Çevrimiçi müzik pazarının lideri konumunda yer alan popüler servis Spotify, sanatçılara Apple Music servisine oranla daha az ödüyor.
Çevrimiçi müzik pazarının en üstünde şu an Spotify ve Apple Music yer alıyor. Bu iki servis de içerikler üreticilere / şarkıcılara / sanatçılara dinleme başına para ödüyor. Yapımcı L.Dre tarafından verilen bilgilere göre alanın lideri Spotify, dinleme başına $0.0033 ödeme yapıyor. Apple Music tarafında durum daha iyi. Apple, sanatçılara dinleme başına $0.01 veriyor. Pazarın en iyi isimlerinden birisi ise Türkiye’den ayrılan platform Tidal. Tidal’da sanatçılar dinleme başına $0.013 alıyor.
En büyükler üzerinden bir karşılaştırma yapan L.Dre, Apple Music’te 4,7 milyon dinlemeye ulaşan bir şarkısından 24 bin dolar gelir elde ettiğini belirtiyor. Spotify tarafının ise 4,5 milyon dinleme karşılığında 11 bin dolar kadar ödeme yaptığı belirtiliyor. Yani iki platform arasında çok ciddi bir fark bulunuyor. Spotify’ın sanatçılara Amazon Music, YouTube Music ve Deezer platformlarından da az ödeme yaptığı, sadece Pandora’nın üstünde kalabildiği aktarılıyor.
Bu konu aslında ilk defa gündeme gelmiyor. Daha önce duyduğumuz kadarıyla birçok büyük isim bile sadece Spotify’a bağlı bir hayat süremiyor. Business Insider’ın geçtiğimiz yıl farklı kaynaklardan derlediği haberine göre Spotify’ın sanatçılara / şarkıcılara ödediği rakam ülkeden ülkeye göre değişiyor. Örneğin şarkıcılar ABD pazarında ABD’li dinleyicilerden dinleme başına $0.0035 alıyor. İtalyan dinleyicilerden ise dinleme başına $0.0019 alındığı aktarılıyor.
Global yapılan hesaplamalara göre şarkıcılar ortalama olarak dinleme başına $.003 ve $.005 arasında bir kazanç elde ediyor. Aynı hesaplara göre bir şarkıcının 1 dolar kazanabilmek adına şarkısının en az 250 defa dinlenmesi gerekiyor. Özetle iyi gelir için inanılmaz dinleme sayılarına ulaşılması gerekiyor. Söylendiği kadarıyla aylık ödenen şarkı / parça başı kazançlarda başka değişkenler de bulunuyor.
Yukarıda da dediğimiz gibi birçok ünlü isim Spotify üzerinden devasa rakamlar elde etmiyor. Bundan dolayı da şarkıcıların konserler ve ürün satışı gibi diğer gelir kaynaklarına ihtiyacı bulunuyor. Ayrıca süreçte ülkelere göre değişen vergilerin olduğunu da belirtmek gerekiyor. Dijital müzik gelirlerinden de yüksek oranlarda gelir vergisi alınıyor.