Son dönemde DMA üzerinden büyük duyurular gerçekleştiren Apple, Avrupa’da gerçekten çok büyük bir ceza ile karşı karşıya.
Bugün Apple’ın spesifik olarak “Apple Music” tarafında rekabeti engellediği için 500 milyon euro (Yaklaşık 539 milyon dolar) ceza ödemek zorunda kalabileceği bildirildi. Bu Avrupa merkezli olarak masaya gelen büyük ceza, aktarıldığı kadarıyla Spotify’ın şikayeti sonrasındaki incelemelerin bir sonucu olacak. Şirketin bahsi geçen bu cezayı, diğer servislerin kullanıcılara daha ucuz Apple Music alternatifleri olduğunu bildirmesini engellemesi nedeniyle alacağı aktarılıyor, henüz bu konuda detaylı bir resmi açıklama ise bulunmuyor. Apple ve Spotify arasındaki gelişmeler geçtiğimiz yıllarda sık sık gündeme geldi. Örneğin Spotify platformunun başındaki isim Daniel Ek, verdiği bir röportaj kapsamında Apple ve Google‘ı eleştirmişti. Apple’ın App Store’daki özellikle yüzde 30’luk komisyon kesintisini sık sık hedef alan ünlü yönetici, Elon Musk ile beraber bazı göndermeler dahi yapmıştı. Kaçıranlar için Elon Musk geçtiğimiz yıl içinde X (Twitter) hesabından abonelik sistemi hakkında, “Şu anda tüm aboneliklerin Apple tarafından onaylanması gerektiğinden, aboneliklerin iPhone’da aktif hale gelmesinin, web’e oranla birkaç gün daha uzun sürdüğünü unutmayın” paylaşımını yapmıştı. Bu paylaşıma Daniel Ek’in cevabı ise, “Bu çok saçma” olmuştu. Ek daha sonra hem Google hem de Apple’ı hedef almıştı.
Ünlü CEO Financial Times’a verdiği röportaj kapsamında Apple ve Google’ın kontrolcü yapısının kırılmasını gerektiğini söyledi: “Apple ve Google’ın dünya çapındaki 4 milyardan fazla tüketicinin internete nasıl erişeceğini kontrol etmesini çılgınca buluyorum. Sadece kuralları dikte etmekle kalmıyorlar, aynı zamanda platformlardaki servislerle rekabet ediyorlar.” Apple Music ile olan rekabet süreci için çok büyük eleştiriler yapan çünkü Apple’ın Spotify’dan aldığı komisyon kesintisi nedeniyle rekabet gücü düşük kalan Daniel Ek, teknoloji devi ile doğrudan rekabet eden işletmelerin uygulama içi satışlarda komisyon ödemek zorunda kaldığını ve bunun “rekabete aykırı ” olduğunu belirtmişti. “Giderek daha fazla sayıda geliştirici Apple’ın bir rakip oluyor” diyen Ek, kanun yapıcılardan sürecin değiştirilmesini talep etmişti.