Günümüzde binlerce farklı akıllı cihaz bulunuyor ve firmalar bu ürünlerin çoğunda kendi standartlarını uyguluyor. İşte bu durum Matter ile tarih oluyor.
İlk olarak Project CHIP olarak isimlendirilen, daha sonra ise Matter adına kavuşan standart, halen bilmeyenler için bir akıllı ev ürünleri ortaklığı. Bu ortaklığın arkasında Apple, Amazon, Google, IKEA, Legrand, NXP Semiconductors, Resideo, Samsung SmartThings, Schneider Electric, Huawei, Signify, Silicon Labs, Somfy ve Wulian gibi isimler yer alıyor. Süreçte artık 280’den fazla şirket bulunuyor ve bu firmalar “akıllı ev donanımları / cihazları” için tek bir açık standart oluşturuyor.
Pek çok akıllı ev aksesuarının birden fazla ekosistemde birlikte çalışmasını sağlayan yeni akıllı ev bağlantı standardı Matter, sürecin en önemli isimlerinden olan Apple tarafından şöyle tanımlanıyor: “Matter, farklı platformlardaki çeşitli akıllı ev aksesuarlarının birlikte çalışabilmesini sağlayan bir akıllı ev bağlantısı teknolojisi. Matter ve HomeKit özellikli aksesuarlarınızı Ev uygulaması ve Siri ile sorunsuz bir şekilde kontrol edebiliyorsunuz. Matter, eviniz için geniş bir aksesuar yelpazesi ve bu aksesuarlarla uyumluluk sunuyor. Tüm bunları yaparken en yüksek güvenlik düzeyini de koruyor.”
Büyük gelecek vadeden Matter için bugün The Connectivity Standards Alliance (CSA) tarafından bir çıkış etkinliği düzenlendi ve böylelikle yeni dönem artık resmi olarak başlamış oldu. Etkinlik kapsamında verilen bilgiye göre standart için şimdiden 190 farklı cihaz sertifika bekliyor. Yani cihaz bulmak konusunda sorun yaşanmayacak yeni dönemde, 2022 bitmeden gelecek birçok yeni cihaza ek olarak bazı hali hazırda satışta olan ürünler de Matter desteğiyle beraber güncellenebilecek.
Örneğin Philips’in akıllı ürünleri için merkez olan Hub köprüsü, yeni yılın başında yeni standarda destek vermeye başlayacak. Söylendiği kadarıyla standardın kendisi de her altı ayda bir güncellenecek ve böylelikle devamlı olarak yeni özellikler sunulacak.
Uzun süredir Zigbee Alliance‘ın önderliğinde yürüyen altyapı sayesinde cihazların birbirleri olan entegrasyonu hiç olmadığı kadar kolay hale gelecek. Bu durum tüketiciler yanında üreticilerin de hayatını kolaylaştıracak. Böylelikle ürünler farklı standartlar yerine tek bir platform / standart için hızlı ve rahat şekilde özelleştirilebilecek. Ortak standart çerçevesinde özellikle uyumluluk, güvenlik ve üretim sürecini kolaylaştırma konularına odaklanılacak.