Bu yıl bitmeden karşımıza çıkarılacak karma gerçeklik başlığı Apple Reality Pro hakkında bilgiler gelmeye devam ediyor.
Apple Reality Pro karma gerçeklik başlığı, uzun zamandır masada yer alıyor ve merak uyandırıyor. Ya WWDC23 kapsamında ya da iPhone 15’ler ile beraber eylül ayında tanıtılacak ürün, yeni bir habere göre şirket içerisinde bir görüş ayrılığı yaratmış. Jeff Williams liderliğindeki operasyon ekibi ve Apple CEO’su Tim Cook, cihazın çok fazla vakit geçirilmeden pazara sunulmasını istemiş. Apple’daki tasarım ekibi ise daha farklı bir görüşe sahipmiş ve bunu açıkça dile getirmiş. Tasarım ekibi aktarıldığı kadarıyla cihazı, “büyük, hantal ve aşırı pahalı (Şu an en az 3 bin dolarlık bir fiyatın adı geçiyor)” buluyor ve daha hafif bir AR gözlüğün üretilebilir hale gelmesini beklemek istediklerini söylüyor. Daha ufak ve hafif bir AR gözlük fikri kulağa güzel geliyor ancak böyle bir ürün için birkaç yıl daha beklemek gerekiyor. Tim Cook ise beklemek istemiyor, bu yüzden de ilk cihazın kesinlikle bu yıl çıkarılmasını istiyor. Tim Cook dönemindeki ilk büyük yeni kategoriyi başlatacak Apple Reality Pro karma gerçeklik başlığı, aktarıldığı kadarıyla adeta bir ilk gösterim denemesi olacak ve zaman içerisinde eksikler giderilerek geliştirilecek ve fiyat aşağıya çekilecek. Apple bildiğimiz kadarıyla şu an bir sonraki jenerasyon AR gözlükler üzerinde aktif olarak çalışıyor.
Ürün elbette daha önce de birçok bilgi ile gündeme gelmişti. Örneğin cihaz Mark Gurman’ın son bilgilerine göre iPhone olmadan da kurularak bağımsız olarak kullanılabilecek. Bu sayede Apple ekosisteminin dışındaki kişilerin daha rahat edinebileceği ürün, bir kez daha önce çıkarıldığı üzere el ve göz hareketleri ile yazı yazılmasına imkân tanıyacak gibi görünüyor. Gurman’a göre bu özellik henüz tam olarak iyi çalışmıyor, bunun başlık satışa sunulduktan sonra çıkabileceği ya da zamanla çok daha iyi hale getirilebileceği aktarılıyor.
Ürün bundan önce paylaşılan bir rapora göre kişilerin Siri’yi kullanarak herhangi bir kodlama yapmadan artırılmış gerçeklik uygulamaları / oyunları oluşturmasına imkân tanıyacak. Bunun için özel bir yazılım altyapısı geliştirdiği aktarılan Apple’ın, burada 2017 yılında satın aldığı Kanadalı şirket Fabric Software’in teknolojisini temel aldığı iddia ediliyor.
Şirketin geliştirdiği Fabric Engine, aktarıldığı kadarıyla No Man’s Sky gibi oyunlarda da kullanılan bir teknik olan prosedürel içerik üretimini benimsiyor. Prosedürel içerik üretimi veriyi elle oluşturmanın aksine algoritmik olarak oluşturma yöntemi olarak geçiyor. Bu sayede herkesin sadece Siri’ye söyleyerek detaylı ortamlar ile nesneler oluşturabileceği ve bu temelde ilginç artırılmış gerçeklik uygulamaları ile oyunları hazırlayabileceği belirtiyor. Hatta Apple’ın bu içeriklerin Reality Pro karma gerçeklik başlığının merkezinde yer alan uygulama marketine koyulmasına izin vereceği dahi söyleniyor.