Apple, 2016’dan bu yana konuşulan ancak asla resmi olarak açıklanmayan Google bağlantısını sonunda açıkladı. Firmanın iOS güvenlik kılavuzu, uzun zamandır şüphelenilen durumu doğruluyor.
Bulut tabanlı hizmet sunan firmalar genellikle Amazon Web Services, Microsoft Azure ya da Google Cloud hizmetlerinden yararlanıyor. Bu yüzden hatırlarsanız Amazon’un serverları çöktüğünde pek çok şirket ciddi sekteye uğramıştı. Apple da iCloud’da saklanan veriler için bu hizmetlerden yararlananlar arasında yer alıyor. Geçmişte Amazon Web Services ve Microsoft Azure kullanan firma, güncellenen yeni belgelerde Azure yerine Google Cloud’a geçtiğini açıkladı. Ancak firma, hangi iCloud verilerinin Google serverlarında saklandığına ilişkin tam bir detay vermiyor. Kullanıcı kimliğinden bağımsız olarak depolandığı belirtilen dosyaların video mu, fotoğraf mı yoksa tüm iCloud verileri mi olduğu bilinmiyor. Hem Amazon Web Services hem de arama devinin serverlarının kullanıldığını tekrar belirtelim. Yayınlanan belgede iki firma arasındaki bu bulut hizmeti anlaşmasının ne zaman yapıldığına ilişkin bir bilgi de ne yazık ki yer almıyor. Ancak dedikodular 2016 yılına kadar uzanıyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Şirketler arası önemli anlaşma
CNBC bu anlaşmanın Google için büyük bir kazanım olduğunu belirtiyor. Apple’ın bu tercihininse Amazon Web Services harcamalarında kesintiye gidilmek için yapıldığını iddia ediyor. Apple’ın verileri Google serverlarında tutması ise firmanın bu verilere erişim imkanı olup olmadığını akıllara getiriyor. 2015’te Tim Cook yaptığı bir konuşmada ücretsiz gibi görünen servislerin kullanıcılara aslında çok pahalıya mal olabileceğini ve şirket olarak bunu kesinlikle istemediklerin belirtmişti. “Kullanıcılarımızın kendi bilgilerine ait kontrolü olmalı diye düşünüyoruz. Bu tarz ücretsiz servisler hoşunuza gidebilir. Ancak tüm bunların sizin e-postanızı, arama geçmişinizı, hatta aile fotoğraflarınızın verisini paylaşacak kadar ‘pahalı’ olduğunu düşünmüyoruz.” diyen Tim Cook bu bilgilerin reklam için nasıl işlendiğine de dikkat çekmişti. Apple’ın yayınladığı metinde ise serverde saklanan bilgilerin kullanıcı kimlik bilgilerinden bağımsız olduğu belirtiliyor. Aynı zamanda verinin şifrelendiği de yine belgede yazılanlar arasında. Yani arama devi bu verilere erişebilir konumda olsa dahi anlamlı bir bilgi çıkarması pek mümkün görünmüyor.