Apple cihazlardaki “Etkinleştirme Kilidi”, ortaya çıktığı kadarıyla çok sayıda kullanılabilir yapıdaki yeni Mac bilgisayarı geri dönüşüme gönderiyor.
Apple aygıtlarında bir Etkinleştirme Kilidi özelliği bulunuyor. Bu faydalı özelliği firma kendisi şöyle açıklıyor: “Etkinleştirme Kilidi açıldığında bir iPhone’un, iPad’in, Mac’in veya Apple Watch’un başka biri tarafından kullanılması veya satılması zorlaşır. Etkinleştirme Kilidi’ni bir MDM çözümü ile yönetmek, size kuruluşunuza ait aygıtlar için Etkinleştirme Kilidi’ni kapatma özelliği sunarken eşzamanlı olarak kuruluşunuzun bu özelliğin hırsızlığa karşı caydırıcı işlevselliğinden yararlanmasını sağlar.” İşte bu özellik nedeniyle çok sayıda kullanılabilir yapıdaki yeni Mac bilgisayarın geri dönüşüme gönderildiği aktarılıyor. Bu kilit yalnızca Apple Silicon veya Apple T2 güvenlik çipine sahip Mac bilgisayarlarda kullanılabiliyor. Yani yeni nesil cihazları etkileyen durum nedeniyle sadece 2 yaşındaki M1’li MacBook Air’ler dahi geri dönüşümün yolunu tutuyor. Peki burada tam olarak ne oluyor?
Aktarıldığı kadarıyla kullanılmış Mac bilgisayarların ikinci el satışlarında Etkinleştirme Kilidi merkezli sorunlar uzun zamandır yaşanıyor. Ancak bu durum tek cihaz olduğundan bir şekilde çözülebiliyor, ürünü alan kişi satın aldığı kişiden kilidi kaldırmasını isteyebiliyor. Problem özellikle şirketlerin elinden çıkardığı Mac’ler özelinde oluşuyor. Birçok şirket çalışanlarına verdiği Mac bilgisayarları her üç ila beş yılda bir değiştiriyor ve elden çıkardığı ürünlerden devasa para kazanma gibi amaç gütmüyor. Bu yüzden şirketler Mac’leri tek tek değil toplu olarak satıyorlar. Sorun işte tam olarak bu noktada oluşuyor. Bu ürünleri toplu olarak alan aracı firmalar, cihazlardaki kilit korumasını kaldırmak ile uğraşmıyor, gayet kullanılabilir ve sorunsuz yapıdaki Mac’leri geri dönüşüme gönderiyor. Bu konuda şöyle bir açıklama yapılıyor: “Şirketim son 2-3 yılda 2.500’den fazla kilitli ürünü geri dönüşüm için gönderdi. Biz sadece bir mağazayız. Siz bir de Apple’ın bu yüzden yarattığı toplam atığı düşünün.”
Aracı firmalar bu sistemin kaldırılmasını talep etmiyor. Çünkü bu özellik gerçekten hırsızlığa karşı koruma getiriyor. Firmalar Apple’dan sürece bir çözüm getirmesini istiyor. Apple’ın bir talep sistemi oluşturması ve kilidin kaldırılmasına yönelik olarak orijinal alıcıya bir mesaj gönderilmesi isteniyor. Eğer orijinal alıcıdan bir geri dönüş gelmezse kilidin otomatik olarak açılması talep ediliyor. Apple’ın ise böle bir yoldan gitmesi çok olası görünmüyor. Çünkü Apple birçok diğer dev firma gibi geri dönüşüme büyük önem veriyor, birçok yeni ürünü geri dönüştürülmüş ürünlerden topladığı malzemeler ile üretiyor. Bu konudaki bazı detaylara burada ulaşabilirsiniz.