Apple, “iPhone yavaşlatması” konusunda en büyük dava ile karşı karşıya

29 Aralık 2017 09:00

Apple kasıtılı olarak iPhone modellerini yavaşlatması ile gündemden düşmüyor. Şimdiye kadar bunun için sekiz farklı dava ile karşılaşan şirket, şimdi çok daha büyük bir yasal problem ile karşı karşıya kalmış görünüyor.

Eski iPhone modelerini bataryalarının zaman içerisinde güç kaybı yaşaması nedeniyle yavaşlattığını açıklayan Apple, bu sefer Fransa merkezli “Halte à l’Obsolescence Programmée” derneği tarafından mahkemeye verildi. Fransa, 2015 yılında çıkarttığı bir yasa ile “planlı eskimeyi (Bir ürünün kasıtlı şekilde modası geçecek şekilde tasarlamak) suç olarak sayıyor. Kullanıcıları korumaya yönelik “Hamon yasası” ile gelen bu durum, şu an Apple’ı da zan altında bırakıyor. Dernek teknoloji devini cihazları bilerek yavaşlatarak yeni cihazların satışını artırmaya çalışmakla suçluyor. Bunun yasalarla belirlenmiş cezası ise oldukça büyük. Söylendiği kadarıyla bu suçu işleyenleri “iki yıl hapis cezası, 300 bin euroya kadar para cezası ve firmanın yıllık cirosunun yüzde beşi” gibi ciddi bir yaptırım bekliyor. 2015’den bu yana satılan tüm iPhone‘ları kapsayan dava, Apple’ın karşısına milyon dolarlık cezalar çıkartabilecek gibi duruyor.

Apple’ın iPhone’ları neden ve nasıl yavaşlatıyor?

Telefonlarında lityum-iyon pil kullanan şirket, bu pillerin zamanla performans kaybı yaşadığını söylüyor. Bu da telefonların zaman içerisinde istenmeyen kapanmalar yaşamasına neden oluyor. İşte bu yüzden şirket iPhone’un çekirdek hızını bataryanın verdiği voltaj çıkışına göre değiştiriyor. Bu değişim sayesinde kapanma sorununun önüne geçilebildiği belirtilirken, batarya eskidikçe verdiği çıkış azalıyor. Bunun sonucunda da otomatik olarak çekirdek hızları azaldığı için telefonun performans kullandıkça düşüyor. Şu an sürecin iPhone 6, 6s ve SE için aktif olduğu ve iOS 11.2 ile sürece iPhone 7‘nin de katıldığı söyleniyor. Performans seviyesi bataryanın durumuna göre cihazdan cihaza değişirken, maksimum performans için yeni batarya kullanılması gerekiyor.

Paylaş