Gizliliğe çok önem verdiğini belirten teknoloji devi Apple, ondan pek duymaya alışmadığımız önemli bir haberle gündemde yer alıyor.
Apple, teknoloji sektöründe “gizlilik” konusunda en iddialı firmalar arasında yer alıyor. Devamlı olarak “iPhone’da olan iPhone’da kalır” gibi reklamlar yayımlayan teknoloji devi, kişisel kullanıcı verilerine büyük önem verdiğini açıklıyor. Kişilerin verilerini toplamadığını sık sık gündeme getiren Apple, şimdi ise buna ters düşen bir haberle gündemde. Dış basında yer alan haberlere göre Rhode Island ve Michigan’da yaşayan üç kişi, Apple’ı “bilgilerini başka şirketlere” satmak ya da yasalara aykırı olarak paylaşmak ile suçluyor. Bu iddiaya göre Apple, iTunes ve abonelik tabanlı yeni servis Music’in dinleme verilerini üçüncü parti şirketlere veriyor. Bu şirketlerin dinleme verileri yanında satın almalar üzerinde bazı “hassas” bilgileri de aldığı (Adres, yaş, tam isim vb. gibi) söylenirken, şirketlerin başka kaynaklardan da elde ettiği verileri bir araya getirerek önemli bir veri tabanı oluşturduğu ve bunları başka şirketlere sattığı söyleniyor.
Ancak bu durum kullanıcı özelinde çok iyi durmuyor. Dinlenen şarkıların başkaları tarafından görülmesi elbette çok büyük bir sıkıntı oluşturmuyor. Ancak işin içine kişisel verilerin girmesi, durumu tamamen farklı bir noktaya taşıyor.
Şirketin bu konuda yayımladığı reklamlardan