Dünyanın en değerli teknoloji firmalarından olan Apple, iMessage güvenliğini PQ3 ile ciddi seviyede güçlendiriyor.
Apple bugün bir sürpriz yaptı ve popüler servisi iMessage için PQ3 adı verilen, “kuantum” seviyesi bir kriptografik güvenlik protokolü duyurdu. Teknoloji devi bu “çığır açan” ve “son teknoloji ürünü” dediği yeni protokolün son derece sofistike kuantum saldırılarına karşı bile kapsamlı savunma sağladığını söylüyor ve herkes için harika görünen altyapının uzakta olmadığını belirtiyor. Mart ayında çıkacak iOS 17.4, iPadOS 17.4, macOS 14.4 ve watchOS 10.4 ile PQ3 protokolünü kullanmaya başlayacağını belirten Apple, PQ3’ün yıl bitmeden önce iMessage’ın mevcut kriptografi protokolünün yerini tam olarak alacağını da aktarıyor. Şimdiye kadar çok sayıda saldırıya maruz kalan iMessage, Apple kullanıcıları arasındaki popülerliğini korumaya devam ediyor. Bu arada ek bilgi olarak Apple’ın bugün “Sport” isimli Türkiye’ye açık olmayan yeni bir sport uygulaması çıkardığını da belirtelim.
Apple bundan önce iMessage özelinde Avrupa Birliği kurallarına dahil olmayacak olmasıyla gündeme gelmişti. Kaçıranlar için Apple ekosisteminin en önemli unsurları arasında iMessage yer alıyor. Bu mesajlaşma altyapısı diğer uygulamalara açık değil, yerleşik mesaj uygulaması üzerinden işliyor ve kişiler kullandıkları cihazlara göre farklı renklerle sınıflandırılıyor. Tarafınıza gelen bir mesaj balonunun rengi mavi ise iPhone’dan, yeşil ise bir Android telefondan (Veri değil sadece SMS ile) gelmiş oluyor. İnternet devi Google uzun zamandır tam olarak bunu çok eleştiriyor. Şirket bu durumun özellikle gençler arasında bir “iPhone satın alma baskısı” yarattığını ve çoğu zaman Android kullanıcılarının dışlanmasına yol açtığını iddia ediyor. Özellikle grup sohbetlerde görülen bu durumun, adında yeşil renkli bir balon çıkan yani Android kullanan bir kişinin hor görülmesine kadar ulaştığı aktarılıyor ve bunun iMessage özelinde değiştirilmesi isteniyor.
Apple’ın burada oluşan zorbalıktan faydalanmaması gerektiğini aktaran Google, Apple’ın Android kullanıcıları “ikinci sınıf vatandaş” olarak görmesinden vazgeçmesini de istiyordu ancak Apple buna kulak asmıyordu. Geçtiğimiz yılın sonunda ise tüm baskıların ve özellikle de Avrupa Birliği’nin etkisiyle Apple geri adım attı ve 2024 yılında resmi olarak RCS standardını benimseyeceklerini duyurdu. Daha sonra ise AB’den sürpriz bir haber gelmişti.
Bloomberg’in haberi ile öğrendiğimiz kadarıyla AB tarafından yapılan incelemelerde, servisin iş dünyasında yeni kurallara tabi olmayı gerektirecek kadar popüler olmadığı sonucuna varıldı. Bu o zaman geçici bir sonuçtu ve nihai karar da bu yönde olursa Apple’ın iMessage’ı WhatsApp ya da Messenger gibi diğer platformlar ile ortak çalışabilir hale getirmesine gerek kalmayacak denilmişti.
İşte bu durum bugün resmi olarak netlik kazandı ve iMessage yeni dönemin yani DMA kurallarının dışında bırakıldı. Özet olarak işletmeler tarafından yaygın olarak kullanılmadığı için mevzuatın dışında kalan servis, iPhone kullanıcıları arasında özellikle ABD’de çok popüler durumda. Avrupa’da birçok iPhone kullanıcısı WhatsApp ya da Telegram gibi anlık mesajlaşma uygulamalarını kullanıyor.