, devreye alınan Digital Markets Act (DMA) mevzuatı ile Avrupa merkezli olarak teknoloji alanında antitröst yani tekelcilik karşıtı sağlam bir temel oluşturmayı hedefliyor. Tüm detaylarına burada yer verdiğimiz Digital Markets Act, akıllı telefon gibi cihazlarda üçüncü parti uygulama marketlerinin kullanılması için kilit bir kapı aralıyor. İşte bu yüzden Apple, Avrupa’da App Store harici uygulama marketlerine ve App Store dışından uygulama yüklenmesine izin vermek zorunda kalacak. Bu konuda Japonya’da da çalışmalar yapılıyordu ve bugün beklenen resmi adım atıldı. Japonya parlamentosu, Apple ve Google gibi devlerin kısıtlamalarını engelleyen antitröst yasasını kabul etti. Bu yasa sayesinde Apple ve Google gibi şirketler, platformlarının kapılarını Japonya’da da açmak zorunda kalacak. Üçüncü parti uygulama marketlerine verilecek izinlerin yanında, geliştiricilere ödeme platformu seçme özgürlüğü de tanınacak.

Apple, Avrupa’daki yeni dönem için App Store özelinde resmi olarak şunları aktarmıştı: “Apple, AB’de uygulamaları olan geliştiricilere yönelik App Store’a getirilen bir dizi değişikliği de paylaştı. Bu değişiklikler iOS, iPadOS, watchOS ve tvOS gibi Apple’ın işletim sistemlerinde kullanılan uygulamaları etkiliyor. Değişiklikler arasında, AB’deki kullanıcıları App Store’un güvenli ödeme işlemleri dışındaki alternatiflerin kullanılmasıyla bağlantılı riskler konusunda bilgilendiren yeni açıklamalar da yer alıyor. Geliştiriciler açısından değişiklikler şu noktaları içeriyor:

  • -Ödeme hizmeti sağlayıcılarının (PSP’ler) kullanımıyla ilgili yeni seçenekler: Geliştiricinin uygulamasında dijital ürün ve hizmetler için yapılan ödemelerin işleme alınmasına yönelik yeni seçenekler sunulacak.
  • -Ödemelerin harici bir web sayfasına giden bir bağlantı aracılığıyla işleme alınmasıyla ilgili yeni seçenekler: Kullanıcılar, dijital ürün ve hizmet satın alma işlemlerini geliştiricinin harici web sitesinde tamamlayabilecek. Geliştiriciler, AB’deki kullanıcıları uygulamaları dışındaki kampanyalar, indirimler ve diğer teklifler hakkında da bilgilendirebilecek.
  • -İş planlama araçları: Geliştiricilerin ücretleri belirlemesine ve Apple’ın AB’deki uygulamalar için sunduğu yeni iş koşullarıyla bağlantılı ölçümleri anlamasına yardımcı olacak.
Bu değişiklikler, AB’deki kullanıcıları korumaya ve bilgilendirmeye yönelik yeni adımlarla birlikte aşağıdaki noktaları da içeriyor:
  • -App Store ürün sayfası etiketleri: İndirilen uygulama alternatif bir ödeme işlemi kullanıyorsa bunu kullanıcıya bildirir.
  • -Uygulama içi açıklama sayfaları: İşlemi gerçekleştiren Apple olmadığında ve geliştirici kullanıcıyı işlemin tamamlanması için alternatif bir ödeme işleyicisine yönlendirdiğinde kullanıcıları bilgilendirir.
  • -Yeni App Review süreçleri: Geliştiricilerin alternatif ödeme işleyicilerinin kullanıldığı işlemlerle ilgili bilgileri doğru şekilde aktardığını doğrular.
  • -Apple’ın Veri ve Gizlilik web sitesinde gelişmiş veri taşınabilirliği: AB’deki kullanıcılar App Store kullanımlarıyla ilgili yeni verileri alıp yetkili bir üçüncü tarafa aktarabilirler.
Apple, alternatif ödeme işlemleri kullanan uygulamalar için para iadesi yapamayacak ve sorun yaşayan veya dolandırıcılığa maruz kalan müşterilere destek olma konusunda daha az yetkiye sahip olacak. Sorun Bildir, Aile İçi Paylaşım ve Satın Alma İzni gibi faydalı App Store özellikleri de bu işlemlerde kullanılamayacak.
Kullanıcıların ödeme bilgilerini daha fazla tarafla paylaşması gerekebileceği için, bu durum kötü niyetli kişilere kullanıcıların hassas finansal bilgilerini çalmasını kolaylaştıracak fırsatlar verebilecek. Ayrıca App Store’da, kullanıcıların satın alma geçmişi ve abonelik yönetimi, yalnızca App Store’un Uygulama İçi Satın Alma sistemiyle gerçekleştirilen işlemleri gösterecek.”

Apple adımları yanında bu da ilginizi çekebilir: Motorola’nın uzaktan kablosuz şarj teknolojisi

Paylaş