WWDC24 kapsamında tanıtılan üretken yapay zeka temelli Apple Intelligence altyapısı, resmi açıklamaya göre birden fazla LLM kullanıyor.
“Apple Intelligence, kullanıcılarımızın günlük görevleri için özelleştirilmiş çok sayıda yüksek yetenekli modelden oluşur” diyen teknoloji devi Apple, ayrıca şunları aktarıyor: “Cihaz üzerinde yaklaşık 3 milyar parametreli bir LLM (Büyük Dil Modeli), Apple silikon işlemcili sunucularda çalışan Private Cloud Compute altyapısı içinse daha büyük bir LLM kullanıyoruz“. Analizlere göre cihazda çalıştırılan “ana” LLM direkt olarak OpenELM-3B’yi temel alıyor. OpenELM, 1,8 trilyonluk bir açık veri kümesi üzerinde eğitilmiş ve cihazlarda yerleşik olarak çalışması için özel olarak optimize edilmiş. Apple Intelligence altyapısındaki LLM’leri lisans anlaşmaları ile satın aldığı verileri kullanarak eğiten Apple, modelleri geliştirirken yüksek kaynak ihtiyacı duymamaları için burada detaylandırdığı çeşitli teknikleri kullanmış. Henüz kimsenin kullanma şansı elde edemediği Apple’ın üretken yapay zeka sistemleri, başta sadece İngilizce dil desteğine sahip olacak.
Apple Intelligence sistemleri hakkında firma şu özeti geçmişti: “Apple bugün, üretken modellerin gücünü kişisel bağlamla birleştirerek inanılmaz derecede faydalı ve özgün akıllı teknolojiler sunan kişiye özel akıllı teknoloji sistemi Apple Intelligence’ı iPhone, iPad ve Mac’e getirdiğini duyurdu. Apple Intelligence; iOS 18, iPadOS 18 ve macOS Sequoia’ya tamamen entegre. Apple Intelligence; dili ve görselleri anlayıp oluşturmak, uygulamalarda işlemler gerçekleştirmek ve günlük işleri kolaylaştırmak amacıyla kişisel bağlama dayalı çıkarımlar yapmak için Apple çipin gücünden yararlanıyor.
Apple, Private Cloud Compute ile bilgi işlem kapasitesini aygıt içi işleme ve özel Apple çipli sunucularda çalışan sunucu tabanlı daha geniş modeller arasında esnek bir şekilde ölçeklendirebiliyor. Bu da yapay zekada gizlilik için yeni bir standart ortaya koyuyor.” “Apple inovasyonlarında yeni bir aşamaya geçtiğimiz için heyecanlıyız. Apple Intelligence, kullanıcıların ürünlerimizle yapabildiği şeyleri ve ürünlerimizin kullanıcılarımız için yapabildiklerini tamamen değiştirecek.” diyen Apple CEO’su Tim Cook, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Benzersiz yaklaşımımız, tam anlamıyla yardımcı akıllı teknolojiler sunmak için üretken yapay zeka ile kullanıcının kişisel bağlamını bir araya getiriyor. Üstelik bu bilgilere tamamen gizli ve güvenli bir yolla erişerek kullanıcıların en çok önem verdikleri şeyleri yapmalarına yardımcı oluyor. Bu yalnızca Apple’ın sunabileceği bir yapay zeka. Kullanıcılarımızın bu teknolojinin yapabildiklerini görmeleri için sabırsızlanıyoruz.”
Apple Intelligence sistemlerinin cihazlarda yerleşik olarak çalışacak (ayrıca buluttan destek alınan özellikler de var) özellikleri en az “A17 Pro” ve “M1” işlemcilere ihtiyaç duyacak. Bu yüzden, Apple’ın yerleşik olarak çalışacak üretken yapay zeka teknolojileri sadece iPhone 15 Pro, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro (M1 veya daha yeni işlemcili), iPad Air (M1 veya daha yeni işlemcili), MacBook Pro (M1 veya daha yeni işlemcili), MacBook Air (M1 veya daha yeni işlemcili), iMac (M1 veya daha yeni işlemcili), Mac mini (M1 veya daha yeni işlemcili), Mac Pro (M2 Ultra veya daha yeni işlemcili) ve Mac Studio (M1 Max ve daha yeni işlemcili) modellerinde kullanılabilecek.