Dünyanın en büyük teknoloji firmalarından Apple, artık ABD’li geliştiricilerin dış ödemelere bağlanmasına izin veriyor.
Apple, yıllardır gelen şikayetler ve bu nedenle açılan davalar sonrasında verilen kararlar ışığında artık ABD’li geliştiricilerin direkt olarak uygulamaları içinde dış ödemelere bağlanmasına izin veriyor. Ancak bu Apple’ın meşhur “Apple vergisini” iptal ettiği anlamına gelmiyor. Yeni dönemde kullanıcılar uygulama içinde bağlantı verilen sayfadan dijital ürün ve hizmet satın alırsa, şirket yine yüzde 27’lik payını (App Store Small Business Program kapsamında yüzde 12) almaya ya da kesmeye devam ediyor. Dış alımları da kapsaması kötü olan bu kesinti, geliştiricilerin kesinlikle istemediği bir durum olduğundan yine tepki çekiyor ve bir kez daha yasal düzeye taşınacak gibi görünüyor. Apple için bu aralar çok sayıda değişiklik gündeme geliyor. Eğer bilmiyorsanız Avrupa Birliği, geçtiğimiz yıl kabul edilen Digital Markets Act (DMA) mevzuatı ile Avrupa merkezli olarak teknoloji alanında antitröst yani tekelcilik karşıtı sağlam bir temel oluşturmayı hedefliyor.
Tüm detaylarına burada yer verdiğimiz Digital Markets Act, akıllı telefon gibi cihazlarda üçüncü parti uygulama marketlerinin kullanılması için kilit bir kapı aralıyor. İşte bu yüzden Apple önümüzdeki dönemde iOS işletim sisteminde App Store harici uygulama marketlerine ve App Store dışından uygulama yüklenmesine izin vermek zorunda kalacak. Geçtiğimiz aylarda öğrendiğimiz kadarıyla şirket bu konuda çalışmalara aktif olarak devam ediyor, Mark Gurman’a göre şirket App Store dışı yüklemelere 2024’ün ilk yarısı içerisinde Avrupa’da izin vermeye başlamaya hazırlanıyor.
Burada çok sıkı kontroller uygulayacağı aktarılan şirketin, bu imkanı Avrupa dışında sunup sunmayacağı halen tam olarak bilinmiyor ve süreçle alakalı yeni bir bilgi de bulunuyor. Gurman’a göre Apple Avrupa’ya özel bir “App Store” oluşturabilir yani AB ülkelerinde sunulan App Store’u dünyanın geri kalanından ayırabilir. Bu nedenle yakında temeli farklı iki farklı App Store’a sahip olacak gibi görünen Apple, bu sayede belirli kuralların içerisinde kalmayacak çalışacak gibi görünüyor.