ABD ve Çin merkezli teknoloji devi Huawei arasındaki anlaşmazlık hacmini genişletmeye devam ediyor. Apple tarafından şimdi yeni bir Çin hamlesi geldi.
ABD Başkanı Donald Trump‘ın verdiği Çin kararının ardından Amerikan şirketleri Huawei ile işbirliklerinde kısıtlama ve bitirme kararı aldı. Bunun ardından da işler iyice sarpa sardı. Google, Intel ve Qualcomm gibi büyük şirketler Huawei ile iş yapmayacağını duyurdu. Ancak yaşanan bazı gelişmelerin ardından geri adım atıldı. İlk etapta Huawei’in karşısında olan teknoloji devleri sonrasında anlaşma yoluna gitti. Şimdi ise Çin’de oldukça büyük ekonomik gelire sahip olan Amerikan şirketi Apple’dan Çin’deki üretim kapasitesine dair yeni bir haber geldi. Bu habere göre Apple, Çin’deki üretim kapasitesinin yüzde 15 ila 30 kadarını diğer Asya ülkelerine kaydırmayı tartışıyor. Apple bu süreçte tedarik zincirini çeşitlendirmeyi istediği için, en büyük tedarikçisi Çin’den başka alternatiflere yönelme yolunu değerlendiriyor.
Cupertino merkezli şirket, uzun zamandır Çin’e cihazlarının hızlı montajı ve bileşenlerin üretimi için güven duyuyordu ancak Çin ile ABD arasındaki süregelen ticaret anlaşmazlığından etkilenmekten de korkuyor. Şirketin çıkarlarını korumak için bağımlılıktan kurtulmak gerektiğine inanan Apple’ın bu nedenle farklı yolları değerlendirdiği düşünülüyor. Amerikan şirketleri ABD hükumetinin kara listeye aldığı Çinli markaların yasaklanmasına dair itirazların süreci değiştirebileceğini ifade etse de yine de Nikkei Asian Review’a göre anlaşmazlığa ilişkin bir çözümün gerçekleşmesi bile Apple’ı verdiği karardan döndüremeyecek gibi duruyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Apple kararına sert tepki: “Her şey kısasa kısas olmamalı”
Faaliyetlerin yüzde 15 ila 30’unun Çin’den, Hindistan, Endonezya, Malezya ve Meksika gibi ülkelere taşınması muhtemel görünüyor. Ancak, orada kurulan karmaşık ekosistem göz önüne alındığında, üretimin bir bölümünü bile Çin’den uzaklaştırmanın yaklaşık birkaç yıl alacağı düşünülüyor. Nitekim, Çin’de beş milyon iş Apple‘ın varlığına dayanırken, şirketin kendisi de 10 binden fazla çalışanı içinde barındırıyor. Bunun yanında Çin aynı zamanda Apple için de en büyük pazar. Ülkedeki ekonomik yavaşlama, iPhone‘lara olan talebin beklenenden daha düşük olmasına neden olurken, gelirlerin de daralmasına neden oldu. Bununla birlikte, Huawei‘nin kurucusu Ren Zhengfei, yaptırımları protesto eden ilk kişi olacağını açıklayarak, her şeyin “kısasa kısas” şeklinde olması eylemine karşı çıktı.
İlginizi çekebilir
Huawei’den gelişmiş dosya paylaşım teknolojisi: OneHop