Teknoloji devi Apple, en büyük gelir kaynaklarından olan iPhone ve diğer donanımları özelinde bir abonelik planı içerisinde bulunuyor.
Bloomberg’den Mark Gurman’ın geçtiğimiz hafta yayınladığı haber üzerinden Apple’ın iPhone ve diğer donanım ürünleri için “abonelik sistemi” sunmanın planlarını yaptığını öğrendik. Bu sayede tüketiciler Apple’ın hazırladığı ürünleri aylık ücret vererek kullanabilecek ya da başka bir deyişle ürünleri aylık olarak kiralayabilecek. Çevrimiçi servislerde olduğu gibi donanımlara abonelik getirme ile kullanıcı kitlesini daha da büyütmek isteyen Apple, bu süreci özellikle iPhone üzerine odaklayacak ve amacı temel olarak daha da fazla para kazanmak. Günümüzde üst seviyede fiyatlar yüksek ve iPhone’lar birbirine benzer olduğundan sadece çok sıkı Apple fanları her sene iPhone değiştiriyor.
Apple kişilerin daha sık telefon değiştirmesini istiyor ve bunu bir bakıma abonelik sistemi ile sağlamayı hedefliyor. Bugün abonelik sistemi hakkında yeni bilgiler veren Mark Gurman, ortalama bir iPhone kullanıcısının üç yılda bir telefon değiştirdiğini belirtiyor. Eğer bu kişiler Apple’dan aylık abonelik almaya başlarsa, hesaplara göre Apple’ın kişi başına gelirleri ciddi şekilde artacak.
Apple’ın elbette henüz telefon başına ne kadar aylık ücret isteyeceği belli değil. Gurman şimdilik üst seviye için aylık en az 35 dolarlık bir iPhone abonelik ücreti belirleneceğini düşünüyor. Analiste göre Apple, bu aylık abonelik fiyatı ile beraber tek kişi özelinde üç yılda bir telefon satmaktan daha fazla para kazanabiliyor.
Apple’ın bu abonelik sistemini ilk aşamada her pazara açması çok olası görünmüyor. Şu an abonelik temelli servislerden çok ciddi bir gelir elde eden Apple, bu donanım odaklı abonelik sistemiyle de ekstra olarak milyar dolarlarca para kazanabilir.
Eylül ayında yapılacak Apple etkinliğinde karşımıza 6,1 inç OLED ekranlı iPhone 14, 6,7 inç OLED ekranlı 14 Max, 6,1 inç 120 Hz OLED ekranlı 14 Pro ve 6,7 inç 120 Hz OLED ekrana sahip 14 Pro Max modelleri çıkacak. Bu modeller için abonelik sisteminin olup olmayacağı henüz tam olarak bilinmiyor.