Dünyanın en büyük teknoloji firmalarından Apple’ın CEO’su Tim Cook, Avrupa Birliği’nin antitröst sorumlusuyla görüşecek.
Avrupa Birliği, geçtiğimiz yıl kabul edilen Digital Markets Act (DMA) mevzuatı ile Avrupa merkezli olarak teknoloji alanında antitröst yani tekelcilik karşıtı sağlam bir temel oluşturmayı hedefliyor. Tüm detaylarına burada yer verdiğimiz Digital Markets Act, akıllı telefon gibi cihazlarda üçüncü parti uygulama marketlerinin kullanılması için kilit bir kapı aralıyor. İşte bu yüzden Apple önümüzdeki dönemde iOS işletim sisteminde App Store harici uygulama marketlerine ve App Store dışından uygulama yüklenmesine izin vermek zorunda kalacak. Geçtiğimiz aylarda öğrendiğimiz kadarıyla şirket bu konuda çalışmalara aktif olarak devam ediyor, Mark Gurman’a göre şirket App Store dışı yüklemelere 2024’ün ilk yarısı içerisinde Avrupa’da izin vermeye başlamaya hazırlanıyor. Burada çok sıkı kontroller uygulayacağı aktarılan şirketin, bu imkanı Avrupa dışında sunup sunmayacağı halen tam olarak bilinmiyor ve bugün konuyu gündeme direkt olarak Apple CEO’su Tim Cook’un yapacağı resmi görüşme getiriyor. Verilen bilgiye göre Cook önümüzdeki hafta spesifik olarak Avrupa Birliği’nin antitröst sorumlusu Margrethe Vestager ile görülecek, bu görüşmede DMA merkezli atılan adımlar, bu adımların Apple’a etkisi ve Apple’ın Avrupa merkezli olarak atacağı adımlar konuşulacak.
Apple bu konularda son dönemde sadece Avrupa merkezli olarak gündeme gelmiyor. Nikkei Asia’da geçtiğimiz ay çıkan habere göre ülkedeki düzenleyici kurum Apple ve Google gibi büyük teknoloji şirketlerinin üçüncü parti uygulama mağazalarına ve tüm uygulamalar için alternatif ödeme yöntemlerine izin vermesini gerektirecek bir antitröst yasası hazırlıyor. Burada Google için bir sorun bulunmuyor, büyük değişiklik Apple’ı ilgilendiriyor.
App Store’un kapılarını açmak adına büyük bir işgücü ayırdığı bilinen Apple, bu konuda bazı çalışanlarını ise hiç mutlu etmiyor. Apple halen App Store dışı yüklemelerin tüketicilerin cihazlarına güvenli olmayan uygulamalar sokabileceğini ve gizliliğe zarar verebileceğini savunuyor. Ancak firma Avrupa’da ve Japonya gibi ülkelerde satışa devam edebilmek adına yasalara uymak durumunda ve bu yüzden gerçekten çok büyük bir ekosistem değişikliği yolda bulunuyor. Apple’ın bu değişiklikleri güvenlik riski oluşturmadan yapması umut ediliyor çünkü milyonlarca kişi App Store dışı uygulama yükleme sürecine ihtiyaç duymuyor.