Teknoloji devi Apple, bu sefer PFAS barındırdığı iddia edilen “Apple Watch” kayışları üzerinden açılan bir dava ile karşı karşıya kaldı.
Apple, yüksek seviyede PFAS içerdiği iddia edilen Apple Watch kayışlarını, bu kimyasalların varlığı ve ilişkili sağlık riskleri konusunda gerekli bilgilendirme yapmadan satması üzerinden açılan bir toplu davanın hedefi oldu. “Sonsuz kimyasallar’ olarak da bilinen PFAS hakkında BBC’de yer alan bir haberde şunlar aktarılıyor: “Perfloroalkil ve polifloroalkil maddeler (PFAS) su geçirmez giysilerde, kozmetik ürünlerde, mobilyalarda, leke tutmayan ürünlerde ve yangın önleyicilerde de bulunuyor. Kimyasalların hamilelik sorunları, karaciğer hastalığı, kanser ve diğer hastalıklarla bağlantılı olduğu bilimsel olarak ispatlandı. Bilim insanları, bu maddelerin su samurlarının vücutlarındaki yoğunluğunun, çevredeki kirlilik seviyeleri için bir rehber niteliğinde olduğunu söylüyor. 1940’ların sonlarından beri kullanılan, perfloroalkiller ve polifloroalkiller olarak adlandırılan bileşiklere ayrılan PFAS’ın farklı ürünlerde 5 binden fazla çeşidi bulunuyor. Bunlar ürünlerin suya, yağa ve lekeye dayanıklı olmasına yardımcı oluyor. Doğada çok uzun süre kalabildikleri için “sonsuz kimyasallar” olarak biliniyorlar. Balıkları zehirliyor ve daha sonra hayvanlar ve insanların vücutlarına taşınıyorlar. Maddeler, ürünlerden sızıp, kanalizasyona ve oradan kanalizasyon arıtma tesislerine girebiliyor. Ancak buradan arıtılmadan çıkıp çevreyi daha geniş bir şekilde kirletebiliyor.” Açılan toplu davada üç Apple Watch kayışının öne çıkarıldığı belirtiliyor. Bunların, cilt yağlarına ve tere karşı dayanıklılığıyla bilinen florokarbon bazlı sentetik bir kauçuk olan floroelastomerden üretilen Sport Band, Ocean Band ve Nike Sport Band modelleri olduğu belirtiliyor. Davacılar, Apple’ın ürünlerindeki PFAS’ın varlığından haberdar olduğunu ve buna rağmen gerekli adımları atmadığını öne sürüyor. Dava kapsamında ihlale yol açtığı iddia edilen saat kordonlarının satışının durdurulması için ihtiyati tedbir kararı alınması ve şirkete para cezası verilmesi talep ediliyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Apple bundan önce çalışanlarıyla alakalı bir dava ile gündeme gelmişti. Bu davayı açan eski Apple çalışanı Amar Bhakta, teknoloji devini şirket tarafından yönetilen cihazlar aracılığıyla çalışan verilerine erişmekle suçlamıştı. Açılan dava kapsamında iddia edildiği kadarıyla Apple, çalışanlarına iş için şirkete ait bir cihaz kullanma seçeneği sunuyor, ancak buna rağmen çalışanlarını işe kendi iPhone’larını getirme konusunda da zorluyor. Şirket politikasına göre Apple’a bağlanan kişisel cihazlardaki e-postalar, fotoğraflar, videolar, notlar ve diğer bilgiler ihtiyaç halinde aranabiliyor. Bhakta, kendi iPhone’larını kullanan çalışanların kişisel iCloud hesaplarını şirketin sistemlerine bağlamaları gerektiğini belirtiyor ve bu altyapının Apple’ın çalışanların iş dışında bulundukları konumları ve diğer bilgilerini toplamasına olanak tanıdığını iddia ediyor. Apple’ın dava kapsamında ayrıca, çalışanlarının fiziksel, video ve elektronik olarak gözetlenmelerine izin veren bir politikayı kabul etmelerini isteyerek Kaliforniya yasalarını ihlal ettiği de belirtiliyor.