Apple, işlemci üretiminde “cam alt tabaka” çalışmaları yapıyor

29 Mart 2024 16:27

Dünyanın en değerli teknoloji firmalarından olan teknoloji devi Apple, işlemci üretiminde “cam alt tabaka” çalışmaları yapıyor.

Apple, yeni gelen bilgilere göre Samsung ve Intel (Bu konuda uzun zamandır çalışıyor ve alanın lideri olarak görülüyor) gibi önümüzdeki yıllarda karşımıza çıkaracağı M-Serisi işlemcileri “cam alt tabaka (Glass Core Substrates / GCS)” tekniği üzerine kurmak için çalışmalar yapıyor. Bu konuda aktif görüşmeler yaptığı aktarılan firma, işlemci tasarımı ya da üretiminde “devrimsel” olarak görülen cam alt tabaka ile daha yüksek ısıya dayanıklı, buna bağlı olarak da daha yüksek performans verebilen işlemciler üretmeyi hedefliyor. Birim alana daha fazla donanım / parça yerleştirilmesine ya da başka bir deyişle birim alandan daha fazla işlem gücünü alınmasına imkan tanıdığı da aktarılan cam alt tabaka tekniği, işlemcilerin yüksek ısı altında şimdiye nazaran çok daha uzun süre maksimum performans verebilmesine de izin veriyor. Şimdilik yüksek ihtimalle 7-8 yıl daha uzakta olan ancak büyük gelecek vadeden bu teknoloji, söylendiği kadarıyla Samsung, Intel, Apple ve fazlası birçok büyük çip / işlemci üreticisinin ticari olarak kullanmak istediği en önemli teknolojiler arasında yer alıyor.

Bu arada Apple’ın her donanım çalışması sonuç vermiyor. Örneğin kısa süre öğrendiğimiz kadarıyla şirket Mark Gurman’ın paylaştığı kadarıyla akıllı saatleri için MicroLED ekran geliştirmeyi bıraktı. Geçtiğimiz aylarda uzun zamandır gündemde olan MicroLED ekranlı Apple Watch Ultra için bir iptal haberi gündeme gelmişti. Analist Ming-Chi Kuo Apple’ın, bahsi geçen MicroLED teknolojisinin akıllı saatlerine önemli bir değer katamayacağını ve üretim maliyetlerinin çok yüksek olduğunu düşündüğünü belirtmişti. Daha sonra ise Mark Gurman konuştu ve teknoloji devinin akıllı saatleri için şirket içinde bir MicroLED ekran geliştirme planını rafa kaldırdığını duyurdu.

Apple’ın bu proje üzerinde çalışan ekibin bir bölümünü işten çıkardığı, bazı çalışanları ise başka projelere kaydırdığı aktarılıyor, söylendiği kadarıyla MicroLED firma için çok kompleks ve pahalı geliyor. Temeli OLED ile benzer olan microLED teknolojisi, farkını ışık üretilen bölümdeki organik materyali organik olmayan gallium nitride (GaN) ile değiştirerek koyuyor. Bu sayede başta polarizasyon olmak üzere birçok katmana olan ihtiyacı bitiren teknoloji, sonuçta çok daha ince paneller üretilmesinin önünü aralıyor.

Her piksel kendini aydınlattığı için ekstra bir arka aydınlatma ihtiyacı bulunmayan bu paneller, OLED’e göre çok daha iyi enerji verimliliğiyle çalışıyor. Teknik detaylara göre microLED, OLED’den tam yüzde 50 daha az enerji harcıyor, bu da onu ufak bataryalı mobil cihazlar için harika bir seçenek haline getiriyor. OLED gibi ekran yanması sorunu da bulunmayan ve genel olarak çok daha uzun ömürlü olan microLED, daha yüksek parlaklık ve kontrast sunabilmesi yanında yüksek renk gamutlarına da destek veriyor.

Apple haberleri yanında bu da ilginizi çekebilir: Franky Zapata’dan yeni hava aracı

Paylaş